2015.18 – Atlantic Odyssey 2015 – Drie Trindade Petrels

Geplaatst op: 21 april 2015

Na de drie-nul nederlaag die wij tegen Tristan opliepen koersen we vanaf de late middag van de 12e april naar het noord-noordwesten. Met ons vertrek draait de wind naar zuidwest waardoor de bewegingen van het schip soepeler zijn en het geluid van de zee wat minder luid wordt. Golven, wind en een klein beetje stroming mee maakt dat we meteen een goede snelheid halen, 12,4 knopen is voor de Plancius een prima snelheid. Er wordt aan boord heel wat nagepraat over de drie eilanden, we hebben ze tenslotte prachtig gezien tijdens diverse vaartochten door en om de archipel. Vandaag overheerst de teleurstelling al niet meer zo, en met het vooruitzicht van een nieuw eiland met nieuwe kansen over een paar dagen wordt er ook al weer flink vooruit gekeken.

De dertiende blijkt een dag van (alweer) verandering en afscheid. We voeren vandaag nog in vrij koel water van zo’n 9 graden, koel genoeg om voor veel zeevogels interessant te zijn. Dat blijft niet zo, over een paar dagen bevaren we het extreem heldere, warme en voedselarme tropische water binnen, ook wel bekend als de Grote Blauwe Woestijn. Zo ver is het nog niet, vandaag was nog een echte vogeldag met volop stormvogels en albatrossen. Voornamelijk soorten die we na vandaag niet meer zullen zien zoals Donsstormvogel en Atlantische Geelneusalbatros, Zwarte Albatros en Tristanalbatros. Slechts enkele soorten houden het ook iets noordelijker vol. In eerdere jaren waren het vooral Brilstormvogels die lang bij het schip bleven, tijdens sommige Odyssees bijna tot Sint Helena. Albert Beintema gaf vandaag zijn lezing over passaatwinden en oceaanstromingen, leuk maar de werkelijkheid blijkt altijd een tikje weerbarstig. In plaats van een gestage rustige zuidoosten wind knokken we ons op de 14e een weg tegen een 29 knopen noordoosten tegenwind in. Lastig vogelen maar wel een uitdaging.

Vanaf de 14e zien we van al die zeevogelsoorten die de voorbije week zo vertrouwd geworden zijn niet veel meer. Een enkele langvleugelstormvogel en Donsstormvogel zijn oude bekenden, maar er zijn ook enkele verrassende nieuwe soorten voor deze reis. We zien tot tweemaal een Kuhls Pijlstormvogel, of een Scopoli’s Pijlstormvogel natuurlijk, die lijken dermate veel op elkaar dat ze onder deze omstandigheden niet echt uit elkaar te houden zijn. Verder is het “Hard werken voor weinig” maar dat wisten we op voorhand. Wat we ook wisten is dat we tijdens deze dagen een kleine kans hebben om één of meerdere Trindade Petrels te zien. Trindade’s zijn erg zeldzaam, slechts duizend broedparen op de planeet, en van hun verspreiding buiten het broedseizoen is nog veel onbekend. We zien er op de 14e in totaal drie, twee van de donkere vorm en één lichte. Die laatste vloog op 250 meter van het schip langs en was bijna aan ieders aandacht ontsnapt omdat op hetzelfde moment een donkere Trindade op 800 meter afstand langsvloog. Niet iedereen was aan dek toen ze langsvlogen maar dankzij ons walkie-talkie systeem was iedereen snel op de hoogte. Dan blijkt wat zo’n melding met een mens kan doen, in mijn haast om achter de laptop vandaan bij een raam te komen zag ik de lijn die door de hele lounge loopt over het hoofd. Prima lijn, 2,5 centimeter dik manillatouw en nog functioneel ook, je kunt je er tijdens ruw weer goed aan vasthouden. Vandaag hing het op ooghoogte en dan kun je het nog wel eens over het hoofd zien. Gelukkig een “accident zonder erg”, ook met een hevig bloedende neuswond kun je prima vogels kijken en het bloeden werd snel gestelpt. Uiteindelijk zagen we bijna allemaal één of meerdere Trindade Petrels maar ondanks fanatiek zoeken zagen we er na deze drie niet één meer.

Sinds de 15e varen we in de echte blauwe woestijn, het water is hier ruim twintig graden en dat betekent heel weinig vogels. Het betekent echter ook veel vliegende vissen én vliegende pijlinktvissen. Erg grappig fenomeen en een prima manier om de rustiger uren door te komen die we vanaf nu tot de ochtend van de 17e gaan meemaken. Weinig vogels is overigens echt weinig vogels. In twee dagen slechts een handjevol soorten waarvan de twee Roodsnavelkeerkringvogels boven het schip en de Bulwers Stormvogels die we sinds vandaag (16e) zien de hoogtepunten waren.

Morgen komen we aan het eind van de ochtend aan bij Sint Helena en na een rustige lunch aan boord zullen de meer dan twintig vogelaars die aan boord zijn gezamenlijk op zoek gaan naar de Sint Helenaplevier. We hebben tot en met zondag de 19e om die plevier te bekijken, het eiland te verkennen, de lokale horeca te bezoeken en zowel reizigers als bemanning zien erg uit naar hun eerste dagen op de vaste wal sinds South Georgia op 2 april.

Pim Wolf

Zuidzuidwest van Sint Helena, 19.09.71 Z / 06.42.43 W


Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry  –   volgende blogentry
 .


Reacties

 1. Ellen en Kees Menkhorst zegt:

  Ik begrijp dat de pijlinktvissen “vliegen” door water met kracht uit hun mantel te spuiten. Klopt het dan dat ze met hun staart”vinnen” vooruit vliegen en dus met hun kop met armen/tentakels aan de achterkant?

  Pim zegt vanaf de Plancius:
  Zo is het exact Ellen en Kees! Ze zeilen dus “achterstevoren” op geringe hoogte over het water waarbij ze hun staartvinnen spreiden en zelfs hun tentakels vlak houden om zodoende een optimaal zeilvermogen te bereiken. Ziet er heel bijzonder uit. We hebben foto’s die op een later moment wat duidelijkheid zullen geven.

  Groet, Pim Wolf

 2. Dick Wolf zegt:

  Het lijkt er steeds meer op dat veel van de namen in de blogs door jullie zelf verzonnen zijn.
  Bordewijk was daar ook goed in.
  En Pim, kijk een beetje uit; wie zijn neus schendt………………
  Groet, Greetje en Dick

 3. Lida zegt:

  Berichtje voor Frank:
  De vlag gaat al uit op 30 april.
  groet Lida.

 4. Alfred zegt:

  Inmiddels Koningsdag en na een korte vakantie weer heel wat te lezen voor me. Wat ik me afvraag is of er vanwege de verandering van het weer cq temperatuur ook mensen aan boord ziek worden vanwege een eventuele verkoudheid. Kijk in ieder geval uit voor laagvliegende waslijnen.

  Groet, Alfred

 5. Peter C. Meijer zegt:

  Je mag Albert ook wel de groeten van mij doen. Goede herinneringen aan zijn lezingen in 2007.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: