2015.17 – Atlantic Odyssey 2015 – Inaccesible doet zijn naam eer aan

Geplaatst op: 16 april 2015

Helaas ….. we verlaten vanavond de Tristanarchipel zonder voet aan land te hebben gezet. En daarmee kan dit blog kort blijven.

We brachten de nacht door aan de oostzijde van het hoofdeiland. Rond een uur of vijf werd opnieuw koers gezet naar Nightingale. Daar zouden we het betere weer afwachten. De vrij stevige noordenwind neemt echter nauwelijks in kracht af en rond elf uur wordt besloten naar het andere satellieteiland, Inaccessible, te varen. Dat eiland doet zijn naam volledig eer aan. Als een onneembare vesting rijst het steil uit zee op. Slechts op de zuidoostkant is een wat glooiender stuk met iets wat op een strandje lijkt waarop geland zou kunnen worden. Maar niet onder deze omstandigheden. Onze kans op het vleugelloze ralletje van Inaccessible is daarmee verkeken. Desondanks vermaken we ons op het achterdek kostelijk met de grote aantallen grote pijlstormvogels, reuzenstormvogels en zwarte en geelsnavelabatrossen. Vooral de reuzenstormvogels maken indruk. Door de hekgolf heen vliegen ze in een kamikazevlucht naar het schip toe om uiteindelijk vlak voor ons op te trekken en over onze hoofden weg te scheren. Rond vier uur zijn we terug bij het hoofdeiland. De wind is iets afgenomen en wat naar het westen gedraaid en dus wordt, op dezelfde plaats als gisteren, een laatste poging ondernomen ons aan land te krijgen. Ook het resultaat is hetzelfde als gisteren. De deining is te hevig om passagiers verantwoord in de zodiacs te krijgen en de operatie wordt afgeblazen. We zetten koers naar het noorden en laten Tristan da Cunha achter ons. Daarbij worden we overigens uitgebreid uitgeleide gedaan door grote pijlstormvogels, donsstormvogels, langvleugelstormvogels, zwarte en geelsnavelabatrossen. Ook een enkele Tristanalbatros brengt ons nog een afscheidsgroet.

Wij likken onze wonden en maken ons op voor ruim vier zeedagen op weg naar St Helena. Uit blogs van eerdere Atlantic Odysseys blijkt dat dit een stuk is met minder vogel- en/of zoogdierwaarnemingen dan de dagen voor Tristan da Cunha en daarmee met wat minder inspiratie voor het schrijven van blogs. Maar voordat St Helena is bereikt, hebben wij ons zeker weer een keer gemeld.

Hendrik Jan Dijkerman
60 km ten noorden van Tristan da Cunha, 36.06.01 Z / 11.53.08N

 


Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry  –   volgende blogentry
 .


Reacties

 1. Alfred Baven zegt:

  Inderdaad een kort stuk vergeleken met vorige edities, de teleurstelling droop eraf maar het kan niet altijd mee zitten. En nu er 4 dagen op zee doorgebracht moet worden met het vooruitzicht van minder vogels dan zullen we ongetwijfeld verwend worden van een uitgebreid verslag van de kookkunsten van de aanwezige kok.

  Groeten, Alfred

 2. Henk de Hoog zegt:

  Hoi Hendrik Jan,

  Weer een bericht van je, maar jammer is wel, dat jullie niet op één van de eilanden van Tristanarchipel hebben kunnen landen.
  Bij het eiland Cough hebben jullie in ieder geval het Waterhoentje en de Gors gezien. Ook niet onbelangrijk! Heb je nog mooie foto’s kunnen maken van het Waterhoentje en de Gors?

  Hartelijke groeten ook van Annemieke,

  Henk

 3. Sija & Nol van Kuik zegt:

  Bericht voor Marian & Henk
  Ja, wat een teleurstelling… niet aan land in de Tristan Archipel en geen gebreide pinguin. Maar inmiddels onderweg naar St Helena, een geweldig vooruitzicht! “De zee kookt van vogels” zegt wel veel.
  Wij gaan ons voorbereiden op onze stedentrip en wensen jullie nog heel veel moois.
  Tot ziens,
  Sija & Nol

 4. Huub Haanen zegt:

  Beste H-J, Ziet er allemaal fantastisch uit, we zijn benieuwd naar de foto’s, Een klein aantal via de blog gezien.
  Jullie zijn nu al weer fors op de terugreis. Hier begint de lente voorzichtig door te breken, de natuur loopt 2-3 weken achter tov vorig jaar. De ooievaars boven het spoor in Blijdorp hebben weer een mooi groot takkennest gebouwd en kleppers er op los. Vorige week hebben Willy en Joop bij ons gegeten, ook vis: Zeebaars uit de oven op een bed van schijfjes rode aardappeltjes, een recept van Jamie Oliver (a la Tony Blair), vooraf Vitello tonato, en toe bevroren frambozenmouse. Hartelijke groeten, Huub en Hoey Lan

 5. Peter C. Meijer zegt:

  Wat ontzettend jammer. Er zijn vele hoogtepunten op deze reis, maar dit was er één van. Eens brak er oorlog uit (2006, vraag aan Rinie) toen er op Inaccessibel ook niet geland kon worden. Uiteindelijk is toen het risico wel genomen. Heel spijtig.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: