2015.14 – De North Atlantic Odyssey met Vogelbescherming – Windkracht 9

Geplaatst op: 5 juni 2015

Dag 11.

Na een rusteloze nacht waarin de Ortelius zich moedig door een zware storm met windkracht 9 à 10 Beaufort worstelde begeven we ons als waggelende pinguïns richting ontbijt. Door Bill in een cartoon “de Ortelius walk” gedoopt.

In de loop van de ochtend verklapt Jack ons alle mooie plekjes in Longyearbyen waar we vogels kunnen spotten. Daarna de “ijsberen veiligheidsles” waarin maar al te goed blijkt dat we ook een verantwoordelijkheid naar elkaar hebben. Ondertussen is het schip in rustiger vaarwater gekomen en begeven we ons naar het dek waar Spitsbergen langzaam maar zeker uit zee oprijst.Voor onze ogen ontvouwt zich een langgerekt, besneeuwd berglandschap waar de zon speels de toppen doet oplichten. Ook het vogels spotten is weer volop in gang: Grote Jager – rechts, Dikbekzeekoet – links voor. Als een dirigent van een symfonie orkest leidt de stem van Jack alle kijkers in de juiste richting.

We zetten koers noordwaarts richting Poolepynten waar meestal de walrussen te vinden zijn maar helaas; deze keer besloten ze, waarschijnlijk vanwege de harde noorden wind, ergens anders te bivakkeren. Dan maar terug naar Isfjorden in de hoop dat we in de buurt van Daudmannsodden nog een zeezoogdier te zien krijgen. Ondertussen heeft Pim met het arendsoog als eerste de rendieren gespot. Kleine stipjes op de morene van de gletscher.

Het is onze laatste avond op de Ortelius, we sluiten af met een afscheidsborrel.
Voor mij hebben de “geen flauw idee wat het is” vogels tijdens deze reis hun namen gekregen en ben ik veel te weten gekomen over hun gedrag. Ook zijn mijn ogen meer geoefend; denk er om, als je twee verticale zwarte stokjes op het ijs ziet dan zit er een Ivoormeeuw aan vast.

Vanaf de Ortelius, 19.00 uur, 78°10′ 007” Noorden, 13°16′ 391” Oosten
Bieke De Mol


Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 
 
 
 
 


Reacties

 1. Harmien zegt:

  Wat is het elke dag weer genieten van dit mooie blog. De laatste dag Ortelius.. Ik hoop dat we van de verdere reis (vogelspotten) ook nog mogen meegenieten. Wat moet ik anders lezen als ik aan mijn ontbijten zit???
  In elk geval ben ik blij dat ik dit kon volgen. Het voelde aan of ik er zelf bij was. Prachtig geschreven!!!!!!!
  En Jack… Succes met de rest van de reis.
  Harmien.

 2. Mienke zegt:

  Het was heel leuk om de blogs te lezen, klinkt allemaal fantastisch, hoewel windkracht 9 à 10? Geniet van de laatste avond en veilige thuisreis! Benieuwd naar de behalen Ingrid xx

 3. ans smit zegt:

  Het zit er bijna op voor jullie !
  Een geweldige ervaring rijker ,dank voor de mooie blogs.

  Broertje ,lief dat je vandaag even gebeld hebt (felicitaties voor Fanny )
  Voor jouw en Els een hele goede terugreis en ook voor jullie medepassagiers .

  dikke zoen van ons allen.

 4. maas John zegt:

  Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken voor de mooie blogs die ik heb gelezen fantastisch Ik denk Aukje dat als je weer in Enschede terug bent je een heerlijke houvast heb om jou penvrienden ook te laten genieten Tot nog toe heb ik al 35 brieven uit de bus gehaald. Met andere woorden voorlopig kun je je hart ophalen. Geniet nog de laatste dagen.
  Dikke kus John.

 5. Johan zegt:

  Ook ik en mijn vrouw hebben jullie gevolgd en dagelijks genoten van de mooie blog.
  Net als Harmien hoop ik ook dat wij op de blog kunnen meegenieten de vogelspotreis.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: