2015.12 – De North Atlantic Odyssey met Vogelbescherming – Pakijs

Geplaatst op: 3 juni 2015

Dag 9.

Als we wakker worden en door de patrijspoort kijken zien we ijs! We hebben het pakijs bereikt! Het is weliswaar een bescheiden randje van het Groenland ijs. Een voorproefje op wat vandaag komen gaat. We zijn gespannen en zenuwachtig, want we weten niet wat ons te wachten staat. Na het ontbijt zijn we het pakijs ook weer uit, wat een teleurstelling. Maar na een paar uur gebeurt het. We zien opnieuw ijsschotsen in de verte en voordat we het in de gaten hebben worden we omringd door serieuze schotsen en blokken ijs. In de meest fantastische vormen en kleuren variërend van wit, azuurblauw tot mintgroen. We zijn beland in een sprookjesachtige wereld. Zover het oog rijkt, ijs! Zelfs de meest luidruchtige deelnemers worden stil. We verdwijnen in een onbeschrijfelijke wereld. Eigenlijk zou dit blog hier moeten stoppen en een aantal pagina’s blanco blijven. Dit landschap van de Noordelijke IJszee laat zich niet beschrijven. Zo fascinerend mooi dat menigeen met tranen in de ogen staat. Een fascinerende wereld. Ontroerend. En dat wij daar deel van uit mogen maken. We voelen ons nietig klein en onze stoere Ortelius is niet meer dan een notendop.

Ook vandaag vergezellen noordse stormvogels ons onafgebroken. Attracties van de dag zijn de Grote Burgemeesters en Ivoormeeuwen. De laatste zijn spierwit en als ze op de ijsschotsen staan, vallen alleen de zwarte poten erg op. Het is een kwestie van poten tellen, door twee delen en we weten hoeveel ivoormeeuwen we gezien hebben.

De Ortelius breekt zich door het ijs, wat soms met harde klappen gepaard gaat. Enkele keren ontdekken we een Klapmuts, die rustig op een ijsschots ronddobbert. Komen we te dichtbij dan laat het dier zich achteloos het water inglijden. We zien pootafdrukken van ijsberen op voorbij glijdende ijsschotsen. Plakkaten bloed zijn stille getuigen van moorddadige gebeurtenissen. De koning van de Noordpool is in de buurt… Waarschijnlijk heeft hij ons al lang ontdekt.

Het is 0 ͦ C met windkracht 5, zodat de gevoelstemperatuur -9 ͦ C is. Beetje fris voor een dag in juni. Onze weerman Arnoud wijst er op dat Spitsbergen zich nog midden in de ijstijd bevindt. We geloven hem meteen.

Het mooie van deze reis is dat we langzaam opschuiven naar het noorden. Dat we het landschap en alle natuurelementen geleidelijk aan zien veranderen. Dat we verstoken zijn van alle communicatie; geen internet, telefoon, Facebook en Twitter. We ondervinden aan den lijve hoe ver de Noordpool is en raken meer en meer onder de indruk van dit ruige en onherbergzame gebied. Dieren leven hier letterlijk op het randje van de wereld. Om 0.00 uur schijnt de zon en bonken, kreunen en kraken ijsschotsen nog steeds tegen de Ortelius aan. Vandaag geen welterusten, want we blijven uitzien naar het dier wiens naam we niet durven noemen…

Vanaf de Ortelius, 76° 33′ 0″ Noorden, 005° 53’ 0″ Westen
Hans Peeters


Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 
Vorige blogentry –   volgende blogentry


Reacties

 1. maas John zegt:

  Graag geen dag overslaan met het beschrijven van jullie reis want ook de thuisblijvers genieten van het veslag.Geweldig
  Groeten John..

 2. Leonore zegt:

  @Bas en de rest, spannend vandaag!!!! Mooi pakijs en zullen jullie vandaag de ……. zien. Veel plezier vandaag. Liefs

 3. Sanne zegt:

  Klinkt als een hele bijzondere ervaring, ik kijk uit naar je foto’s Tom, liefs Sanne

 4. wat een mooie tocht met al dat ijs
  we blijven het dagelijks volgen waar blijven de ijsberen
  gr ma pa

 5. minniebraaksma zegt:

  Wat een mooi en vooral spannend verhaal,zie alweer uit naar de volgende blog!!!
  Goede vaart!!

 6. Goedele De Nolf zegt:

  Waauw dat moet daar fantastisch zijn!
  Ik voel de weidsheid tussen de regels door
  en de koude en de puurheid van de lucht
  zijn in mijn verbeelding haast tastbaar aanwezig.
  Zalig om via deze blog zo te kunnen meeleven!
  warme knuf,
  Goedele

 7. Coppers Jos zegt:

  Ik kijk iedere dag weer uit naar het verhaal op deze blog en vind het fantastisch om te weten dat er een vriend mee aan boord die massa’s foto’s gaat mee hebben en ik kan al niet meer wachten om de verhalen te horen van deze bijzondere reis!!Ik ben er van overtuigd dat dit een unieke ervaring moet zijn voor iedereen die meevaart met de boot.Ik wens iedereen verder nog een prettige reis en tot binnenkort!

 8. Thea zegt:

  Wat moet dat een geweldige ervaring zijn, het pakijs en die prachtige kleuren ervan. Ik zit intussen op Schiphol in de lounge van de SAS mijn toestel naar Oslo is vertraagd. Laat me hier lekker verwennen en geniet van deze blog. Morgen ben ik in Spitsbergen, een middag alleen. Ben reuze benieuwd en verheug me op de komst van de groepsleden die de fototour gaan doen. Nog een heel mooie dag en twee lichte nachten met hopelijk ijsberen toegewenst.

 9. René Frieswijk zegt:

  Astrid, pas goed op Daan! Wat een geweldig avontuur

 10. Hetty Wallerbosch. zegt:

  Dat is voor jou echt genieten Aukje, heb je de bontjas wel bij je.

 11. Thea zegt:

  Inmiddels in mijn hotel in Oslo aangekomen, sprookjesachtige landing, stormachtige wind roze wolkenflarden en vlekken goudkleurig- en hier en daar roodgekleurd landschap. Morgenochtend hopelijk een raamplaats en met een beetje geluk het pakijs vanuit de lucht aanschouwen. Wel apart zo alleen op reis en dan verder aansluiten bij een al bestaand groepje.
  Het grote genieten begon op Schiphol met een vip behandeling en super service aan boord van het SAS toestel. Ben reuze benieuwd naar de volgende berichten vanaf het schip. Waar zijn de ijsberen, zijn ze al gespot???

 12. Nadja zegt:

  Hans, wat een prachtig verhaal en wat geweldig moet dat zijn geweest, ijs in allerlei kleuren! Ik hoop dat je mooie foto’s hebt kunnen maken zodat wij er straks ook nog een beetje van kunnen genieten. Heel bijzonder!

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: