2015.12 – De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – Een terugblik

Geplaatst op: 18 juni 2015

Sommige deelnemers hadden er ruim twee en een half jaar naar uitgekeken, werden zenuwachtig na de zeer succesvolle eerste uitvoering en weten nu wat het is die North Atlantic Odyssey. In 12 dagen van Hansweert in Zeeland via de Noordzee, de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee naar Spitsbergen varen.

Onderweg valt van alles te verwachten: van een spiegelgladde zee, tot een fikse storm van bijna windkracht 10; van een dag waarop er behalve wat Noordse Stormvogels en Drieteenmeeuwen eigenlijk niet veel te zien valt, tot een avond waarop je er ineens middenin zit. Middenin de grootste groep Groenlandse Walvissen die in dit gebied in meer dan 100 jaar gezien zijn, maar ook middenin nieuws dat de wereld rond gaat.

Want “the find of the century” zoals onze waarneming van minimaal 80, maar mogelijk zelfs meer dan 100 Groenlandse Walvissen, door de Noorse professor Kit Kovacs genoemd werd, was wereldnieuws. Niet te vergelijken met nieuws uit het Midden-Oosten of de koers van de Dollar, maar voor degenen die zich ermee bezighouden of wie het interesseert, was het wel degelijk wereldnieuws dat vooral in België, maar ook in Nederland de landelijke pers haalde.

Was deze groep decennialang over het hoofd gezien, was dit een groep die vorig jaar uit Disko Bay (aan de westkant van Groenland) boven Groenland langs gezwommen is in een periode dat er geen ijs lag? We weten het (nog) niet. Wat we wel weten is dat deze waarneming symptomatisch voor deze reis is; een aaneenschakeling van hoogtepunten, wellicht soms even onderbroken door een periode waarin wat minder te zien viel, goed om even tot rust te komen.

Prachtige landingen op Fair Isle en Jan Mayen, de vulkaan Mount Beerenburg urenlang wolkenvrij zichtbaar, meer dan 100 soorten vogels, waaronder soorten als Kleine Burgemeester en Ijslandse Brilduiker die nooit eerder tijdens deze reis gezien werden, tientallen Ivoormeeuw en zelfs enkele adulte Vorkstaartmeeuwen waren ons deel. Alsof dat nog niet genoeg was zagen we ook ten minste 20 soorten zoogdieren, meer dan op welke andere North Atlantic Odyssey ooit!

Niet alleen de aantallen soorten, ook de kwaliteit van de waarnemingen was zeer goed: Blauwe Vinvissen op minder dan 50 meter van het schip, Groenlandse Walvissen op minder dan 100 meter, soms zelfs parend gezien, een Ijsbeer met prooi op minder dan 100 meter en Walrussen op minder dan 50 meter….

Veel deelnemers hadden er voor gekozen om na aankomst in Spitsbergen nog een paar dagen langer te blijven. Een goede keuze, want Rosse Franjepoten en Koningseiders in zomerkleed lieten zich geregeld zien en behoren tot het mooiste wat Europa op vogelgebied te bieden heeft.
De zoogdieren op Spitsbergen deden overigens leuk mee: bij Rendier en Poolvos wordt vaak gedacht aan koude vlaktes in een sneeuwstorm, maar beide soorten lieten zich in en rond de hotels ook met regelmaat zien en fotograferen, tot groot plezier van de deelnemers.

Tijdens reizen van Inezia Tours proberen we telkens om dieren zo min mogelijk te verstoren. Gelukkig hebben we in Natuurpunt daar niet alleen een goede partner met hetzelfde uitgangspunt in gevonden; getuige de reacties van de deelnemers zijn we daar ook zeer goed in geslaagd.
Een groter compliment is nauwelijks denkbaar…..

Vanuit Westerlee in Noord-oost Groningen,

Pieter van der Luit

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.Reacties

 1. Dominique Verbelen zegt:

  Mooie samenvatting van een ongelofelijke trip, met dank aan iedereen die hieraan (voor of achter de schermen) heeft meegewerkt!

  Mvg,

  Dominique Verbelen (Natuur.rezizen)

 2. Het was inderdaad een sublieme expeditie vol weergaloze hoogtepunten. Voor de liefhebbers: we hebben er een persoonlijk verslag over geschreven. Twee adulte dwaalgasten in wintertooi …
  Te vinden op http://users.telenet.be/reispret
  Groetjes,
  Herman en Mireille

 3. Peter van Dordrecht en Loes Kettenis zegt:

  We zijn nog steeds niet “geland”. Ook al is het alweer een tijd geleden dat we thuis kwamen. Wat een ervaring! Als mensen ons vragen hoe onze vakantie was, kunnen we eigenlijk , voor ons gevoel, niet goed genoeg onder woorden brengen hoe waanzinnig het was wat wij hebben meegemaakt.
  Iedereen wil foto’s zien en onze verhalen horen. Zoveel zelfs dat we besloten hebben op ons werk in Diergaarde Blijdorp, een lezing te geven aan ieder van onze collega’s en vrijwilligers, die het horen wil. Samen met Annemarie (die bij onze vrijwilligersgroep hoort) en haar vriend. Jan. Iedere keer dat we naar onze foto’s kijken,,,en dat doen we vaak tijdens al het uitzoekwerk….beklimt me weer het overweldigende gevoel hier deel van uitgemaakt te hebben. Zoveel gespot, zoveel geleerd tijdens de lezingen. Dat kan ik mooi meenemen in mijn werk als educator. Ik heb fanatiek mee ziten schrijven en foto’s gemaakt van het illustratiemateriaal 😉
  Ook de dagen die we nog op Spitsbergen hebben meegemaakt waren vol avontuur. Een sledetocht in een arctische atmosfeer: een sneeuwstorm waardoor je net 3 meter voor je uit kon zien. Een klimtocht op zoek naar fossielen, lopend over losse stenen en sneeuw waar je tot je knieën in weg zakt. Maar de vaartocht was toch het meest ultieme. We kunnen uit de grond van ons hart zeggen dat we nog nooit zo’n bijzondere vakantie hebben meegemaakt en we schuwen nooit avontuur tijdens onze vakanties (oa in Afrika). Maar dit spande de kroon. Nu nog verder landen….

  Groetjes,
  Peter en Loes

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: