2015.12 – Atlantic Odyssey 2015 – wind bij Cumberland Bay

Geplaatst op: 7 april 2015

We liggen vandaag “verwaaid” in Jason Harbour, een kleine beschutte baai aan de noordzijde van de West Cumberland Bay een mijl of 15 ten westen van Larsen Point. In de baai waait het hard zodat landen hier uitgesloten is, er bestaat daadwerkelijk een kans dat de zodiacs om zouden kunnen waaien, en de slagregen maakt het allemaal niet aantrekkelijker. Buiten de baai waait het trouwens vele malen harder, windkracht zeven met uitschieters naar negen en voor het eerst in dagen zien we ten zuiden van ons grote brokken gletsjerijs ronddrijven. De Wilsons Petrels lijkt het allemaal niet veel te doen, die foerageren gestaag door boven de kelpvelden terwijl de Southern Giant Petrels stuntvliegen langs de steile bergwanden. Een groep van twintig King Penguins staat stoïcijns op het strand, wel wat dichter op elkaar maar echt onder de indruk lijken ze niet te zijn.

Rond lunchtijd trekt de bewolking op en wordt het zelfs even zonnig. Het landschap blijkt geweldig imposant met hoge besneeuwde toppen aan de zuidzijde van Cumberland Bay en enkele grote smeltende gletsjers die inmiddels grijs zijn van het puin dat niet langer door ijs bedekt is. We wachten geruime tijd om te zien of er eventueel een landing in zit en rond 16.00 varen er zelfs enkele zodiacs richting strand. Helaas verslechterd het weer snel en om 16.15 hakt Rinie van Meurs de knoop door, we gaan anker op en stomen richting Gough. Een korte tour langs de gletsjers van Cumberland Bay, vervolgens langs Larsen Point onderweg naar Gough, meer dan 1250 zeemijlen naar het noordoosten. Bij het wegvaren waaien de twee laatste dode Koereigers tussen de zodiacs vandaan de baai in. Ongetwijfeld enkele leden van de oorspronkelijke bende van zeven die het niet gered hebben. Over Koereigers later nog meer.

De komende vijf dagen zijn we op zee, aanvankelijk nog in het koude subantarctische water maar binnen enkele dagen passeren we de Tropical Convergence, de overgang naar warmer water met andere soorten zeevogels, en andere soorten zeezoogdieren. Die grens tussen die twee grote watermassa’s is natuurlijk geen abrupte overgang maar eerder een zone van vele tientallen mijlen breed, toch schijnt de overgang van de zeevogelsoorten die van koud water houden naar de meer warmwaterminnende soorten vrij abrupt te zijn.

Tijdens de komende zeedagen zal ik meerdere dagen in één blogje beschrijven, hoewel het aan boord tot nu toe geen moment saai is zou dat voor de beschrijvingen van zee, meer zee en zeevogels een tikje taai lezen kunnen worden.

Pim Wolf

West Cumberland Bay, 54.12.86 Z / 36.44.42 W

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry  –   volgende blogentry
 .


Reacties

 1. Alfred zegt:

  Wordt dus rustig de komende dagen als jullie 5 dagen op zee vertoeven. Er zal ongetwijfeld wat te beleven zijn maar dat lezen we dan wel in één verhaal. Misschien hebben jullie tijd om te wassen, zal ook moeten gebeuren lijkt me.

  Groeten, Alfred

 2. Dick Wolf zegt:

  we zijn weer helemaal bij. Dank jullie wel ! Greetje en Dick

 3. Leny Boertjes zegt:

  Heel veel dank voor het geweldige blog! Het is genieten om zo ook weer de belevenissen van Paul en Marijke te kunnen volgen. Het zou leuk zijn als je het wil doorgeven 😉 voor jullie allemaal een hele goede reis verder.

 4. Ellen en Kees Menkhorst zegt:

  Op basis van jullie blog en met behulp van de grote Timesatlas is onze kennis van de geografie van een stukje van het Zuidpoolgebied beduidend toegenomen. Ook de vogelgids en de walvissen- en robbengids komen goed van pas. De komende dagen op volle zee nog veel plezier en leuke waarnemingen!

 5. marleen zegt:

  Dag Marian en Henk,
  Wat een mooie avonturen beleven jullie.
  Ben benieuwd naar jullie volgende verhaal.

  groeten van AMIP

 6. Han Wolf zegt:

  Hoi Pim, Volg je sinds gisteren (8 april). Wat een fantastische tocht,en wat een plezierig lezende blogs.Langzamerhand op weg naar Tristan da Cunha?Een vraag: Als je op Tristan aan land komt (de swell mee hebt,niet te veel!), kun je dan voor mij informeren naar Pat Patterson en z’n vrouw Sue Green. Heb jarenlang met ze gecorrespondeerd, maar jammergenoeg is het contact verloren gegaan. Ze wonen of op Tristan of in Engeland. Wie weet kun jij iets voor mij betekenen. Bij voorbaat bedankt. Vaar wel Plancius.
  Groeten Han Wolf ,Terschelling (vogeleiland)

 7. Jolanda zegt:

  Bericht voor Marijke en Paul:
  Vandaag eindelijk even de tijd genomen om het blog te lezen. Ik had heel wat in te halen. Wat een mooi verslag van een prachtige reis. Wat moet het indrukwekkend zijn om al die dieren zo in het echt waar te nemen. Ik was gisteren al heel blij toen ik een koolmezenechtpaar af en aan zag vliegen naar het vogelhuisje in onze tuin… ☺️ Ik hoop dat de reis verder voorspoedig mag verlopen. Geniet ervan! Groeten van ons allemaal uit Gorinchem.

 8. saartje en Arie Slooff zegt:

  Hallo Marian en Henk, kunnen jullie gelukkig weer volgen met alle ups en downs. Wij hadden ook storm en zelfs stormschade, maar weegbree alles oke.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: