2015.11 – De North Atlantic Odyssey met Vogelbescherming – Natuurfilm

Geplaatst op: 2 juni 2015

Dag 8.

De wake-up call rukt ons om 08.00 uur uit bed. “Goede morgen”, klinkt de immer opgewekte stem van onze expeditieleider Jan door de omroepinstallatie. “De buitentemperatuur is 1 ͦ C en de windkracht is 7-8. Het geeft wat deining, maar het wordt een heerlijke dag.”

Jan is typisch zo iemand voor wie het glas altijd halfvol is. Dik ingepakt met lange onderbroek en minstens vier lagen er overheen, stappen we niets vermoedend het buitendek op. Het sneeuwt en de gevoelstemperatuur wijkt flink af van de door Jan beloofde 1 ͦ C. De Noordelijke IJszee maakt zijn naam waar. We moeten ons goed aan de reling vast houden om niet omver geblazen te worden. Ieder die zich buiten durft te wagen zoekt een plaatsje in de luwte. Het is de truc om minstens tussen twee mede-reisgenoten in te gaan staan, zodat die als windbreker fungeren.

Eenmaal post ingenomen, begint het genieten. Al dagenlang vliegen groepjes Noordse Stormvogels met ons mee. Ze lossen elkaar af en steeds hebben we een nieuwe escorte. Met stijve gespreide vleugels zeilen ze tussen de golven door of komen op ooghoogte even langszij. De smalle vleugels en het stevige lijf zijn 100% ingesteld op een leven boven zee. Leuk om te constateren dat we vandaag in een overgangsgebied belandden. Afgelopen dagen zagen we vooral licht gekleurde stormvogels; met witte kop en buik en grijze bovenvleugels. In Spitsbergen zie je vooral de noordelijke vorm, die geheel grijsbruin gekleurd is. Vandaag vliegen lichte en donkere vogels door elkaar. Een uitdaging voor de fotografen om beide kleurvormen in één foto te vangen.

Eerlijk is eerlijk de grote zeezoogdieren laten het vandaag wat afweten. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de ruige zee. Maar desondanks heeft Jan gelijk; het was een heerlijke dag! En zoals een van de deelnemers opmerkt: “We zitten gewoon midden in een natuurfilm.”

Of zijn wij misschien de natuurfilm, door de ogen van een Noordse Stormvogel bekeken? Hoe dan ook, de Ortelius stoomt door en morgen bereiken we het pakijs.

Vanaf de Ortelius, 74° 06′ 9″ Noorden, 07° 31’ 8″ Westen

Hans Peeters


Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 
Vorige blogentry –   volgende blogentry


Reacties

 1. Angela Twickler zegt:

  Een warme groet voor Maaike en Robert vanuit de Pelikaanstraat. Minnie en Angela

 2. Luc de mol zegt:

  Hallo Bieke & Tom,
  Het wordt daar spannender zo te horen.
  Bieke schuil maar achter Tom, die vangt de kou wel op!
  Groetjes van uit Wabeke: 51°10′ NB – 3°52′ OL

 3. ingrid en rene
  wat een weer, kijk maar uit met je foto spullen met die wind
  ingrid is zeker in de hut gebleven
  hier is het ook niet veel weer regen en harde wind
  als jullie vrijdag terug komen is de verwachting 28-30 gr
  hoop dat jullie nog fijne dagen hebben en nog grote zeezoogdieren zien
  gr ma pa

 4. maas John zegt:

  Weer geweldig Auk ikzelf ben ontzettend blij dat je dit mag meemaken hopelijk word je niet zeeziek maar je hebt voor hetere vuren gestaan. ben je je verjaardag goed doorgekomen? Nog een weekje en je bent weer thuis, ik mis je wel.
  Dikke kus John

 5. Ilse zegt:

  Het pakijs… dat zijn kleine klontjes ijs in de verte en dan super mooie beeldhouwwerkjes van dichtbij… een sprookje…. – zucht-

 6. Stephanie Andy kayl zegt:

  Dag Monique en Mart, zo te lezen is het koud en winderig maar genieten. Kijk maar uit voor de prehistorische wespen als jullie op Spitsbergen aankomen ( grapje natuurlijk, ik weet niet eens of jullie dit kunnen lezen!)
  Dikke kus uit Deepcar

 7. Thea zegt:

  Vandaag is het zover, de koffer zit vol warmwinterspul de camera’s in de rugzak en overmorgen ontmoet ik de leden van de groep die de rest van de komende week op Spitsbergen zullen verblijven. Verheug me enorm en wens een ieder aan boord nog heel veel moois deze laatste dagen.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: