2015.10 – De North Atlantic Odyssey met Vogelbescherming – Jan Mayen

Geplaatst op: 1 juni 2015

Dag 7.

De hele ochtend varen we met een stevige wind straf van voren, volgens deskundigen is het windkracht 7. De meerderheid laat zich niet kisten en is buiten op het dek te vinden. Aan bakboord staan we enigszins beschut en valt het reuze mee. Koud is het wel (+5 °C  met een gevoelstemperatuur van minstens -5 ° C). Alle kledinglaagjes komen uit de koffers tevoorschijn. Petten, mutsen en buffs …jawel, worden diep over de oren getrokken, zodat menigeen absoluut onherkenbaar is. Ondertussen ploeteren Dikbekzeekoeten en Kleine Alken tegen de wind in. In tegenstelling tot de Noordse Stormvogels, die in hun element lijken te zijn.

In de middag verschijnt Jan Mayen uit de mist. Het eiland is met zijn 55 km lengte, veel groter dan we dachten. Het blijft lang onzeker of we aan land kunnen gaan. Totdat onverwachts de wind wegvalt. Het zonnetje breekt door en beetje bij beetje wordt de top van de Beerenberg zichtbaar. Terwijl wij een zodiaclanding maken laat de oude vulkaan zich in volle glorie zien. De 2.227 meter hoge berg schittert onder een dik sneeuwtapijt en wacht op zijn bewonderaars. Wat zijn we een ontzettende geluksvogels. Het schijnt dat Beerenberg slechts vijf dagen per jaar helemaal zichtbaar is. De rest van de tijd verdwijnt hij in de mist.

In 1607 zetten Nederlandse walvisvaarders hier voet aan wal. Een van hen was kapitein Jan Jacobs May, naar wie het eiland is vernoemd. Tegenwoordig is hier een Noordse legerbasis gevestigd. Achttien mannen en vrouwen houden er de wacht om te voorkomen dat Poetin de boel overneemt. Wij worden aller hartelijkst ontvangen en de commandant is gemachtigd om onze paspoorten af te stempelen. Leuk voor de landenverzamelaars. Als tegenprestatie schenken we hem een doos vers fruit, want hier groeien geen bananen of sinaasappels aan de bomen. Hier zijn helemaal geen bomen…

Na het diner varen we om het eiland heen naar de noordkant. Dolgraag willen we ook hier voet aan wal zetten. Rond middernacht staan we met zijn allen klaar om een zodiaclanding te maken. De wind en golfslag nemen weer toe en na lang twijfelen wordt de expeditie af geblazen. Onze staff gaat gelukkig voor zekerheid en mijdt elk risico. Wel genieten we van de middernachtzon met duizenden Noordse Stormvogels die voor de fraai rood gekleurde kliffen van Jan Mayen dobberen en vliegen. Wat een fantastisch schouwspel en wat een mooie dag!

Vanaf de Ortelius, 70° 54′ 8″ Noorden, 08° 40’ 9″ Westen

Hans Peeters


Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry –   volgende blogentry


Reacties

 1. Ton Boon zegt:

  Wat een mooie reis.Ik weet zeker dat Dirk en Marie Jose hier enorm van genieten en prachtige foto’s maken. Ik volg jullie met veel plezier. Geniet nog lekker de komende dagen.

 2. Krijn Vermaas zegt:

  Beste mensen, in bijzonder Bieke en Tom, wat maken jullie mooie dingen mee! Als atlasfanaatje wist ik inmiddels waar Jan Mayen ligt. En dat het samen met Spitsbergen een eigen internetdomeinnaamcode heeft. Behouden vaart naar Spitsbergen! Krijn.

 3. wat een mooie reis, wat boffen jullie dat de beerenberg zichtbaar was
  op naar spitsbergen ingrid en rene we volgen alles
  gr ma en pa

 4. Marjan en Eddy zegt:

  Wat geweldig wat jullie samen meemaken en zien!
  Hans en Nell: ons alternatief hier thuis is Springwatch kijken. Verschil moet er zijn.

  Veel plezier nog en een goede reis!

  Marjan en Eddy

 5. Thea zegt:

  Wat een bofferds zijn jullie, de Beerenberg in vol ornaat zichtbaar. Ben benieuwd naar de foto’s en de verhalen. Spitsbergen komt in zicht. Ik vertrek overmorgen. Het weerbericht voorspelt 2 cm sneeuw voor donderdag en vrijdag.

 6. Lia van Krimpen zegt:

  Wat hebben jullie vandaag ook weer een geweldige dag gehad, op naar de volgende bijzondere ervaring, speciaal voor Bas en ook voor Hennie.

 7. Jan Peeters zegt:

  Ahh, de Beerenberg! Nice!!

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: