2015.08 – De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – Walvissen

Geplaatst op: 8 juni 2015

Dag 8.

De laatste dag in het open water voor we bij het pakijs denken aan te komen. De laatste dag dan ook voorlopig waarop we de focus op walvissen leggen. Hierna zal de aandacht van de passagiers in eerste aanleg naar een ander dier gaan; weliswaar ook een zoogdier dat zich in het water goed thuisvoelt, maar toch wel anders is dan de gemiddelde walvis.

Na de wandeling op Jan Mayen gisteren komt men maar moeizaam op gang. ’s Ochtends gebeurt er dan ook niet bijzonder veel. Zwarte Zeekoet, Grote Burgemeester, Zadelrob, veel Noordse Stormvogels en dan opeens een prachtige adulte Vorkstaartmeeuw. Iedereen die het dier ziet is meteen wakker. Het gele puntje op de snavel knalt eruit en weg is de vogel.

Het zorgt er wel voor dat er reuring aan boord komt. Men wil meer. Krijgt ook meer. Eerst een paar Butskoppen die redelijk dichtbij komen, gevolgd door een Butskop die op een tiental meters naast het schip zwemt en zelfs goed gefotografeerd kan worden. Minder dan een jaar geleden zag ik met een groepje enthousiastelingen ook de zuidelijke variant van de Butskop (zie De Zuydelicke Hille), maar de dieren op het noordelijk halfrond zijn toch wat benaderbaarder.

Na de lunch gebeurt het dan. Eindelijk. Inezia gids Wesley Overman ziet een blow in de verte. Een flinke blow. De tweede stuurman die op dat moment aan het roer staat roept de kapitein die meteen naar de brug komt, het roer overneemt en meteen richting walvis koerst. We komen dichter en dichter tot we op een gegeven moment op minder dan 100 meter van het op één na grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft liggen, een Gewone Vinvis.

Het eergevoel van de kapitein wordt wakker en bijzonder kundig vaart hij rondjes, soms naar links, soms naar rechts om ons zo dicht mogelijk bij het dier te krijgen. Al met al blijven we bijna een uur in de buurt van de vinvis en komt het dier regelmatig op slechts enkele tientallen meters boven om adem te halen, de passagiers in verrukking achterlatend.

Dit is mooi, dit smaakt naar meer; dat is dan ook precies wat we gaan proberen te doen: meer van dit moois vinden….

Vanuit de Noord Atlantische Oceaan op weg naar het pakijs,
Pieter van der Luit

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.Reacties

 1. Siebe en Warre zegt:

  Siebe: ik vind dat supercool! Hoeveel meter lang was die hele grote vinvis ongveer? zo groot als een huis? En weegt dat 50 ton?
  Warre: ik zou ook wel graag op dat schip zijn! En het is cool! Ik zou ook graag zo’n vissen zien. Ik wens jullie nog veel plezier!
  Alletwee: hopelijk zien jullie dit bericht!

 2. Vero zegt:

  Hey Chantal, genieten is de boodschap, de thuisblijvers…., tot binnenkort, we kijken ernaar uit om de foto’s te zien.groeten aan je reisgezel daaaaaaaag

 3. Dominique Verbelen zegt:

  Het dient gezegd: de combinatie North Atlantic Odyssey + Plancius + Oceanwide + Inezia Tours + Natuurpunt lijkt een winnende combinatie. Aan de trip is dan ook heel wat vooroverleg voorafgegaan. Over de Doggersbank (die vorig jaar niet werd aangedaan), all of niet Moussa (het werd ‘niet’ wegens volle maan en dan zijn de Stormvogeltjes merkelijk minder actief), Moffen laten vallen (ten voordele van meer tijd in of aan de rand van het ijs). Het zijn dingen die achter de schermen worden beslist, in goed overleg met alle betrokken partners, maar het zijn net wel die punten die het verschil kunnen maken tussen een toptrip of een net iets mindere zeereis. Natuurpunt heeft in deze trip dan ook met graagte een heel pak van haar eigen expertise gestopt (alle Natuur.begeleiders hebben er al eerdere ervaring in de Groenlandse Zee opzitten), maar hoe goed je een trip ook plant: niets is gegarandeerd. De beesten runnen de boel: soms zijn ze er, soms ook niet. Super om een Noordelijke bustkop vlakbij te hebben. Mega om naast een Gewone vinvis te mogen dobberen. Dit zijn natuurbelevingen uit de hoogste klasse. En morgen maken jullie het plaatje vast compleet met een IJsbeer (of meer …). Wat had ik hier graag bij geweest …

  Mvg,

  Dominique Verbelen (Natuur.reizen)

 4. jansen christien zegt:

  dit is het he Bibi ! dit waar je een jaar naar uitgekeken hebt ! ik geniet mee van ieder moment !
  zal wel blij zijn je eens te horen ! hier alles ok !
  veel reisplezier aan allen
  voor Bibi dikke knuffel ma xxx

 5. Jennifer zegt:

  Hi Pieter en co,

  Goed te lezen dat de reis tot nu toe al zeer geslaagd is!
  Ik heb er ook profijt van, want ben als leek informatie aan het opzoeken over de dieren die jullie gezien hebben.
  Wil als -vriendin van- uiteindelijk ook een keer een tripje met jullie maken dus ik doe mijn voorwerk 🙂
  Een groet aan Willem, en vergeet je niet een taartje voor hem te regelen morgen?

  Enjoy, groet van Jennifer

 6. Francine zegt:

  Wat zal er aan boord geroepen, en ogen tekort gekomen hebben, om te turen naar al dat groots en mooi wat de natuur ons geeft.En ondertussen is ook al de eerste ijsbeer gespot.heeft de lucht van de B&B er voor iets tussen gezeten?
  Zien jullie daar ook een verandering in de klimaat opwarming?minder ijs?
  Ik wens jullie allen daar nog veel ijsgenot,want dat uitzicht zal je nooit meer vergeten denk ik.
  Grtjs. Aan Karel en Amaat vanwege Francine

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: