2015.07 – Atlantic Odyssey 2015 – op weg naar South Georgia

Geplaatst op: 31 maart 2015

De eerste van onze drie dagen op weg naar South Georgia leek aanvankelijk rustig te zullen verlopen. Toen de eersten van ons rond een uur of zeven aan dek verschenen, vlogen er wat kaapse duiven (Cape petrels) en grijze stormvogels (Southern fulmars) rond het schip, liet een witkinstormvogel (Whitechinned petrel) zich kortstondig bewonderen en was er een enkele blow van een vinvis (Finwhale). We voeren op dat moment langs Clarence Island. Daarachter was nog net een schim te ontwaren van Elephant Island, het eiland waar Shackleton strandde en zijn heroïsche tocht naar South Georgia begon.

Na het ontbijt was het beeld nog niet veel anders maar rond een uur of half elf verschenen de eerste walvisvogeltjes (Antarctic prions) om in het daaropvolgende uur tot een niet aflatende stroom aan te groeien. Hoeveel we er vandaag hebben gezien, durf ik niet te zeggen maar dat het er vele duizenden zijn geweest staat wel vast. Die aantallen zijn wellicht niet zo verwonderlijk als je weet dat het aantal broedparen op South Georgia al op een slordige 25 miljoen wordt geschat. Hun Nederlandse naam deden de walvisvogeltjes overigens volledig eer aan. Zij zoeken de voedselrijke gebieden op en daar zijn natuurlijk ook de walvissen te vinden. Overal om ons heen waren de blows van vinvissen te zien en kort voor twaalven werd een tweetal zuidelijke butskoppen (Southern bottlenosed whales) ontdekt die, zij het kortstondig, door de meesten van ons goed werden gezien.

Om één uur werden we, zoals gebruikelijk, aan de lunch verwacht. Het intensieve vogel- (en zoogdier-)kijken, vandaag bij een temperatuur rond het vriespunt, zorgt voor een gezonde trek. Maar zelfs zonder dat laat je de lunch niet graag lopen. Voor een maaltijd met Pasta of the day tossed with artichokes, sun dried tomato, herb, garlic, olives & parmesan shavings en een dessert van vanilla cream maakt iedereen graag wat tijd vrij.

Ook de middag verliep zeer onderhoudend. Tussen de eerder genoemde vogels verschenen nu ook vrij regelmatig wenkbrauwalbatrossen (black-browed albatrosses) en grijskopalbatrossen (grey-headed albatrosses) en ook enkele roetkopalbatrossen (light-mantled sooties) gaven acte de présence. En nog steeds waren er volop vinvissen. Geschat werd dat we er vandaag toch minimaal een 50 hebben gezien.

Rond zeven uur wachtte ons de laatste opgave van vandaag: het diner. Vandaag moesten we het doen met Slow roasted porc neck with apple sauce, roasted spuds & mixed vegetables en een wild berry cheese cake.

Een vogelexpeditie met de Plancius: je hoort ons niet klagen.

60.03.87, 49.35.10, 180 mijl west van South Orkney

Hendrik Jan Dijkerman

 

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry  –   volgende blogentry
 .


Reacties

 1. Janneke Kimstra zegt:

  Tsjonge, wat hebben jullie het slecht aan boord. Pas maar op dat niet al te veel aankomt. Straks kom je niet meer in je isobroek 😉

 2. Henk de Hoog zegt:

  Hoi Hendrik Jan,

  Leuk iets van je te vernemen vanuit ons vakantieadres in Ootmarsum. Wat betreft het aantal landingen met de zodiacs hebben jullie niets te klagen. Ga zo door, zou ik zeggen. Het eten bevalt je goed, gezien de uitgebreide informatie, wat jullie allemaal krijgen voorgeschoteld. Doe alle bekenden (Marijke, Paul, Frank etc.) de hartelijke groeten en geniet van het al moois.

  Hendrik Jan zegt vanaf de Plancius:
  We hebben inderdaad niets te klagen. Antarctica was eigenlijk weer een heel andere ervaring dan de vorige keer. Nu zien dat we dit keer wel van South Georgia loskomen. Hartelijke groeten terug, ook van Marijke, Paul en Frank. Hendrik Jan

 3. Hans van de Giessen zegt:

  Fijn Hendrik Jan, die Nederlandse vogel- en dierennamen!

  Hendrik Jan zegt vanaf de Plancius:
  Leuk dat je meeleest, Hans. Ik probeer de Nederlandse namen te blijven gebruiken. Hendrik Jan

 4. gerrit Volkerink zegt:

  Dag Hendrik Jan,

  Dank voor alle informatie die we krijgen Ik blijf jullie volgen. Bofkonten zijn jullie allemaal.
  Hartelijke groet vanuit Zwolle,
  Gerrit en Corry Volkerink

  Hendrik Jan zegt vanaf de Plancius:
  Mooi dat je meeleest en, inderdaad, we voelen ons bofkonten. Hendrik Jan

 5. Jenske v.d. Linden zegt:

  Geweldig je bericht te lezen! Van de week zag ik nog de antarctische dwergvinvis! Ja, op de tv. , ik bedacht meteen jullie zien dat allemaal in het echie! Geniet lekker, groeten Hans en Jenske

  Hendrik Jan zegt vanaf de Plancius:
  Antarctische dwergvinvis hebben we (nog) niet gezien maar de walvissen die we wel hebben gezien zijn eigenlijk nog imposanter. Volop genieten inderdaad. Hendrik Jan

 6. Alfred zegt:

  Nou meen ik toch in gedachten te hebben dat Hendrik Jan wederom een poging ging wagen om een vogelexcursie dit keer wel af te maken maar gezien het verhaal dacht ik bijna dat ik midden in één of ander kookprogramma terecht was gekomen. Tjongejonge wat hebben jullie het slecht. Alles werd zeker weggewerkt op een bedje van rode wijn of whisky, schrijft de geheelonthouder. Als dit zo doorgaat dan verwachten we Billy Turf terug op ons werk. Eet smakelijk in ieder geval.

  Groeten, Alfred

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: