2015.06 – De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – Richting Jan Mayen

Geplaatst op: 6 juni 2015

Dag 6.

De woelige wateren van de eerste dagen liggen intussen achter ons en wanneer we opstaan is de oceaan erg rustig. Al vroeg in de ochtend staan enkele enthousiastelingen op het topdek achter de brug de wijde zee af te speuren, op zoek naar enig teken van leven. De vroege vogels hebben gelijk: om 7u15 duikt een eerste groepje witsnuitdolfijnen op. Geleidelijk aan stroomt het dek weer vol, de ene al met wat kleinere oogjes dan de andere.

Na het uitgebreide ontbijt wordt iedereen gevraagd om zich naar het topdek te begeven. Vandaag is de dag dat we de noordpoolcirkel overvaren. Voor velen aan boord de allereerste keer. Dat moet gevierd worden! Om 8u47 is het zover: met een Black Russian die de keel schroeit toosten we op het kruisen van de magische grens naar het hoge noorden: 66°33’ noorderbreedte. Neptunus (met drietand) kleedde zich voor de gelegenheid in zijn beste badjas en haalde zijn mooiste zeemeerminnen en zeebewoners boven. Als toetje kregen we er nog een nogal zuidelijk afgedwaalde jonge klapmuts en twee groepjes witsnuitdolfijnen bovenop.

Terwijl enkele diehards niet weg te krijgen zijn van hun speurpost op het topdek, geeft Christian een lezing over de geschiedenis van Jan Mayen. Gelukkig voor de huidige bewoners bestaat er tegenwoordig zoiets als internet en telefoon zodat ze altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Het zal je maar gebeuren dat je pas in 1946 op de hoogte wordt gesteld dat WOII voorbij is. Het is wat, op zo een afgelegen plek ver op de oceaan wonen. Niet veel later komen twee kleinste jagers aangevlogen en laten zich op enkele meters boven het schip uitgebreid bewonderen. Camera’s klikken om het snelst.

Ondertussen blijft het op het topdek geduldig afwachten op de eerste dichte waarneming van een zeezoogdier. Enkele vinnen doorklieven het wateroppervlak. Noordelijke butskoppen! Helaas laten ze zich twee keer maar heel kort bewonderen en zijn even snel weer verdwenen als ze gekomen zijn. Ondanks de soms moeilijke en schaarse waarnemingen, blijft elke mogelijk vin of verre vogel mensen enthousiasmeren. De sfeer is goed en er wordt volop gegrapt en gegrold op het topdek.

Geralds voordracht over de vogels van het hoge noorden, brengt meteen de eerste kleine alkjes en middelste jagers met zich mee. Daarmee hebben we vandaag meteen ook alle jagers gehad van kleinst naar groot. Of hoe theorie onmiddellijk in praktijk kan worden omgezet.

De rust op het topdek wordt plots doorbroken als er aan de horizon twee donkere ruggen opduiken. Blow! Iedereen veert recht en haast zich naar de rechterkant van het schip. Helaas zijn ook deze vermoedelijke bultruggen velen weer te snel af. Even later weer vinalarm. Dit keer duiken drie Noordelijke butskoppen op in de verte. Ze zwemmen in de richting van het schip. Dat ziet er goed uit. Maar ook dit keer zijn ze even snel weer weg als ze gekomen zijn. Damn.

Tijdens het schrijven van deze blog na het avondeten worden via de radio dolfijnen voor het schip gemeld. Biertjes worden in allerijl achtergelaten, leesboeken op tafel gegooid en verrekijkers haastig vastgegrabbeld. Het vierde groepje witsnuitdolfijnen langs het schip maakt de ietwat uitdagende dag alsnog goed.

 

Vanuit de Noord Atlantische Oceaan,
Griet Nijs, Natuurpunt Reizen

Point Zebra zegt;

Whale wacht

Is het water tussen ons te diep, mijn griend?

De lucht te leeg, de horizon te ijl, de schuimkop te veel gezien?

Liever het donker diep doorgrondend,

het zware lijf licht klievend, wentelend en waterwervelend?

Wij wachten.

Wie zoekt, die vin.

Vinden nog niet.

Wat ons scheidt, is een oppervlak van

spanning.

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.Reacties

 1. Dominique Verbelen zegt:

  De regels van de North Atlantic Odyssey. Regel 1: Alles voor Jan Mayen is bonus. Klinkt als een verkoopspraatje maar er zit wel iets in. Hoewel: niet alles, want Orka wordt in het resterende deel van het traject echt wel moeilijk. Die lijkt jullie dus te slim af te zien (de vrienden op de Ortelius die jullie zijn voorgegaan, hadden twee fraaie groepjes). Regel 2: vanaf nu moer er de klok rond worden gekeken. Ga er niet van uit dat de natuur zich laat voorspellen. Alles kan eender wanneer opduiken. Aan de noordoostkant van Jan Mayen ontplofte het vorig jaar met meer dan honderd Noordelijke butskoppen. Dit is ook een uitgelezen regio voor Noord-Atlantische dwergvinvis, Witsnuitdolfijn en Bruinvis. Aan de noordwestkant (dus na de wandel doorheen een indrukwekkend maanlandschap) vergroot de kans op Blauwe vinvis. En ja: die kunnen echt ook wel ’s nachts opduiken. Met minstens tien man de nachtwacht optrekken is dan ook een must. Regel 3: vergelijken heeft geen zin. Niet met de uitermate succesvolle NAO op de Plancius van vorig jaar. Die trip ging de boeken in als onevenaarbaar, wat de uitdaging om te overtreffen uiteraard nog zo groot maakt. Maar ook een vergelijk met de ploeg van Vogelbescherming Nederland aan boord van de Ortelius doet er niet toe. Uit hun blog blijkt dat zij in ‘jullie’ storm zaten op de cruciale ijs- en Spitsbergendagen. Resultaat: geen IJsbeer (wel veel Ivoormeeuwen) en geen Walrus. De weersvoorspellingen voor het resterende deel van jullie trip zien er (vanuit Munte) erg goed uit. Een reden te meer dus om die unieke kans met alle ogen aan boord aan te grijpen met een mogelijke IJsbeer als hoofdprijs. Met de zegen van Neptunus moet dit echt kunnen! Go for it!

  Mvg,

  Dominique Verbelen (Natuur.reizen)

 2. Marc Coucke zegt:

  Dag Marc en Maria,
  Reizen en vallen zijn blijkbaar voor jullie synoniem … Deze week in DM Weekendeditie reisverslag over Columbia … We bewaren het ☺Grt F&F

 3. Katrien Stynen zegt:

  Hej lief,

  jullie zitten echt ergens midden in de oceaan nu, straffen toebak!
  Ik ben maar is naar Westmalle geweest, eerst bezoekje in de Olala (bieren cabardouche), en vandaag een fietstocht met de Jas gemaakt. Sewes terug huiswaarts, den Tuur zal blij zijn dat ik terug ben! Hoop dat je je echt goed amuseert, ben benieuwd naar verslag!

 4. jansen christien zegt:

  dag Bibi
  met iedereen alles ok hier ! deze week vrij buiten inno , voorbereiding voor onze vakantie !
  zondag vertrek op het gemakje met de hondjes , zie het wel zitten !
  veel knuffels van serna bo hans en de mama
  geniet met volle teugen , want hier heb je zo naar uitgekeken
  liefs ,en spot die eerste beer he ! ma xxx

 5. ria maassen zegt:

  Ha Martin en Rina,

  Wat een geweldig avontuur. Inmiddels heel wat beleefd en gezien.Geniet nog van het laatste deel van jullie reis. Zelf geniet ik iedere morgen van de bonte specht die op een meter afstand met mij mee eet,op de noten afkomt die in een silo aan het raam hangt. Dacht altijd dat een specht schuw was maar deze niet.
  Hartelijke groet van Ria Maassen.

 6. Nadine zegt:

  Dag Henkie,

  Wat klinkt het allemaal fantastisch wat julie meemaken, alleen jammer dat jullie de zeezoogdieren steeds wegjagen !
  We hopen mee op nog massa’s toekomstige waarnemingen zodat al je verwachtingen worden ingelost en je volgend jaar niet opnieuw mee wil met de Plancius 😉
  Hier alles onder controle. Je kan met en gerust hart genieten, de planten zien er nog steeds pico bello uit !

  Veel liefs van Sofie, Sara en Nadine

 7. Linda zegt:

  Dag paatje,

  Indrukwekkend zeker om die ijsbeer te spotten ? Ben zo blij voor jullie allemaal dat jullie dit kunnen meemaken.
  Met alle kindjes en de kleinkindjes gaat het hier uitstekend. Van het thuisfront dus alleen positief nieuws.
  Jullie zijn nu halverwege !

  Groetjes !

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: