2015.04 – De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – Fair Isle

Geplaatst op: 4 juni 2015

Dag 4.

Afgelopen nacht zijn we goed opgeschoten en de tijd die we gisteren verloren met de omweg naar Aberdeen is zo goed als ingelopen. Vroeg in de ochtend ligt Fair Isle al voor ons. Halverwege de Orkneys en de Shetlands ligt Fair Isle als een kleine puist midden in de Atlantische Oceaan.

Er wonen 55 mensen, er is een schooltje, een brandweerkazerne, een gemeentehuis, een postkantoor en een winkeltje. Belangrijker: er is ook het bird observatory. Fair Isle is een magneet voor trekvogels die hier helemaal niet horen te zijn. Verdwaald, midden op zee, doemt dan een eiland op; de keuze voor een vermoeide trekvogel is dan snel gemaakt: naar beneden, naar het veilige land.

Honderden zeldzame en zeer zeldzame vogels zijn hier in de loop der jaren gezien en, laten we eerlijk zijn, begin juni is toch echt niet de slechtste tijd voor een dwaalgast. Kortom, we hebben goede hoop.

Wat onze hoop nog klein houdt, is de zee. Er is geen beschutte ankerplaats en zelfs met windkracht 3 is de deining maar net aan acceptabel om in de zodiac te stappen en aan land te gaan. Ik vraag me af hoe dat in het najaar gaat, met de eerste herfststormen vanaf september kunnen hier geen passagiers per zodiac aan land en toch komen er elk jaar tientallen vogelaars zoeken naar zeldzaamheden.

Op het moment dat ik antwoord wil gaan zoeken op mijn vraag, komt meteen het antwoord: een klein propellorvliegtuig komt laag over, op weg naar de landingsbaan. In het najaar kom je hier niet per boot, je komt hier dan per vliegtuig.

Anyway, om een fantastische dag op een fascinerend eiland goed te beschrijven is een half boek nodig en die ruimte is er niet. Iedereen meer dan content, een fijne wandeling over het eiland brengt onder andere Grauwe Fitis, Grauwe Klauwier, Kruisbek (geen Schotse helaas), Bonte Vliegenvanger, Grauwe Vliegenvanger, Velduil, Slechtvalk, Houtsnip, Kleine en Grote Jager en de ster van de show, de prachtige Papegaaiduiker.

We bezoeken een broedkolonie van deze soort en ik durf niet eens te schatten hoeveel foto’s er gemaakt zijn. Als bonus krijgen we bij het instappen van de zodiac op weg terug naar het schip ook nog heel mooi de zeldzaamste ondersoort van het eiland te zien, de Fair Isle Winterkoning, met slechts een tiental paar Ć©Ć©n van Europa’s zeldzaamste ondersoorten.

Vanavond gaan we op weg naar het noorden, richting Jan Mayen. Twee dagen op zee die van alles kunnen brengen!

Vanuit Fair Isle,
Pieter van der Luit

Point Zebra zegt;
My fair lady
Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan.
Niet Spaans, geen graan, geen orkaan.

Schots en vaak scheef,
schaap en gras, niet altijd groen,
storm en vaal, de gezichten en de stormvogels.
Fair Isle.
Strakke geometrie in het rond,
gekloofd door wind en zee,
bezet door pluimen, veren, vogels meer dan mensen.
Wij veren op,
in en uit de zodiac.

This visit is more uplifting than a wonderbra!^
^plagiaat van een affiche in het museum aldaar.

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 


Reacties

 1. Dominique Verbelen zegt:

  Mooi! Het verhaal van Pieter werd ons gisteren bevestigd door een ganse rits smsjes van tevreden Natuurpunters na een leuk dagje Fair Isle. Eilandhoppen is altijd wel spannend maar als ook het zonnetje meespeelt en Papegaaiduikers een showtje geven, doet dat goed. Het voorspel zit er nu echt op. Meteen ook het lastigste (want in principe leegste) stuk. Vanaf nu gaat het om de echte knikkers, met Orka voorop. Massaal op de uitkijk, dus. Hoe meer er wordt gekeken, hoe meer er zal worden gezien. Het ervaren team van Oceanwide was vorig jaar behoorlijk onder de indruk van de zoekinspanningen die zowel door de Natuur.begeleiders als door de deelnemers werden geleverd. De waarnemingen waren dan ook navenant. De dagen worden langer waardoor er dus ook meer zal kunnen worden getuurd. Best ook wel niet al te lang turen want dan worden er soms wel heel erg bizarre dingen gezien, van zeemeermin over Knobbelzwaan tot andere sterke zeemansverhalen. Het weer lijkt ook gunstig te evolueren. We zien alvast uit naar een volgende blog, met of zonder Orka (maar liever met dan zonder).

  Mvg,

  Dominique Verbelen (Natuur.reizen)

 2. Anny Nys zegt:

  Waauw! Wat leuk dat we een beetje kunnen meereizen! Wij lezen hier met 3 de blog en Mario en Xingrui doen ook veel groetjes aan Stefan Achten!
  Ik natuurlijk ook, doe zo voort met de foto’s schat, ik kijk er al naar uit! xxx Duke … šŸ˜‰

 3. Herwig Blockx zegt:

  Tof dat we dit allemaal van (jammer genoeg) het thuisfront kunnen volgen. Linnea kijkt er in ieder geval elke dag naar uit (en ik ook trouwens …)
  Groeten van ons allemaal aan Hadewig (en Chantal),
  Herwig

 4. Dubois johan zegt:

  Hallo Joris,Christine,Filip en Katrien,

  Zo te lezen een spannende trip! Al veel vogels en vissen kunnen bewonderen.We volgen jullie expeditie dagelijks.
  Spijtig ongeval brachten jullie zo nog in Aberdeen.Trappen nemen op een schip is altijd opletten geblazen,zeker bij zwaar weer!
  Hier zomerweer,morgen zelfs zou het 31gr worden.Ik zie voor Jan Mayen zo’n 2gr maar droog.
  Nog verder veel reisgenoten!

  Johan en Rita

  Joris en Christine zeggen vanaf de Plancius:
  Hoi Johan en Rita,

  Dank voor de reactie. Deze morgen zijn we de poolcirkel gepasseerd met een drink boven op het dek, bij 3 gr C…De stemming aan boord is prima, het eten ook…De walvissen hebben zich enkele keren getoond via hun blow in de verte, tot nu hebben we ze nog niet van dichtbij gezien…Sinds vorige nacht wordt het niet meer donker, zodat de kans voor het opmerken van walvissen nu de klok rond kan. Morgen vroeg komen we aan bij Jan Mayen waar we aan land zullen gaan voor een wandeling. Daarna varen we echt het ijs in…Verder vele groetjes van Katrien, Filip en het ganse schip…

  gr, J en C

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: