2015.04 – Atlantic Odyssey 2015 – South Shetland

Geplaatst op: 28 maart 2015

Vanmorgen werden we wakker in de luwte van Deception Island, rustig water waar we met de Plancius gedurende het ontbijt voor de toegang tot het eiland wachtten. Iedereen wil aan dek zijn wanneer we de toegang binnenvaren, maar liefst wel met een volle maag. Deception is een eiland, maar wel een bijzonder eiland. Eigenlijk is het alleen de buitenrand van een vulkaan die miljoenen jaren geleden tot uitbarsting kwam, waarna alleen de zoom van de vulkaan overbleef. Het is als het ware een flinke ring in het water, met een opening aan de zuidoostzijde zodat we na het ontbijt de krater van de vulkaan invoeren. Een indrukwekkend landschap, zelfs met de laaghangende bewolking die we op dat moment hadden. De ingang tot de caldera heet Neptune’s Bellows en hoewel die toegang niet bijzonder smal is, is het niet minder indrukwekkend om in een binnenzee van enkele kilometers doorsnede te varen. Net na het binnenvaren van de ingang ligt aan de rechterkant een voormalig Walvisstation, Whalers Bay. Nog actief tot in de zestiger jaren van de twintigste eeuw, maar nu niet meer dan enkele in verval geraakte houten gebouwen en enkele ouden stalen tanks waar in vroeger jaren de olie van de walvissen in werd opgeslagen. Langzaam maar zeker nemen de huidige bewoners van Whalers Bay de zaak weer over en liggen de Southern Sea Lions tussen de ruïnes en op het strand zitten her en der Chinstrap en Gentoo Penguins, Brown Skuas en South Polar Skuas. De landing lukte vandaag prima, niet teveel wind en matige golfslag betekende dat iedereen droog aan wal kwam en enkele uren in deze uithoek kon zwerven en fotograferen. Bij het vertrek zagen we de eerste vijf Weddell Seals van deze reis op een smalle landtong naast het schip liggen, nog wat ver maar daarom niet minder leuk.

Tegen twaalf uur verlieten we Deception Island maar bleven in de groep eilanden die gezamenlijk bekend staat als South Shetland. We zetten koers naar Half Moon Island, halverwege tussen Livingstone Island en Greenwich Island. De vaartocht naar Half Moon was een van de echte hoogte punten van de dag, vooral bij nadering van Half Moon leek de zee vol met Walvissen. Ademeewolken van Fin Whales (Gewone Vinvissen) links, rechts, voor en achter het schip, een volwassen dier zelfs minuten lang samenzwemmend op enkele meters naast het schip. De mogelijke reden voor dat vreemd aanhankelijke gedrag kan de groep van negen Orca’s zijn geweest. Hun vrij kleine formaat en stompe rugvinnen verraden dat het vrouwtjes waren die bijzonder veel interesse hadden voor een jonge Fin Whale. De Orca’s passeerden het schip links en rechts en zwommen enkele malen onder het schip door, iets dat door het kraakheldere water hier prima te volgen was. Kort na de Orca’s naderden we de opening van Half Moon Bay toen aan stuurboordzijde van het schip een Southern Right Whale (Zuidkaper) opdook. Het dier leek net zo in ons geïnteresseerd als wij in hem/haar en kwam diverse malen dicht bij het schip boven. Hoewel deze soort in Zuid Afrika vrij gemakkelijk te zien is, is het in deze Antarctiche regionen geen alledaagse soort. De landing op Half Moon verliep prima zodat de landingsscore tot nu toe 100% is. Dat blijft zeker niet zo, maar deze twee zijn in ieder geval geslaagd. Half Moon heeft een bloeiende kolonie Chinstrap Penguins en Gentoo Penguins aangevuld met de eerste Lesser Sheathbills (Zuidpoolkippen) voor deze reis.

Terwijl ik dit schrijf varen we voor de tweede keer vandaag bij Deception Island, ditmaal naar het zuiden richting Cierva Cove waar we aan het eind van de nacht hopen aan te komen. In de cove zullen we een Zodiac-cruise maken en hopelijk op het Antarctisch Continent landen. In de middag koersen we weer naar het noorden richting Antarctic Sound, met nog meer ijs en hopelijk goede kansen om Humpback Whales en één of meerdere Snow Petrels te zien.

63.02.98 Z / 60.17.52 W, zuidoost van Deception Island,

Pim Wolf

 

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry   –   volgende blogentry
 .


Reacties

 1. Sija & Nol van Kuik zegt:

  Marian & Henk,

  Mooie verhalen en wat geweldig wat er rondom de boot zwemt en vliegt, vooral zoveel verschillende albatrossen. Kijken nu al uit naar de foto’s.
  Veel plezier, een rustige zee… en vooral niet zeeziek worden!

 2. leuk om te lezen.

 3. Alma Leegwater zegt:

  Elke dag lees ik met veel plezier het verslag. Wat hebben jullie al veel bijzondere vogels en zoogdieren gezien. Orca’s en walvissen zo dicht bij het schip. Veel plezier nog en een kalme zee.. Alma

 4. Remco Hofland zegt:

  Stelletje mazzelaars :-)! Negen Orca’s, en dan ook nog onder het schip doorzwemmend…nu ben ik officieel jaloers!!
  Ik heb ze nooit gezien, ondanks 5 weken op de Pacific, paar weken in de Atlantic, tig keer de zee op in Nieuw-Zeeland en diverse pelagics in andere werelddelen. Maar goed, ik ben benieuwd naar jullie foto’s.

  I.t.t. enkele andere blogvolgers hoop ik voor jullie op een flinke storm vannacht, en wel omdat het
  – tamelijk spectaculair is om te ontbijten met dergelijk weer, maar meest belangrijk omdat
  – wind de kansen op Snow (en Antarctic?) Petrel aanzienlijk vergroot!

  In 2012 hadden we straffe wind bij aankomst bij het Antarctisch schiereiland – en overal groepjes Snow Petrels boven de ijsschotsen en -bergen, erg spectaculair! Succes mannen (en dames)!

  Hendrik Jan zegt vanaf de Plancius:
  Je bent volledig terecht jaloers, ook wij hadden voor deze trip nog nooit zo fantastisch orka’s gezien.

 5. Ellen en Kees Menkhorst zegt:

  Handig voor volgend weekend, die sneeuwkippen. Maar die sneeuwhaas zul je helaas moeten missen ……

 6. janneke Blok zegt:

  Wat een geweldige ervaring al die walvissen, orca’s en dan ook nog die zuidkaper alles zo dichtbij en zichtbaar onder water. Ik heb het ademloos gelezen en met de foto’s erbij kan ik helemaal meegenieten pffffffft

 7. Dick Wolf zegt:

  Hoi Pim,
  uiteindelijk ga ik ook nog geloven in de zegeningen van de computer. Geweldig om je reis op deze manier
  te kunnen volgen. Ik heb meestal geen idee wat voor vogels er allemaal langs vliegen, maar dat komt
  straks met de foto’s erbij wel goed.
  A.s. woensdagmiddag (1 april, geen grap) wordt mijn linkerbeen gedotterd; er is een vernauwing vlak
  boven de knie geconstateerd. Ik mag zelfs een nachtje blijven slapen. Ik hou je op de hoogte.
  Veel groeten van Greetje en Dick

 8. saartje en Arie Slooff zegt:

  Prachtige verhalen en belevenissen en nog niet eens op de helft wij genieten er ook van.
  Henk was er ook tova bij de vanille vla.

 9. Alfred zegt:

  Wat een mooi verhaal weer en de foto van de penquin (ik schrijf altijd pinquin) vond ik schitterend. Alleen jammer dat er geen foto van één van de orca’s bij was want is toch één van mijn favoriete dieren. Ik hoop dat jullie gevrijwaard blijven van stormen trouwens.

  Groeten, Alfred

 10. Colinda Meijer zegt:

  Prachtig om onze reis naar Antarctica van een paar jaar zo opnieuw te beleven! Voor ons was Deception de laatste stop voor we teruggingen naar Ushuaia, en nog altijd heb ik hier fantastische herinneringen aan.

  Veel plezier op de rest van jullie reis!

 11. Margriet zegt:

  Ha Marian en Henk,
  Wat een avontuur zeg! Dat wordt weer een fantastisch fotoboek. Blijf jullie reis volgen. Groeten Margriet.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: