2015.02 – De North Atlantic Odyssey met Natuurpunt – De Doggersbank

Geplaatst op: 1 juni 2015

Dag 2.

De dag begint goed met prachtig, zonnig weer. Veel mensen hebben al ruim voor het ontbijt de weg naar de buitendekken gevonden en staan op de uitkijk naar wat er langsvliegt en -zwemt.

Voor het ontbijt zijn dat vooral veel Noordse Stormvogels en Jan van Genten, aangevuld met wat Drieteenmeeuwen, een paar Alken en een handvol Zeekoeten. Ook de gebrilde variant van Zeekoet zien we regelmatig op het water zitten.

Bekende Vlaming en Natuurpunticoon Gerald Driessens geeft in de ochtend een lezing over het herkennen van zeevogels met tips en tricks voor de wat minder ervaren deelnemers om soorten eenvoudig te herkennen. De nieuw verworven kennis wordt direct na zijn lezing in de praktijk gebracht en het aantal waarnemingen van onder andere Drieteenmeeuw gaat explosief omhoog.

Vlak na de – opnieuwe overheerlijke – lunch, komen we bij de Doggersbank, een berg zand onder water waar het duidelijk minder diep is dan in het omringende gebied. We merken het verschil meteen: Noordse Pijlstormvogels, Papegaaiduikers, veel Alken en Zeekoeten en vooral veel Jan van Genten brengen de boot in beweging.

Een belangrijk onderdeel van deze reis is ook de kans op het zien van zeezoogdieren. Ook op dat vlak maakt de Doggersbank zijn faam waar: we zien zeezoogdieren en veel ook. Tientallen Bruinvissen, evenzoveel Witsnuitdolfijnen, sommige zelfs meezwemmend met de boeggolf en volledig uit het water springend, Gewone én Grijze Zeehond en aan het einde van de dag wat Dwergvinvissen en een enkele Bultrug zorgen voor spektakel.

Aan het einde van de middag, vlak voor het diner, volgt de dagelijkse recap, een bijeenkomst waar we de dag van vandaag en de plannen voor morgen doornemen. Althans, proberen door te nemen, want een groepje Witsnuitdolfijnen blijft hardnekkig naast het schip zwemmen en trekt de aandacht continu van de sprekers weg. Een makkelijke keuze overigens, want die dolfijnen zijn natuurlijk veel vermakelijker…..
Vanaf de Plancius,
Pieter van der Luit

P.S.: één van de deelnemers aan deze reis dicht graag. Hieronder haar dichterlijke visie op vandaag:

Thrill

In het touw. Spanning.
Opgeladen de verwachting. Geschater van meeuwen,
mensen fluiten
de wind.

Thrill.
Alles is daar al.
De fulmars met stierennek,
de jagers klaar voor najagen,
niet anders de stelten van telescopen
de kijkers.

Na de sluis, het diep.
Water weerbarstig van wind.
Trillen die avond.
Chillen aan tafel; 10 kleine negertjes, de thriller.

Regen wast de zomerse idylle weg.
Anders wordt het.
De spanning blijft.

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise verder weg ? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 vorige blogentry – volgende blogentry
 


Reacties

 1. Dominique Verbelen zegt:

  De Doggersbank lijkt de verwachtingen in te lossen. Dat lezen we graag. Het mooie aan dolfijnen is dat ze mensen steeds doen glimlachen. Kleine duikbootjes, één met het water, stroomlijn ten top. Ook tientallen Bruinvissen: erg fraai. Deze dwergdolfijntjes zijn echte toppertjes. Moeilijk vindbaar, een heuse uitdaging, zeker voor mensen die uitzoeken of ze eigenlijk wel voor de zee zijn geboren. En als toetje nog een Bultrug! De kop is er al stevig af. Fair Isle wacht op jullie, de Papegaaiduikers weten dat en zetten hun beste clowneske snoet op. Dat wordt ongetwijfeld een stevig hoogtepunt van de trip. De Doggersbank lijkt alvast de juiste toon te hebben gezet. Voor wie een leuk verhaal wil horen: vraag eens aan Natuur.begeleider Gerald of hij al Knobbelzwanen op zee heeft gezien 🙂

  Mvg,

  Dominique Verbelen (Natuur.reizen)

 2. Karen Decock zegt:

  Leuk dat we jullie avontuur hier kunnen volgen. Zo reizen we alvast een beetje mee.
  Maar het zien, het horen en het voelen dat laten we aan jullie over.Geniet, geniet met volle teugen!
  Het wordt beslist een fantastische ervaring. We kijken al uit naar de vele toffe beelden die we achteraf zullen te zien krijgen.
  Groetjes in het bijzonder aan Wim en Conny!

 3. Francine zegt:

  Hip hip hoera,de eerste missie is al geslaagd,wat zullen ze genoten hebben van de zeezoogdieren.Wel fijn dat we het thuis kunnen volgen,zo genieten we toch ook een beetje mee.
  Grtjs.aan Karel en Amaat.

 4. Prachtig al die dolfijnen, bruinvissen en bultrug!
  Van Annie aan Kid en Christine

 5. Katrien zegt:

  Amai Bollemans, al keiveel gespot!! Goed bezig! Hopelijk nog niet teveel gember nodig gehad?!
  Ik hier al flink gestudeerd! Het volgende vak is heel wat interessanter dan het vorige, gelukkig.
  Geniet er nog van ginder!

  PS: Evelien heeft het huisje verkocht aan diejen anderen dude! Maar ze heeft wel een lieve verontschuldigende mail gestuurd. Volgende keer beter 🙂

 6. Herwig Blockx zegt:

  Wat een fantastische dag hebben jullie gehad aan de Doggersbank. Niet te veel golven ? Groeten aan Hadewig en knuf van Linnea..

 7. Fiona zegt:

  Vera ( hut 425): een fantastische verjaardag gewenst! Vier het goed op de Plancius!!!!

 8. Lieve Roeffaers zegt:

  Fantastisch!
  Stefan zorg dat je van elk beestje een sjieke foto hebt hé en geniet er van met volle teugen, geen zeewater hé, dat laat je maar rond de boot voor de dolfijntjes,
  Grs en fijne reis,
  Lieve en Geert

 9. erna aerts zegt:

  Dag Natuurpuntvrienden,
  Spijtig genoeg konden onze dochters niet meer mee met jullie trip naar Spitsbergen… ‘volgeboekt’. Als alternatief kozen zij om dan maar te boeken bij onze noorderburen, Vogelbescherming Nederland. Gisteren hebben zij op de Ortelius het pakijs bereikt en kan ik uit de blog aflezen dat dit een reis is om in te kaderen.
  Aan alle gelukkige Natuurpunters… geniet van het prachtige wat deze wereld aan natuur te bieden heeft. En als het even kan, laat ons meegenieten op deze blog.
  Heel veel natuurgenot, Erna

 10. Anny Nys zegt:

  Geweldig! Groeten vanuit een eindelijk zonnig Zeeland en ik wens jullie voor de rest van de reis prachtig weer want deining is er daar ook al genoeg geweest zeker? Geniet er van allemaal!
  Groetjes en dikke knuffel voor Stefan Achten!! X

 11. Van 't veld Ginia zegt:

  Christine Marchand
  Christientje, nen gelukkige verjaardag morgen van ons vanuit het zonnige en snikhete Italië. Geniet van je verjaardag en van de ganse reis.
  WIlly en Ginia

 12. Cecile zegt:

  Heel leuk om jullie tocht wat mee te volgen. Aan iedereen een onvergetelijk avontuur maar speciaal aan Stefan . Maak maar veel foto’s en geniet van deze reis waar je zo hebt naar uitgekeken.
  Groetjes Luc en Cecile.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: