2015.01 – Atlantic Odyssey 2015 – Ushuaia

Geplaatst op: 25 maart 2015

Middernacht aan boord van de Plancius, de loods heeft het schip inmiddels verlaten en we stomen gestaag het Beaglekanaal uit, richting open oceaan. De zuidelijke Atlantische Oceaan krijgt al iets meer grip op het schip en duwt het zachtjes heen en weer. De voorbij dagen zijn de 14 Inezia deelnemers aan de Atlantic Oddysey in kleine groepjen in Ushuaia aangekomen. Mét al hun bagage, zodat de voorbij dagen rustig vogelend in de omgeving konden worden doorgebracht, in geweldige landschappen op zoek naar lokale specialiteiten zoals Great Grebe, Magelanic Woodpecker, Rufous-throated Dotterel, Magelanic Penguin en White-throated Caracara. Alle deelnemers bezochten bekende en minder bekende plekken en ondernamen een vaartocht over het Beaglekanaal die door velen als het hooogtepunt van deze “waldagen” werd gezien. Niet vreemd met een oogst van vele honderden Chilean Skua’s, Southern Giant Petrels en Magelanic Penguins én meer dan duizend Black-browed Albatrosses op één dag.

Vandaag was een dag met fantastisch weer rond Ushuaia, windstil, zestien graden en de bergen rond de havenstad weerspiegelden perfect in het rimpelloze water van het (natuurlijke) kanaal. De ochtend hebben we in kleine groepjes vogelend rond Ushuaia doorgebracht. Allesbehalve saai overigens met Ashy-headed Goose op het lokale rugbyveld, White-throated Caracara’s en Black-chested Buzzard Eagle op de vuilstorst en tientallen Magelanic Penguins en veel Dolphin Gulls op het open water ten oosten van de haven. De tientallen Chileense Smienten die met Speckled Ducks tussen de Kelpganzen op de drooggevallen slikken foerageerden bleken een stuk leuker dan de escapes die we nu en dan in Nederland zien.

De middag werd besteed aan de laatste aankopen in een lokale supermarkt, bagage verzamelen in de haven en het inleveren van de diverse, inmiddels zeer stoffige, huurauto’s. Rond half vier konden de eerste passsagiers aan boord van de Placius en na een soepele passage van de Argentijnse buitengrens stonden alle 14 Ineziareiziger korte tijd later in de zon op het bovendek van de Plancius. De eerste korte broeken werden uit de tassen opgediept en hoewel ongetwijfeld van korte duur was er even sprake van een Costa del Ushuaia. Nadat de zon achter de bergen ten noordwesten van Ushuaia verdween werd het gevoelig kouder zodat de welkomstbijeenkomst in de lounge prima getimed bleek. Expeditielleider Rinie van Meurs en kapitein Alexey Nazarov spraken een welkomstwoord, de experts die door de rederij zijn meegezonden stelden zich voor en de tweede officier gaf een briefing over veiligheid aan boord, compleet met demonstratie van het reddingvest en toelichting over wat te doen bijeen Abandon Ship signaal. Nog geen kwartier later konden we de opgedane kennis in praktijk brengen tijdens de eerste Abanddon Ship oefening. De hele oefening verliep soepel, rustig en professioneel en in ieder geval zijn we beter voorbereid wanneer het er eventueel echt om spant.

De korte broeken die vandaag nog van pas kwamen kunnen na vandaag voorlopig diep in de tas opgeborgen worden. We varen in koeler water richting poolijs en ook de wind zal de komende dagen een belangrijker rol gaan spelen. De komende dagen wordt nog geen storm verwacht zodat alle deelnemers aan deze bijzondere reis op hun gemak hun zeeebenen kunnen oefenen. Morgen de eerste dag op open zee en er wordt volop gespeculeerd welke soort albatros als eerste tussen de talrijke Wenkbrauwalbatrossen zal vliegen. Wordt het een Southern Royal of een Light-mantled Sooty?

aan boord van de Placius 55.24.79 S / 66.11.68W

Pim Wolf

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise met een zeer lage prijs? Kijk dan naar Biskaje Pelagic.
Of liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de North Atlantic Odyssey.

Vorige blogentry   –   volgende blogentry
 .


Reacties

 1. Ellen en Kees Menkhorst zegt:

  Geweldig dat jullie zo’n gedetailleerd blog bijhouden. Wij volgen met spanning en met de vogelgids op tafel jullie voortgang en jullie waarnemingen!
  Ellen en Kees Menkhorst

 2. Remco Hofland zegt:

  Ehh, een Grey-headed Albatross?

  (En dan ga ik nu in de volgende entry lezen welke het geworden is!)

  (Maakt niet uit – ze zijn allemaal gaaf….)

  Pim zegt vanaf de Plancius:
  Ha Remco, goed dat je meeleest, dat houdt mij als opvolg-blogger scherp. Grey-headed was ook mijn gok, zal je net zien dat er in het eerste licht een Light-mantled Sooty binnen vijftig meter van het schip langs komt zeilen. Onbetrouwbare beesten die Grijskoppen. Groet, Pim

 3. Dick Wolf zegt:

  Wij behelpen ons wel met een merel en een ekster. Hier alles goed. Ik hoop dat je dit ontvangt.
  Veel groeten van Greetje en Dick

 4. Alfred zegt:

  Nou, dit is de eerste keer dat ik een begin maak met het lezen van een blog van deze nieuwe expeditie van mijn collega Hendrik Jan. Ik ben benieuwd of nu wel alles goed gaat en hoop mooie verhalen te lezen. Mijn vrouw is een vogelliefhebber en ik totaal niet maar kan me erg vermaken met de beelden van http://www.beleefdelente.nl Momenteel zijn we op vakantie in Hongarije en onze trouwe straatooievaar is ook weer teruggekeerd op het nest, daar moeten wij het dan mee doen. Veel plezier, groeten van Alfred

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: