2014.17 – IJsberenspecial: Kongsfjord

Geplaatst op: 22 juni 2014

Ontbijt staat gepland om 8 uur, dus uitslapen tot een uur of half acht. Tenminste dat denk je dan als je de avond vantevoren wat in de bar blijft hangen en laat naar bed gaat. Waar je dan geen rekening meehoudt, zijn de Beluga’s die al voor 7 uur worden omgeroepen over de intercom. Die hadden we de vorige trip al in honderdtallen gezien, maar deze trip helemaal nog niet.

Toen de melding kwam, waren mijn hutgenoten er dan ook allemaal als de kippen bij om uit hun bed te stormen en in halve nacht outfit het dek op te rennen. Persoonlijk deed ik het iets rustiger aan…

De ochtend bestond uit een zodiaccruise bij de Kongsbreen, een voorheen enorme gletsjer die tegenwoordig uit drie verschillende uitlopers bestaat. Tijdens de cruise veel grote stukken ijs die van de gletsjer waren afgebroken, veel vogels (vooral Zwarte Zeekoet, Noordse Stormvogel, Grote Burgemeester en Dikbekzeekoeten) en flink wat Baardrobben die op het ijs lagen uit te rusten. Het klinkt misschien niet zo spannend, maar het was weer prachtig.

Voor de middagsessie hadden we de keuze uit wandelingen in verschillende lengte en zwaarte of weer een zodiaccruise. Ondanks de verschillen tussen de keuzes op papier, hebben alle groepen zo’n beetje hetzelfde gezien: veel Eiders, wat IJseenden en een flinke serie Rendieren.

Vanavond vertrekken we richting dezelfde plek waar we ongeveer een week geleden een flinke groep Walrussen aan land hadden. Met die Walrussen zit het waarschijnlijk wel goed, nu ook maar hopen dat ook de Poolvos die we vorige week zagen, zich weer laat zien….

Vanaf de Plancius, 12º06” Oosterlengte, 78º48” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Zelf mee met de IJsberenspecial in 2015? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de  Atlantic Odyssey.

 Vorige blogentry – Volgende blogentry

 Reacties

  1. Top dat de Beloega’s weer meedoen! Machtig mooie beesten. Idem voor Baardrob: dikke worsten met ferme moustache. En morgen genieten van de Walrussen. Die dag kan alvast niet meer stuk. Goed speuren naar Rosse franjepoot en Poolvosje, hé.

  2. Jack Folkers zegt:

    Geweldig dat er zoveel ijsberen gezien zijn op deze trip! Die ene op de North Atlantic Odyssee vond ik al een waarneming om nooit te vergeten. Nog afgezien van al het overige op die tocht.
    De andere vervolgtocht (de fotografiereis van Inezia) is ook een groot succes geweest. Alle te verwachten high-lights zijn gevonden en gefotografeerd.
    Bereveel succes nog en tot zaterdag!

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: