2014.07 – North Atlantic Odyssey 2014: Into the ice UPDATE !!!!!!

Geplaatst op: 12 juni 2014

Zoals Albert gisteren al even kort aanstipte, zagen we tijdens het diner de Beerenberg in al haar glorie en ongehinderd door ook maar het kleinste wolkje aan ons voorbij gaan. Het is moeilijk aan te geven hoe weinig dat voorkomt, maar volgens de Noren van de basis op het eiland die we spraken, komt het maar een paar keer per jaar voor dat de hele berg zo te zien is. We stikken, wederom, van het geluk.

Vanaf Jan Mayen is het nog ongeveer een dag varen naar de rand van het ijs. Traditioneel zijn net ten noorden van het eiland vaak de grote walvissen (Blauwe Vinvis, Gewone Vinvis, Bultrug etc) te vinden, maar tot op heden moeten wij wachten op de eerste sighting. Wel weer een aantal Noordelijke Butskoppen, bizar hoe veel we er zien.

Onder het eten worden de meest diepzinnige gesprekken gevoerd met een variëteit aan onderwerpen. Van het beste recept voor mayonaise tot een diepgaand – en onoplosbaar – meningsverschil hoe gefrituurde aardappels nu heten: patat of frieten….

Eén van de onderwerpen was ook de vraag waarom we juist dit jaar zoveel Orka’s en Butskoppen zien en waarom die noordelijker te vinden zijn dan gebruikelijk. Wat blijkt? We zitten in een zeer sterk El Niño-jaar. Of het daardoor komt is natuurlijk niet zeker, maar opvallend is het wel.

Het weer vandaag is bijna onwerkelijk mooi. We zitten midden op de Noord Atlantische Oceaan en hebben een hogedruikgebied met bijbehorend zonnetje en een bijna spiegelgladde zee. Hoe anders kan het hier ook zijn. De scheepsarts (elke expeditiecruise heeft standaard een arts mee aan boord) klaagde dat ze nog zo weinig te doen had gehad. Nu heeft zo’n arts over het algemeen sowieso al niet al te veel te doen, maar als je dan ook nog eens geen zeezieken hoeft te behandelen…..

Tegen een uur of half zes doemt het eerste pakijs op en een half uur later zitten we er ineens middenin. We hebben gelukkig een ervaren kapitein die ook nog eens niet bang is om het schip tussen de ijsschotsen te manoeuvreren, we zijn letterlijk omgeven door ijsschotsen. Dit is het leefgebied van robben en daarmee ook van IJsberen. We hebben een schema gemaakt voor wie de komende nachten midden in de nacht aan dek staat om mee te zoeken, want ons best doen om die beer te vinden zullen we!

De eerste tekenen met een aantal Zadelrobben op het ijs zijn alvast gunstig en ook die Middelste Jager is vast op zoek naar prooiresten van een IJsbeer-kill….

UPDATE: Om ongeveer 23.00 hebben we een IJsbeer gevonden, een mannetje van ongeveer 7 jaar oud met een prooi! Morgen meer.

Vanaf de Plancius, 05º52” Westerlengte, 75º24′ Noorderbreedte

Pieter van der Luit

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey in 2015? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 Vorige blogentry Volgende blogentryReacties

 1. Joke zegt:

  Wow, knap die ijsschotsen zo voor jullie! ’t is toch echt een andere wereld …
  En dan nog steeds dat daglicht om uren en uren te blijven kijken en speuren … zorg maar dat er ook nog wat geslapen wordt ; ) !
  Nu maar hopen op die ijsbeer … het is jullie alvast van harte gegund!
  Morgen al een hele week op jullie inmiddels vertrouwde schip, het zal voor jullie wel te snel dinsdag zijn!
  Blijf dus maar volop genieten, wij genieten vanaf de PC ook mee maar zullen toch vooral blij zijn wanneer onze papa mét ijsbeerfoto’s en een smile tot achter zijn oren door de deuren van Zaventem stapt …
  Heel veel liefs dus aan papa Johan, we missen je!!!
  Joke en Floor

 2. Machteld zegt:

  Johan en Martine,

  Fantastisch met zo’n prachtig weer, dit is een enige ervaring!

  Dikke zoen aan allebei,

  Machteld.

 3. willy zegt:

  Jullie treffen het wel heel, heel erg met het weer! Eerst de zon die doorbrak bij Jan Mayen en nu een spiegelgladde zee met zon en ijsschotsen! Dat moet een geweldig mooi gezicht zijn. Veel plezier en ‘geniet ze’ van al wat er te zien is.

 4. marina zegt:

  he jef en fons,
  geen zee zieke dat is goed te horen
  zeer speciaal vermoed ik dat varen tussen
  pakijs ,robben en ijsberen wens ik jullie toe deze nacht
  ik ga deze nacht weer gerust slapen met dit te lezen
  en blij zijn met weer korter af te tellen om je te zien
  GRT UIT DESSEL

 5. Joke zegt:

  Yes!!!
  The icebear is on the list!!!
  Niet dat de reis zonder ijsbeer niet geslaagd zou zijn, verre van, maar t is toch echt wel de kers op de taart!
  Benieuwd hoeveel machtige knuffels jullie gaan spotten…
  Hoe koud is het nu daar eigenlijk? (zeg nu niet Ijsberekoud hé)
  vele vele groetjes
  Joke en Floor
  ps: verzoekje voor een ijsbeerfoto op de blog vanavond? : )

 6. Marc zegt:

  Ongelooflijk hoeveel geluk jullie al hadden op deze trip. Als dat zo verder gaat…
  Genieten er dubbel en dik van!

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: