2014.04 – North Atlantic Odyssey 2014: Steeds maar dezelfde soorten

Geplaatst op: 9 juni 2014

Sloten we gisteren fantastisch af met een prachtige waarneming van een groep Orka’s en ging iedereen glimlachend naar bed, moesten we voor vandaag maar hopen wat er op ons pad zou komen.

Heel lang wachten hoefden we echter niet, want de meeste mensen werden voor 7 uur al gewekt door een bericht van onze Expeditieleider over de intercom de ons sommeerde haast te maken met opstaan en aan dek te komen, want opnieuw hadden we een groep Orka’s naast de boot!

Orka’s zijn in dit deel van de wereld echt niet zo heel talrijk, maar wij hebben het geluk om er ook nog eens mee op te staan. Orka voor het onbijt!

Qua vogels is er wel een verandering merkbaar: twee Bontbekplevieren zijn deze nacht aan boord gekomen, een paartje. Eén van de vogels is nog wel redelijk in goede doen, maar de ander is echt helemaal op. Reageert nergens meer op en hangt maar wat, ook al port de partner regelmatig even om te kijken of er nog leven in zit. Om de vogels wat rust te gunnen, plaatsen we een heus afzetlint en in de loop van de dag vliegen ze af en toe een rondje, maar helemaal gerust zijn ze er nog niet op schijnbaar, want het blijfst steeds bij één enkel rondje.

Aan het einde van de lunch zitten sommige mensen nog rustig na te tafelen, terwijl anderen al weer aan dek staan. Dat is maar goed ook, want zij zien de tweede groep Orka’s van vandaag! Een korte waarneming, vrij ver weg, maar het zijn onmiskenbaar Orka’s.

Iets later worden er een paar Dwergvinvissen gezien, maar het zijn typische Dwergvinvis-waarnemingen: kort, snel en slechts door een paar mensen. Lastige dieren om goed te zien te krijgen. Tussen de regelmatig verschijnende mistbanken, proberen we van alles op te pikken, maar het zijn vooral Noordse Stormvogels en Drieteenmeeuwen die langs komen zetten, met af en toe een Grote Jager, een Kleine Jager en een Noordse Stern.

Als ik ’s middags op de brug sta en met de expeditieleider de plannen voor de komende dagen doorneemt, zegt hij opeens: “I smell fish”. Belachelijk of niet, minder dan een minuut later komt de derde groep Orka’s boven…

Deze groep heeft echt een fantastisch groot volwassen mannetje met een zeer imponerend zwaard op zijn rug en blijft ruim een half uur rond de boot zwemmen voor ze het genoeg vinden en er vandoor gaan.

Het wordt langzaamaan tijd voor andere soorten zeezoogdieren, want telkens maar die Orka’s gaat ook maar vervelen… 🙂

De rest van de middag en de avond is er stevige mist, dus veel buiten zitten is er niet bij. In plaats daarvan vermaken we ons met de quiz van Natuurpunt begeleider Dominique Verbelen.

Vanaf de Plancius, 04º04” Westerlengte, 66º13′ Noorderbreedte

Pieter van der Luit

 

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey in 2015? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 Vorige blogentry Volgende blogentry

 

 

 

 Reacties

 1. Joke zegt:

  Indrukwekkend, zoveel orka’s!!! Echt leuk om mee te kunnen volgen!
  Floor hoopt voor jullie op bultruggen (ze vraagt er steeds naar want onze 3-jarige kent deze soort door te kijken naar Diego op TV : ) )! Als ik me niet vergis varen jullie vandaag de poolcirkel over, toch ook al speciaal op zich hé!
  Aan Johan een dikke dikke merci voor het prachtige boeket dat zojuist hier geleverd werd: super lief!!
  We missen je, zeker vannacht tijdens het onweer (supercellen al 3 dagen ’s nachts actief, deze nacht was minder erg wel dan de vorige)! Hopelijk hebben jullie rustiger weer!
  vele landgroetjes aan alle zeeratten!
  Joke
  PS: Veel beterschap aan de bondbekplevier ; ) !

  Johan zegt vanaf de Plancius:

  Hey schatten, beste vrienden,

  gisteren een fijne verwelkoming aan het eiland Jan Mayen. De walvissen wachtten ons op, tot over middernacht op het dek gestaan. Vandaag dan een topdag op het eiland zelf, met de zodiacs ernaartoe een aansluitend nog een “zodiaccruise” naar de rotsen waar de vogels broeden. Floortje: de Bultrug hebben al op de woordenlijst, maar nog niet van dichtbij gezien. Lieve schat je boeketje is dus goed aangekomen lees ik. Hier rustig maar grijs weer, al lijkt de zon er toch door te komen. (Net genoeg om de Beerenberg te zien!) Ik geniet. Nu richting pakijs aan het varen.

  XXXXX

  Groeten aan allen

  Johan

 2. nicole lemaire zegt:

  Hallo lieve natuurvrienden en in het bijzonder Marc en Betty,
  door de toffe omschrijvingen van jullie avontuur is het alsof we zelf op jullie boot zitten. Wat een belevenis moet dat voor Marc en natuurlijk ook voor jou Betty zijn!
  Volgen dagelijks de blog en wensen jullie enorm veel plezier tesamen met alle Jan van Genten, grote en kleine jagers en natuurlijk de orka’s enz…….
  Geniet maar een beetje van de koelte(of koude) daar, want hier hebben we tropische temperaturen gehad.
  Veel liefs en tot binnenkort
  Nicole en Jef Govaerts.

  Marc en Betty zeggen vanaf de Plancius:

  Hallo Jef & Nicole,

  Bedankt voor jullie reactie. Het leven aan boord is meer dan draaglijk. Lekker eten, goed gezelschap een een zeer comfortabele kamer, aan het steeds dag zijn went men snel.
  Dag en nacht is er wel wat te spotten op deze oneindige oceaan, zoals je wel hebt kunnen lezen.
  Doe de groeten aan allen veel fiets- en rustgenot in Frankrijk.

  Marc en Betty

 3. Hey J&J,
  jullie maken een prachtige reis!!!Ik wou dat we mee waren ;maak maar veel mooie foto’s van al die beestjes dan kunnen we er later mee van genieten.
  Dikke kus,
  Ingrid en Luc

 4. Jef Govaerts zegt:

  Jullie zijn echt op avontuur. Geniet ervan en zie dat je niet opgegeten wordt door een van die zwaardvissen. Marc, wil je me verwittigen als je een Piet van Brussel hebt zien vliegen?

  Groetjes,

  Jef

 5. Sophie coenen zegt:

  Super om dit allemaal te lezen!!
  Er zit hier dan ook eentje deze blog met jaloersheid te lezen!!
  Ik zie men papa alain (na het vertalen van het engels door men broertje) en men broer al lopen naar het dek toen er gemeld werd dat er orka’s te zien waren!!
  Echt super!! Ondanks dat ik er niet bij ben, zat ik dit berichtje met een glimlach te typen!
  Kan niet wachten om de foto’s te zien!
  Super leuk om te lezen en heel mooi geschreven 🙂

  Groetjes aan iedereen maar vooral aan de kleine en papa!

  Sophie coenen

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: