2013.64 – Polar Bear Special: Berengoed

Geplaatst op: 23 juni 2013

Vandaag begon zowaar bewolkt en met een kleine golfslag. Dat is weer eens wat anders dan een spiegelgladde zee met perfecte reflecties en stralende zon. Dit was echter maar van korte duur, want tijdens de eerste landing brak het wolkendek open en verdween de wind volledig. Het begint bijna gewoon te worden om soorten als Dwergvinvis en zelfs Walrus waar te nemen, maar we blijven er iedere keer weer van kunnen genieten. Leuk aan de eerste landing waren vooral 8 Witbuikrotganzen die zich leuk lieten bekijken in hun broedhabitat. Verder kregen we een spectaculaire show van 2 lichte fase (dat zijn ze hier allemaal) Kleine Jagers die vlak voor ons neus de achtervolging inzetten achter een Grote Burgemeester en een Drieteenmeeuw aan. Het was een fantastisch schouwspel die uiteindelijk werd gewonnen door de jagers.

Na de landing gebeurde er iets onverwachts. Van een ander schip kregen we de tip dat er een IJsbeer met jong slapend zou zijn gezien in de fjord waar we gisteren de ongeveer 50 Koningseiders zagen. Door constant aan dek te staan, leuke dingen te ontdekken en deze ook te delen met anderen, hebben we het vertrouwen gewonnen van de expeditieleider. Die vertelt dan ook dingen aan ons die nog niet aan de grote klok worden gehangen. Om die reden waren wij al lang voor de andere passagiers op de hoogte van de plannen om deze IJsberen met zodiacs te benaderen. Door deze voorsprong kan je zorgen dat je als eerste klaar bent en in de eerste zodiac kan.

Plannen veranderen met de minuut, want onderweg naar de moeder IJsbeer met jong ontdekten we een andere IJsbeer!!! De zodiacs werden te water gelaten en we zouden proberen om de IJsbeer te benaderen. Wat we te zien kregen was echt adembenemend. De IJsbeer volgde de kustlijn, dus we konden de beer goed benaderen. Het dier trok zich niets van ons aan en kwam dichterbij en dichterbij, tot we oog in oog stonden met dit indrukwekkende zoogdier. Vele gigabytes verder besloot het dier van het ene eiland naar het andere eiland te zwemmen. Wat een fantastisch gezicht!

Toen de zodiac terug aan het varen was richting de Plancius, precies op het moment dat je denkt dat het niet beter kan, kwam via de portofoon een melding van de kapitein dat hij de moeder IJsbeer met jong had zien liggen. Direct door dus! Aangekomen bij de plek lieten de 2 dieren zich ook fantastisch bekijken en fotograferen. Erg vervelend was echter dat de foto´s af en toe verpest werden door IJseenden die door het beeld vlogen. Dat was al erg vervelend, maar toen de Koningseiders dit gingen na-apen was de maat wel vol. Ja…er zijn echt foto´s met IJsbeer EN Koningseider!!!

Eenmaal terug op het schip hadden we niet lang om bij te komen. Een aantal van ons besloot dan ook een lezing bij te wonen in de lounge. Toen ik uit het raam keek bleek daar een Ringelrob vlak naast het schip op een ijsschots te liggen, dus ik sloop uit de lezing richting de kapitein om te vragen om het schip te keren. Toen ik boven kwam kregen we net een viertal Gewone Vinvissen in zicht, die volop aan het foerageren waren in spiegelglad water. Dit had voorrang boven de Ringelrob, maar dat bleek een goede beslissing. Ongeveer 3 kwartier lang hebben we midden tussen de Gewone Vinvissen gedobberd en ze waren zo dichtbij dat er close-ups van het spuitgat en alle denkbare onderdelen van de walvissen zijn. Het spektakel was zo indrukwekkend dat bijna niemand aandacht heeft besteed aan de IJsbeer die Frank achter de vinvissen ontdekte. Er schijnt zelfs een passagier te zijn die een foto heeft met Gewone Vinvis en IJsbeer op 1 foto…

Vanaf de Plancius, 79º,55” Noorderbreedte, 012º,10” Westerlengte,

Wesley Overman

 

Zelf mee met de Polar Bear Special in 2014? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de  Atlantic Odyssey.

 Vorige blogentry – Volgende blogentry

 Reacties

 1. Fantastisch mensen, wat een ontzettende mooie waarnemingen hebben jullie, en ook zo veel en zo vaak.
  En alsof dat niet genoeg is, is het weer bij jullie ook nog eens prachtig, wish I was there….

 2. Janneke kimstra zegt:

  Mensen, wat een feest, en watnfijn dat wij ‘mere mortals’ die gewoon moeten werken er zo op afstand van kunnen mee genieten. Veel plezier nog daar, maar kom niet té dicht bij die ijsberen…

 3. Simon Post zegt:

  Wat een mooie verhalen van spannende ontmoetingen. Ik zou me helemaal op me gemak voelen in zo’n zodiac.
  Henk, je zal wel veel mooie foto’s hebben gemaakt met je nieuwe camera. Mensen nog veel plezier en bedankt voor al die mooie verhalen, wij genieten mee!
  Groeten, Simon

  HENK ZEGT:
  Hoi Jan en Simon,
  Even tijd om te rageren. Vandaag de laatste dag dat wij varen. Fijn, dat jullie genoten hebben van de blog. Alle verhalen horen jullie van ons (Bob en mijn persoontje), zodra wij weer thuis zijn. Als alles goed gaat, zijn wij a.s. vrijdagmiddag weer thuis.
  Groeten,
  Henk

 4. rika zegt:

  Ai ai ai, ik zie dat wij net een week te vroeg met jullie op de Placius zaten. Wat een geweldige ‘vangst’ hebben jullie toch steeds. Gefeliciteerd! Wij zagen een ‘Koning’ toen we op het vliegveld wachtten, jullie hebben ze toen waarschijnlijk ook (voor ons) gezien. Veel plezier en waarnemingen toegewenst! Het is wennen maar gelukkig niet meer zo warm hier in Nederland… Hebben de Chinese schoolkinderen al mooi voor jullie gezongen??
  Hartelijk groeten, Rika

 5. Annemiek zegt:

  Hallo ,wat een fantastische verhalen en foto’s.Ik vind het heel leuk voor jullie maar had er ook zelf bij willen zijn.Op the bridge……..!
  Wat heeft Johny wat te stellen met jullie,steeds weer naar buiten.Frank pas op ,niet uitglijden,wij zijn er niet meer voor een krans!!
  Mijn laptop was gecrasht ,daarom een late reactie van mijn kant.
  Veel warme groeten voor jullie and help your self…!
  Annemiek

  FRANK ZEGT:
  Annemiek, leuk dat jij een andere achternaam hebt dan zuster Rika. We missen jullie wel. We moeten nu veel andere dames van de tafel verjagen. Sorry moeten nu voor laatste keer gaan landen, namens de groep,
  Frank.

 6. Alfred zegt:

  Henk & hendrik Jan,

  Je ziet het, ga je even op een boottochtje en dan crasht de laptop van Annemieke, je kunt ook nooit eens rustig weg gaan. In ieder geval ben ik reuze benieuwd naar de foto’s van de ijsbeer met haar jong. Als jullie terug zijn moet ik dan een week vrij nemen om alle foto’s te bekijken?
  Veilige reis.

  Fred

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: