2013.50 – North Atlantic Odyssey 2013: Dolphin day

Geplaatst op: 10 juni 2013

Bij vertrek vanuit Nederland gisteren stond er een stevige wind. Voor de mensen die voor het eerst deelnemen aan een dergelijke reis was het gelijk een goede binnenkomer. De Ineziagroep bestaat echter alleen uit ervaren zeegangers voor wie deze beproeving peanuts was.

Door de golven was het zeer lastig om zeezoogdieren te vinden. Dat moest vandaag dus maar even worden goedgemaakt. Om 5.30 uur stond de wekker, snel in de kleren schieten en direct het dek op. Binnen no-time hadden we de Ineziagroep compleet en hadden we het gehele dek voor onszelf. De gemiddelde persoon op een dergelijke tocht slaapt rustig uit tot het ontbijt, maar een grotere kans om leuke waarnemingen af te dwingen creëer je alleen door zo lang mogelijk op het dek door te brengen.

Tot ieders verrassing was de wind gaan liggen en was de zee mooi rustig. Prima weer voor zeezoogdieren! De stemming zat er snel in toen de eerste bruinvissen zich lieten zien. Ondertussen werd het schip begeleid door een groep vogels met een wisselende samenstelling. Vooral de Noordse Stormvogels en Jan-Van-Genten waren meestal aanwezig achter het schip. Verder zagen we o.a. een fraaie Kleine Jager, enkele Papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Alken, Zeekoeten en een Noordse Pijlstormvogel.

Inmiddels liep het aantal bruinvissen snel op totdat we er +/-35 hadden gezien. Daarna duurde het uren voordat we weer een ruggetje boven water zagen uitsteken. De iets afgezwakte aandacht was meteen volledig terug. Maar deze rug had een flinke rugvin (in tegenstelling tot een bruinvis). Dit gebied staat bekend om de Witsnuitdolfijnen, maar er klopte iets niet aan dit groepje dolfijnen. Snel het boekje erbij gepakt om onze gedachte te bevestigen…YES…2 Witflankdolfijnen tussen de Witsnuitdolfijnen!!! De stemming steeg tot een zeer hoog niveau en iedereen keek gelukkig. Kon het nog beter?

Ja, het kon nog beter, maar eerst was er nog een rustig vrij leeg stukje zee. Eindelijk tijd om even wat te gaan drinken in de lounge. Fout, dat kon dus eigenlijk niet. Ik was net een kop thee aan het inschenkten toen een enthousiaste stem “Dwergvinvis” riep via de portofoon! De Ineziagroep is uitgerust met portofoons om leuke meldingen snel aan elkaar te kunnen doorgeven, zodat niemand iets hoeft te missen. Vanaf dat moment bleven Witsnuitdolfijnen langskomen tot de teller op 40 stuks stond. We hebben dus meer Witsnuitdolfijnen gezien dan Bruinvissen.

De stemming was bij enkele mensen tot euforisch gestegen en om deze dag mooi af te sluiten ging de route langs de Farne eilanden. Honderden Zeekoeten en Papegaaiduikers kwamen in grote groepen vlak langs het schip.

Morgen staat een dagje Aberdeen op de planning, alwaar een nieuwe groep mensen aan boord komt voor de oversteek naar Spitsbergen. Gelukkig is het mogelijk om wat leuke gebiedjes rondom Aberdeen te bezoeken, we zullen ons dus zonder meer wel weten te vermaken.

Vanaf de Plancius, 55º,54” Noorderbreedte, 1º46” Westerlengte,

Wesley Overman

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey in 2014? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de  Atlantic Odyssey.

 

Vorige blogentryVolgende blogentry

 

 Reacties

 1. Menno zegt:

  Kicken die Witflanken, de Noordzee blijft verassen. Let op voor Orka’s er worden er aardig wat gezien in de noordelijke Noordzee en thv Shetland! Veel succes.

  Hoi Menno,

  De Orka´s laten nog even op zich wachten. Die Witflankdolfijnen zijn overigens een stuk moeilijker en daar zijn we dan ook super blij mee.

  Groeten,

  Hendrik Jan, Henk, Paul, Marijke, Frank en Wesley

 2. Marko Oudenaarden zegt:

  Hoi Wesley,

  De trip begint al weer goed! De Noordzee is dan ook een van de meest onderschatte natuurgebieden van Europa 😉 Ook vanaf de ferry bij Newcastle waren de afgelopen week al veel witsnuiten en dwergvinvissen gezien.
  Veel plezier en veel mooie waarnemingen gewenst!

  Groeten, Marko (en tot over een maand in Biskaje!!)

  Hoi Marko,

  De Noordzee is inderdaad altijd spannend! Na deze reis een weekje in Nederland en daarna gewoon weer lekker het volgende schip op. Tot dan.

  Groeten,

  Wesley

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: