2013.48 – North Atlantic Odyssey 2013

Geplaatst op: 3 juni 2013

Aanstaande zaterdag is het zover. We vertrekken dan weer met een clubje natuurliefhebbers/vogelaars/fotografen (sommige deelnemers rekenen zichzelf tot alledrie deze groepen) voor een cruise. We beginnen dichtbij huis dit keer, in de provincie Zeeland. In het plaatsje Hansweert ligt het expeditiecruiseschip Plancius, nog maar net terug uit Antarctica, klaar om de passagiers over de Noordzee en de Atlantische Oceaan naar Spitsbergen te brengen: de North Atlantic Odyssey.

Aanzienlijk korter dan grote broer de Atlantic Odyssey (12 dagen versus 37 dagen), maar zeker niet minder interessant. Het is het vierde jaar op rij dat Inezia Tours deze reis maakt en we hebben dan ook de nodige ervaring met wat we kunnen verwachten. Veel vogels staan op het programma, te beginnen met soorten die we zo af en toe eens langs zien vliegen langs onze kust zoals  Jan van Gent, Noordse Stormvogel, Grote en Kleine Jager. Hoe verder we naar het noorden varen, hoe bijzonderder de vogels worden: van Zwarte Zeekoet, Papegaaiduiker en Alken voor de kust van Groot Brittannië, komen we aan Kleine Alken, Dikbekzeekoeten, Grote Burgemeesters en misschien zelfs wel Ivoormeeuwen als we in de buurt van Spitsbergen komen.

Niet alleen vogels vormen een belangrijke aantrekkingskracht voor deze reis, die vroeger niet voor niets Whale Safari genoemd werd. Veel walvissen en andere (zee)zoogdieren komen voor in dit gebied en worden regelmatig gezien. De afgelopen jaren hebben we onder andere Dwergvinvis, Orka, Noordse Vinvis, Butskop, Bultrug, Witsnuitdolfijn, Tuimelaar, Bruinvis, vijf soorten robben, Poolvos, Rendier en zelfs af en toe IJsbeer gezien op deze reis!

Waar deze reis echter patent op lijkt te hebben is het zien van Blauwe Vinvissen. De grootste wezens die de aarde ooit gezien heeft, tot bijna 200 ton zwaar en ruim 30 meter lang, en lastiger te zien dan misschien op het eerste gezicht zou lijken. De North Atlantic Odyssey laat de laatste jaren gelukkig een ander beeld zien: niet alleen zien we deze fantastische soort al jaren achter elkaar, we zien ze ook nog eens erg dichtbij. Als logo voor dit blog hebben we dan ook gekozen voor een foto van Inezia-reiziger Willem Visser (die ook mee was met de Atlantic Odyssey van 2013) van een Blauwe Vinvis die zich in 2011 op minder dan 10 meter van de boot liet zien.

Vanaf zaterdag 8 juni zal Ineziagids Wesley Overman, soms afgewisseld door een gastschrijver, het blog schrijven en ons op de hoogte houden van al het moois dat de opvarenden gaan zien.

Hou het blog in de gaten voor meer updates!

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey in 2014? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de  Atlantic Odyssey.

 

Volgende blogentry

 

 Reacties

  1. Arnold Lassche zegt:

    Hoi Hendrik Jan en Henk,

    Weer geweldig om te lezen en jullie waanemingen te volgen! Duizelingwekkend! Blijven jullie nog genieten van een ‘doodgewone’ pimpelmees? Geniet ervan! Ik kijk uit naar de foto’s.

    Hartelijke groeten,
    Arnold

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: