2013.40 – Atlantic Odyssey: De West Africa Pelagic begint

Geplaatst op: 7 mei 2013

Ergens in de nacht is het schip bij Raso aangekomen en voor anker gaan liggen. Raso is één van de eilanden van de Kaapverden en er mag (officieel) niet aan land worden gegaan. Lokale vissers, de oorzaak van het niet aan land mogen gaan, omdat ze alle broedende vogelnesten plunderen en en passant de broedende vogels afschieten om in de pan te stoppen, houden zich echter niet zeer strak aan dit verbod, vandaar dat “officieel” tussen haakjes staat.

Op Raso komt ook de Raso-leeuwerik voor, een zeer zeldzame endeem met een wereldpopulatie van ongeveer 400 paar. De enige manier om de vogel tegenwoordig nog te zien te krijgen, is met een zodiac vlak onder de kust te varen in de hoop dat een vogel opvliegt en zich laat zien.

Na de verplichte zodiacbriefing voor de nieuwkomers aan boord konden we in de zodiacs stappen en gaan varen. Nog voor we bij Raso waren zagen we een aantal Clymene Dolphins zwemmen, maar jammer genoeg hadden ze geen trek om te komen spelen, dat zou echt bijzonder geweest zijn.

Snel werd een Torenvalk (ondersoort neglectus) gevonden, een Visarend, wat Bruine Genten en Roodsnavelkeerkringvogels en veel Iago-mussen, maar de leeuwerik liet even op zich wachten.

Dit kwam overigens ook omdat onze aandacht voor de leeuwerik wat verslapte, achter de zodiac was een Bultrug uit het water aan het springen, zoiets trekt de aandacht wel. Na deze fijne voorstelling kwam de leeuwerik overigens ook snel in zicht, dus voor iedereen een prachtige ochtend.

Bijzonder aan de ochtend waren de tientallen Iago Sparrows die vanaf Raso op de zodiacs kwamen zitten (foto’s volgen na thuiskomst op Facebook). Het begon met één, toen vijf, tien, twintig, op een gegeven moment zaten er een dikke dertig mussen op onze zodiacs, onze voeten, hoofden en waar al niet. Eenmaal terug bij de Plancius kwamen twintig vogels mee aan boord die de hele dag ook aan boord zijn gebleven. Benieuwd wanneer ze eraf gaan, dat zou zo maar pas bij Hansweert kunnen zijn….

De middag was bijna net zo enerverend met wat Pantropical Spotted Dolphins rond de boot en twee Potvissen op minder dan 50 meter. Vogelhoogtepunt van de dag waren tientallen Cape Verde Shearwaters, een handvol Fea’s Petrels en Boyd’s Shearwaters die langs kwamen vliegen.

Morgen een volle dag op zee, op weg naar de kust van Afrika, ter hoogte van Mauritanië.

Vanaf de Plancius, 23º35” Westerlengte, 15º49” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

 

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de  North Atlantic Odyssey.

Of liever een vogelcruise met miljoenen vogels? Kijk dan naar Birding the Russian Far East.

 

Vorige blogentry   –   volgende blogentryReacties

 1. Willem Visser zegt:

  Pieter,

  Ik zit nog geen dag thuis, bij te komen van een prachtige Atlantic Odyssey. Zeg maar tegen de kapitein dat Velsen-Noord niets veranderd is. Uiteraard vreselijk nieuwsgierig of jullie lekker zijn door gegaan met het aan elkaar rijgen van hoogtepunten. Een springende bultrug achter de Zodiacs? Een handvol Fea’s Petrels en nog meer handenvol met Capeverde Shearwaters? Raso Lark? Twee potvissen bijna schurend tegen de wand van het schip? Kijk dat gaat lekker. Hopelijk gaat het de komende dagen zo door. Doe de groeten aan alle bekenden aan boord.

  Ik red me wel, maar missen doe ik het nu al, zo zonder een koud collaatje om 10 uur op het dek van Katrin, zonder springend en spatterend zeezoogdierenspul, zonder een dansende Adam na weer een nieuwe soort, zonder wolken met tubenoses en zonder endemische droomsoorten. Vanmorgen twee luid roepende grote sterns over mijn tuin, dat dan weer wel. Erg leuk hoor, maar eerlijk gezegd toch weer even wennen. Slik. Wanneer gaat de volgende boot?

  Groetjes,

  Willem

  PIETER ZEGT vanaf de Plancius:
  Ha Willem, goed dat je weer veilig thuis bent gekomen. Sinds je vertrek heeft Katrin haar dalende lijn voortgezet: niks geen colaatjes om 10 uur meer…
  Vandaag nog meer mooi spul met oa Risso’s Dolphin, Long-snouted Spinners en Atlantic Spotted Dolphins, een lifter voor Adam, dus je weet hoe het er aan toeging op dek!

  KATRIN ZEGT vanaf de Plancius:
  Hi Willem, did you already train your girlfriend to bring you a coke at 10 AM?
  If not, you can always come back to the ship!

  CAPTAIN ALEXEY ZEGT vanaf de Plancius:
  Spassiba Willem, good to know that Velsen is still OK. Thank you and welcome back to the ship soon!

 2. Marko Oudenaarden zegt:

  Hoi Pieter,

  Als het goed is, was dat de eerste bultrug van de (Oostelijke) Noord-atlantische populatie op deze trip. Bijzonder, want dat zijn er niet zoveel! Zijn er ook mooie foto’s van deze walvis gemaakt? Altijd leuk om te vergelijken met de “Noordzee-bultruggen”.
  Goeie reis nog en blijf die Noord-Atlantische bultruggen melden!

  groeten, Marko

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: