2013.37 – Atlantic Odyssey: Oorlogsschepen

Geplaatst op: 4 mei 2013

Het beloofde vandaag een spannende dag te worden; van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat varen we vandaag over een gebied met een flink verschil in diepte. Nog niet wijs geworden van eerdere dagen hebben we nog steeds het idee dat elke minieme verandering in de diepte een enorme vloot zeezoogdieren zal voortbrengen.

Helaas, ook vandaag gebeurde dat niet. Het waait harder dan je zou verwachten in de tropen, met als gevolg dat er wat deining staat en door die deining is het lastig om deze dieren te zien. Wel een paar vogels: Vaal Stormvogeltje, Bulwers Stormvogel, Kühl’s Pijlstormvogel en Noordse Stern. Hoewel we toch behoorlijk in de buurt van de Kaapverden zitten, hebben we nog steeds geen Bont Stormvogeltje, Fea’s Petrel of Cape Verde Shearwater gezien, we hopen daar de komende dagen nog op.

Toch hadden we een paar lekkere hoogtepuntjes gedurende de dag: een zeeschildpad, een flinke groep Hamerkophaaien (Hammerheads), tientallen kleine kwalletjes genaamd sailor-by-the-wind, allemaal voorzien van een klein zeiltje die de kwalletjes voortstuwen en als toppertje twee Portugese Oorlogsschepen (Portuguese Man ‘o War); staatkwallen die over de oceaan drijven voorzien van meters lange tentakels die bij aanraking symptomen veroorzaken die variëren van zeer pijnlijk tot zelfs dodelijk voor sommige diersoorten. Portugese Oorlogsschepen zijn overigens geen echte kwallen maar complexe kolonies van vier verschillende poliepengroepen met ieder hun eigen taak. Een knap staaltje natuur dus.

Morgen is de laatste volle dag van de Atlantic Odyssey, daarna volgt een dagje op de Kaapverden en begint de West Africa Pelagic, ongetwijfeld ook goed voor een paar leuke waarnemingen.

Vanaf de Plancius, 21º20” Westerlengte, 09º32” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

 

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de  North Atlantic Odyssey.

Of liever een vogelcruise met miljoenen vogels? Kijk dan naar Birding the Russian Far East.

 

Vorige blogentry   –   volgende blogentry

 

 

 Comments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: