2013.10 – Atlantic Odyssey: Op weg naar South Georgia

Geplaatst op: 6 april 2013

Afgelopen nacht zijn we een nieuwe tijdzone binnengevaren en is de klok een uur vooruitgegaan. Een iets korter nachtje dus, maar we zullen het nog twee keer meemaken op deze reis.

Voordeel is wel dat het ontbijt nu in het donker begint en we niet voor het ontbijt kunnen vogelen en dus iets langer kunnen blijven liggen.

De wind is zo goed als weg vandaag, veel grote albatrossen zien we dan ook niet, het blijft bij twee Reuzenalbatrossen plus enkele tientallen Wenkbrauw- en Grijskopalbatrossen. Antarctic Prions, White-chinned Petrels en Kaapse Duiven zien we wel in grote aantallen, net als Antarctic Fur Seals en Chinstrap Penguins, die we regelmatig uit het water zien springen.

Naarmate we dichter bij South Georgia komen, zien we meer en meer pinguïns in het water liggen, voor het overgrote deel Chinstraps, maar ook twee Koningspinguïns zien we in het water.

Het weer is werkelijk subliem: een graad of 4 boven nul (hoe warm is het inmiddels in Nederland?) en vrijwel windstil. Steeds meer mensen vertonen zich aan dek en gaan op één van de bankjes in de zon zitten, zo lekker is het.

In de loop van de middag ziet de scheepsornitholoog, die elke minuut daglicht aan dek staat, een grote groep dolfijnen in de verte. De kapitein verlegt de koers en vaar richting de dolfijnen, maar ze zijn zo druk met fourageren dat ze ons weinig aandacht schenken. Iedereen staat al lang en breed klaar met de camera in de aanslag voordat we de dolfijnen eindelijk in de buurt hebben. Wat Antarctic Prions en Blue Petrels, maar vooral een erg dichtbij langsvliegende Light-mantled Sooty Albatross stelen in de tussentijd de show.

De dolfijnen blijken Hourglass Dolphins (Zandloperdolfijnen) te zijn, een soort die zich kenmerkt door regelmatig hoog uit het water te springen. We blijven een kwartiertje bij de groep voor we doorvaren; op het moment dat we weggaan worden er ook twee spitssnuitdolfijnen gezien. Spitssnuitdolfijnen zijn een lastige groep, waar bijna niets over bekend is en waarvan eigenlijk alleen de mannetjes met enige zekerheid gedetermineerd kunnen worden.

Goede foto’s, zeker van de snuit, zijn nodig voor de determinatie, maar probeer maar eens een foto te nemen van een dier dat ongeveer 10 seconden boven water is en dan al weer onder duikt. Willem (onthoud die naam!) lukte het. Zijn foto’s waren zelfs zo goed, dat we goede hoop hebben op termijn tot een determinatie te komen. Er wordt nog tussen twee soorten getwijfeld: de zeldzame Hector’s Beaked Whale en de extreem onbekende Andrew’s Beaked Whale. Waarschijnlijk zal het de laatste soort blijken te zijn en in dat geval zullen de foto’s van Willem de eerste (!) foto’s van deze soort ooit zijn! Erg bijzonder…..

Aan het einde van de dag, als we even met zijn allen de dag doornemen, wordt er geroepen dat er twee Grey-backed Storm-petrels langsvliegen. Iedereen rent richting het raam, maar in het slechte licht van de avond lijkt het erop dat het een foute determinatie geweest is, verder dan twee Black-bellied Storm-petrels komen we niet.

Die Grey-backed zal tot morgen moeten wachten….

Vanaf de Plancius, 41º24” Westerlengte, 57º01” Zuiderbreedte,

Pieter van der Luit

 

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.

Liever een vogelcruise dichterbij huis? Kijk dan naar de  North Atlantic Odyssey.

Of liever een vogelcruise met miljoenen vogels? Kijk dan naar Birding the Russian Far East.

 

Vorige blogentry   –   volgende blogentry

 Reacties

 1. Arjen zegt:

  Hoi Pieter, je bent weer bezig met een supertrip zo te lezen. Hier in Europa begint langzaam de grond op te warmen. We gaan richting de 15gr. Veel plezier. Gr Arjen

  PIETER ZEGT vanaf de Plancius:

  yep, supertrip is het zeker. Temperatuur wordt ook steeds hoger, inmiddels zitten we al aan bijna vier graden hier 🙂

 2. Marko zegt:

  Hoi Pieter,

  Dat klinkt wel heel mooi; de eerste foto’s ooit van een soort maken! We zijn heel benieuwd naar de plaatjes! Het wordt tijd voor een groot interview met Willem 😉

  Goede reis verder!
  Marko

  PIETER ZEGT vanaf de Plancius:
  Ha Marko, foto’s zijn geweldig; ik heb Willem al gevraagd bij jullie ook wat voorspellingen te komen doen 🙂

 3. Harvey van Diek zegt:

  Leuke verhalen en meeslepend! Ga zo door. Hier eindelijk boven de tien graden. Heerlijk voorjaar!

  PIETER ZEGT vanaf de Plancius:

  Ha Harf,
  moet nog regelmatig aan de Russian Far East denken, weet zeker dat je het hier ook erg naar je zin zou hebben!

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: