2012.33 – Atlantic Odyssey 2012: Richting de Falklands

Geplaatst op: 22 april 2012

Dag 36: richting de Falklands

Om de storm te ontlopen die nu tussen South Georgia en Montevideo ligt, voeren we vandaag nagenoeg direct naar het westen, richting de Falklands. De inschatting van de kapitein en de staff is dat we, als we net ten noorden van de Falklands richting noord draaien, baat hebben bij de (clockwise) draaiende wind, en we de wind en golven zijdelings in de rug zullen hebben. Nu net (20.50 uur) komt vanaf de brug de aankondiging dat we gedraaid zijn: we koersen eindelijk noord richting Montevideo.

Vanaf het eerste licht, 6.30 uur, stonden de meeste vogelaars buiten, vol verwachting over wat we vandaag weer gingen zien. Het eerste uur was tamelijk tam, maar net voor ontbijt (8.30 uur) hadden we een bepaald goed kwartiertje: kort achter elkaar verschenen een Tristan Albatros (het eiland Tristan da Cunha kunnen we weliswaar vergeten, maar de soort zit in de tas!), een Atlantic Petrel en, de klapper, een White-headed Petrel. Van de eerste twee zouden we er vandaag meerdere zien, maar het bleef, althans voor ons, bij die ene White-headed Petrel – die (weer) niet iedereen zag.

Kort na het ontbijt vloog er een tweede exemplaar langs, die maar door enkele vogelaars werd gezien. Het was, ondanks het totale gebrek aan zoogdieren, een erg leuke dag. We zagen met name veel albatrossen, die geregeld op enkele meters langs het schip vlogen. Zo konden we nog ‘ns extra genieten van de chocoladebruine Sooty Albatross (gisteren nog nieuw voor iedereen), van de enorme Wandering Albatross (spanwijdte: 3,5m!) en konden we ook goed de kenmerken zien van de Tristan Albatross: nagenoeg geheel zwarte vleugels, met kleine diamantvormige witte vlekjes). Ook leuk was het feit dat een aantal interessante soorten, met name Soft-plumaged Petrel, Atlantic Petrel en Grey Petrel, in grote getale langsvlogen, zodat ze goed bekeken, gefilmd en gefotografeerd konden worden. Aan het begin van de middag werd de zee iets minder onstuimig, maar tegen het eind van de middag zaten we toch alweer op golven van 4-5m. Wel loopt langzaam maar zeker de temperatuur op: ik voorzie handschoen- en sjaalloze dagen in de nabije toekomst. 

Het schip de Ushuaia heeft een vriendelijke Argentijns-Chileense bemanning, waarvan expeditieleider Augustin en hotel manager Hector het heel leuk doen. Eerstgenoemde doet alle aankondigingen in drie talen: Spaans, Engels en…..Nederlands! Erg grappig. Het schip is wel een stuk kleiner dan de Plancius, met nauwe gangetjes, een enigszins claustrofobisch eetzaaltje en, belangrijk voor vogelaars, de ramen van de lounge zijn net te hoog geplaatst, zodat je vanuit de luie banken net niet naar buiten kan kijken. Maar dat is niet heel erg omdat de meeste vogelaars, afgezien van een enkel koffie- of soepkwartiertje, nagenoeg de hele dag buiten staan. 

Morgen weer; 6.10 uur op…

Waarnemingen: De Koereiger leeft nog steeds in zijn doos en wordt (inmiddels niet meer onder dwang) gevoerd door Danny en Huig. Hij poetst zich en probeert te ontsnappen, dus dat lijkt wel goed te komen. Ook voor hem geldt: nog vier nachtjes slapen.

Verder vandaag: 5 Southern Rockhopper Penguin (snel wegzwemmend van het schip), 8 Sooty Albatross, 4 Tristan Albatross, 2 Snowy Albatross, 4 ongedetermineerde Wandering Albatross, c. 40 Wenkbrauwalbatros, c. 5 Grijskopalbatros, 3 Zuidelijke Reuzenstormvogel, 3 Great-winged Petrel, 2 White-headed Petrel, c. 35 Atlantic Petrel, c. 40 Witkinstormvogels (White-chinned Petrels), c. 8 Kerguelen Petrel, c. 200 Donsstormvogel (Soft-plumaged Petrel), c. 50 Grey Petrel, 2 Black-bellied Stormpetrel, 1 Slender-billed Prion, c. 20 Antarctic Prions, 1 Fairy Prion, 1 ongedetermineerde franjepoot, 2 (Falkland?) Brown Skuas, waarvan er een een Wandering Albatross achternazat!

Vanaf de Ushuaia  op 49°38” Zuiderbreedte, 58°30” Westerlengte
Remco Hofland

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
 
Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
Vorige blogentry   –   volgende blogentry 
 
 

DE LAATSTE UPDATES VANUIT SOUTH GEORGIA

 Reacties

 1. Fijn om te lezen dat jullie nog steeds goede dagen beleven!

  Hartelijke groet,

  Luuk

 2. Willem en Agathe zegt:

  Hoi Marijke en Paul,

  Terug uit de VS eindelijk een berichtje van ons. Ook daar was jullie stranding nieuws. Van een afstand met jullie meegeleefd, maar zo te lezen heeft iedereen zich toch wel vermaakt met fantastische waarnemingen, tochten enz.
  En nu op naar Brazilie, we horen wel weer hoe het jullie daar vergaat.

  groeten Willem en Agathe.

 3. Cocky Rider zegt:

  Voor Henk & Hendrik-Jan,

  Een heel avontuur en veel gezien zo te lezen.
  Lijkt me een prachtige tocht.
  Nog een hele goede verdere reis !!

  Hartelijke groet,
  Cocky Rider

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: