2012.32 – Atlantic Odyssey 2012: Terug op zee

Geplaatst op: 21 april 2012

Dag 35: Weer op zee

Binnen het uur werden gistermiddag alle passagiers en de meeste staff- en crewleden per zodiac vervoerd naar de Ushuaia. Daarna volgde de verplichte introductie tot het schip en de verplichte safety drill, in de onder de waterlijn gelegen conference room. Ondertussen voelden we hoe het anker werd opgehaald en we begonnen te varen. Diverse verzoeken om eerst buiten te mogen staan bij wijze van afscheid aan de baai en Grytviken ten spijt, bleek na de safety drill dat het schip reeds wegvoer van South Georgia. In de verte zagen we nog net de gletsjer waar we onze mooie Zeeluipaard- en drijfijswaarnemingen hadden gedaan enkele dagen geleden – maar Grytviken was al lang en breed uit beeld.

In beeld waren aardige golven en, deels omdat we nu alweer een dag of negen aan land waren geweest en deels omdat de Ushuaia overduidelijk niet het stille, moderne, grote en stabiele schip is wat de Plancius wel was – daarom lag de helft van de passagiers binnen no-time zeeziek op bed. Of in de lounge, die op dit schip is uitgerust met brede zachte leren wegzakbanken. Het diner ’s avonds kende dan ook aardig wat afhakers.

Zelf lag ik ook tamelijk vroeg op bed en ik wijt mijn slaperigheid die ook vandaag doorzette, aan een neveneffect van de Scopolamine-pleister. Nou hoefde je vandaag gelukkig niet de hele tijd buiten te staan om gave zeevogels te zien: zowel in aantallen als in verschillende soorten was vandaag waarschijnlijk de beste dag van de reis tot dusver. Qua nieuwe soorten konden de vogelaars de waanzinnig gave Sooty Albatross bijschrijven, eenmaal zelfs twee stuks die samen opvlogen met een Light-mantled Sooty, een Grijskop- en een Wenkbrauwalbatros; ook de aparte Grey Petrel was nieuw. Tristan Albatros, Great-winged Petrel en Grey-backed Stormpetrel waren ook nieuw voor de meesten, maar die soorten werden lang niet door iedereen gezien.

De Sooty Albatross en de Grey Petrel wel, want die vlogen netjes op een meter of twintig afstand met de boot mee, zodat zelfs de zeezieken die in de lounge lagen, door middel van het opheffen van het hoofd de soort konden meepikken…

De Ushuaia is een oud, omgebouwd Noordamerikaans legervaartuig. Je kajuit terugvinden is een crime, want het is een doolhof van jewelste en ook zijn Bertus en ik niet geupgrade zoals we oorspronkelijk dachten, want dek 5 is op dit schip het laagste. We hebben geen patrijspoort, want de hut zit onder de waterlijn, en we hebben vastgesteld dat we in het kleinste hutje aan boord zitten. Dit is echter geen klaagzang, want de bedden zijn prima en het schip brengt ons naar huis en daar gaat het om. Wel is er gisteravond iets goed misgegaan, want de nieuwe expeditieleider Augustin mocht dan bij de introductie grappen dat het schip hele oude leidingen heeft – een verstopt toilet op dek 5 zorgde voor 2-3 overstroomde hutten, waaronder die van Kasper en Wesley. Laatstgenoemde heeft vervolgens de hele avond zijn beide digitale camera’s zitten föhnen, en hij durft ze voorlopig niet aan te zetten omdat zelfs het kleinste beetje vocht erin kortsluiting kan veroorzaken, en dan kan ‘ie ze helemaal wel weggooien. Naar ik begrijp konden wel alle opvarenden die geraakt werden door de overstroming, in een andere hut terecht voor de nacht.

We schijnen koers te zetten naar een punt net boven de Falkland-eilanden en van daaraf verder naar het noorden te varen, om op die manier een grote storing (lees: windkracht 10 en bijbehorende golven) te vermijden. We vinden het allemaal best, als we onze vlucht maar halen! 

Waarnemingen: De gisteren op het dek van de Ushuaia opgeraapte Koereiger leeft nog steeds in zijn doos en wordt vakkundig gevoerd (onder dwang) door Danny. Augustin meldde het bestaan van een tweede vogel, waarmee deze samen op de Ushuaia landde een dag voor aankomst in Grytviken, maar de tweede hebben we nooit gevonden.
Verder vandaag c. 15 Ezelspinguin, 2 Koningspinguin, 9 Sooty Albatross, 5 Light-mantled Sooty Albatross, 1 Tristan Albatross, 5+ Snowy Albatross, c. 10 Wenkbrauwalbatros, c. 10 Grijskopalbatros, Zuidelijke Reuzenstormvogel, 1 Great-winged Petrel, c. 70 Witkinstormvogels (White-chinned Petrels), Blue Petrel, 120+ Kerguelen Petrel, c. 50 Donsstormvogel (Soft-plumaged Petrel), 3 Grey Petrel, 1 Grey-backed Stormpetrel (alleen Wesley), 1 Wilson’s Stormvogeltje, c. 200 Black-bellied Stormpetrel, 1 Slender-billed Prion (Remco), 5 Antarctic Prions, 3 Fairy Prions, Antarctische Stern.
Plus één Gewone Vinvis (Fin Whale), 2-3 blows en erg veel Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals).

Vanaf de Ushuaia  op 51°26” Zuiderbreedte, 47°37” Westerlengte
Remco Hofland

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
 
Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
Vorige blogentry   –   volgende blogentry 
 
 

DE LAATSTE UPDATES VANUIT SOUTH GEORGIA

 Reacties

 1. Veronique Hendriks zegt:

  hallo Kasper and friends,

  “Als we onze vlucht maar halen”ja natuurlijk, zo denken wij als thuisfront er ook over.
  War zullen we blij zijn als jullie volgende week op Schiphol staan!!
  Toch hopen we dat jullie de komende dagen verschoond blijven van overstromingen e.d.
  Wel geweldig om nog een aantal bijzondere, gave zeesoorten te scoren!
  Goede thuisvaart nogmaals voor allen en hartelijke groeten van Werner & Veronique Hendriks, Leiden.

 2. elly ouwehand zegt:

  Hallo Huig en medereizigers/vogelaars,

  Hopelijk ontwijken jullie inderdaad die hoge golven! Allemaal een goede terugreis gewenst en de zeezieken beterschap,

  Elly

 3. Jan van der Zee zegt:

  Beste Lotgenoten: Behouden vaart terug naar huis!!! Vriendelijke groet vanuit Venetie.

 4. Leny Boertjes en Henk Vink zegt:

  Hoi Marijke , Paul en andere reizigers,

  Weer op volle zee met alle gevolgen van dien, hoop dat de zeeziekte gauw overgaat en jullie het lage drukgebied kunnen ontwijken. Jullie maken wel iets onvergetelijks mee. Nog een week naar Sao Paulo betekent dat het goed gaat met jullie en de reislust nog onverminderd aanwezig is. Nog heel veel mooie vogels, luchten etc. Liefs uit Delft

 5. Jacob zegt:

  Veel sterkte gedurende de overtocht, hopelijk krijgen jullie de zeebenen weer snel terug want een op een kajuit ben je ook snel uitgekeken.
  Paul en Marijke, als het lukt nog veel plezier in Brazilie en voor de rest een behouden vaart/vlucht
  De Plancius is inmiddels ook weer onderweg, met een snelheid van 5 knopen, dus dat duurt nog wel even voor die weer thuis is.

 6. Jeanne zegt:

  Beste reizigers, vogelaars en Danny en Margreta in het bijzonder,
  Als niet-vogelaar geniet ik enorm van jullie blogs en foto’s. Fijn om te lezen dat jullie je wel vermaken en er steeds het beste van maken. Sterkte met de zeeziekte (voorzover jullie daar nog last van hebben) en succes met de zorg voor de koereiger. Ben benieuwd wanneer deze uitvliegt…
  Ik wens jullie een behouden vaart en een goede terugreis dan wel voortzetting van de reis.
  O ja, zojuist een interview gezien met Rob Bijlsma (jullie welbekend neem ik aan) naar aanleiding van zijn pas verschenen boek ‘Mijn roofvogels’. Interessante man.
  Hier gaat alles verder zijn gangetje. Het weer is wisselvallig. Het Catshuisoverleg is na 7 weken geklapt. Er komen dus nieuwe verkiezingen. (Alsof jullie dat nu interesseert…;-))
  Geniet van al het moois dat jullie nog gaan zien en beleven.
  Hartelijke groeten van Jeanne uit Den Haag

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: