2012.31 – Atlantic Odyssey 2012: Afscheid van South Georgia

Geplaatst op: 20 april 2012

Dag 34: Afscheid van South Georgia

Toen ik om 7.45 uur het internetcafe verliet (de rest van de passagiers zat aan het ontbijt; bij de computers trof ik alleen de kapitein) zag ik ons aflosschip de Ushuaia binnenvaren – met op de voorgrond de Zeeolifant op het strand. De fraaie laag sneeuw die gisteravond alle bergen en het oude walvisstation bedekte, was helaas vanochtend alweer weggesmolten; het regende. Behalve de Ushuaia voer ook de sleepboot voor de Plancius binnen: zo’n kleintje, die ik alle werkdagen met enige regelmaat onder de Erasmusbrug door zie varen. Die gaat naar verluid met een sleepkabel van een km (!) lang de Plancius terugslepen naar Montevideo.

Inmiddels zitten we allemaal in de observation lounge van de Plancius, 9.45 uur, met koffie, thee en warme choco, te kijken hoe alle koffers en flessen wijn (en nog zo wat, minder belangrijke, zaken) per zodiac vervoerd worden van Plancius naar Ushuaia. Het ontbijt was vanochtend weer stukken vroeger dan de ‘hibernation mode’ van de afgelopen week, maar ook hier is over nagedacht: omdat onze koks (phew, ze gaan alemaal mee!) even hun weg moeten vinden in de keuken van de Ushuaia voordat ze ons avondmaal kunnen bereiden, is onze lunch vandaag extra vroeg gepland, zodat deze nog op de Plancius kan plaatsvinden. Na de lunch (11.30 uur) zullen we per zodiac, met onze handbagage, naar de Ushuaia worden vervoerd. De nieuwe kamerindeling is ook al bekend en de hutindeling is, afgezien van andere nummers, bijna helemaal gelijk aan die in de Plancius. Bertus en ik zijn wel geupgrade van dek 3 naar dek 5. De Ushuaia is zonder hotelpersoneel vertrokken, ende Plancius-crew neemt zijn taken vanaf Grytviken gewoon over op de Ushuaia.

Het is zeker niet met tranen in de ogen, maar toch wel met een ietwat dubbel gevoel dat men, althans ik, vanochtend rondliep in KEP. Ik realiseer me dat ik zelden, misschien wel nooit, meer rond zal lopen op een plek waar het zo ongestoord, zo rustig, zo helder en zo fris is. Geen vliegtuigstrepen in de lucht, geen ontvangst op de mobiel, geen AH-to-go op iedere hoek van de straat – wat zeg ik, geen straten; geen internet als het sneeuwt, geen smog – en wel honderden pelsrobbenpups, een soort zeeleeuwtjes die je er zo uitlopen als ze willen en wel grommen en dreigen, maar niet bijten. Alle vogels in de baai, of het nu meeuwen, aalscholvers, jagers, eenden of reuzenstormvogels zijn, sterker nog, alles (afgezien van, voor de veiligheid, de zeeolifantemannen) laat zich tot op een halve meter benaderen.

Tegelijkertijd willen de meesten graag naar huis, naar hun geliefden en familie – sommigen, zoals de Amerikaan die nog steeds graag met zijn satelliettelefoon speelt, willen misschien zelfs wel graag terug naar hun baan of zaken, daar kan ik me dan weer weinig bij voorstellen…

Ondertussen schijnt het zonnetje weer (9.52 uur), de blauw-witte Ushuaia blinkt in de baai, enkele passagiers maken hun laatste ommetje, vogelaars zijn naarstig op zoek naar de vanochtend ontdekte maar de nu al een dik uur verdwenen Koereiger, en er is ongetwijfeld nog steeds een run op het internetcafe – vanaf de Ushuaia is geen mailcontact mogelijk, is het gerucht.

Over een half uurtje de laatste instructies voor de overtocht naar de Ushuaia, dus dan ren ik nu maar even naar het internetcafe….

Hartelijke groeten, en veel dank voor de steunbetuigingen, van de Inezia reizigers Remco, Henk, Hendrik Jan, Paul, Marijke, Bertus, Kasper, Danny, Margreta, Huig, Frank en Wesley, dokter Jan en Toos en ook de Nederlanders die deze reis ergens anders geboekt hebben maar via het blog van Inezia Tours contact onderhouden met de achterblijvers: Dick en Dora, Age en Oekie, Jan, Albert, Rinie en de rest van de crew.

Waarnemingen Grytviken:
Eindelijk iets nieuws: vanochtend werd een Koereiger ontdekt! Weliswaar heel algemeen in de wereld, maar een dwaalgast in South Georgia, en wel eentje die tenminste 1900 km heeft moeten vliegen vanaf het meest nabije stukje Zuid-Amerika!
Verder vanochtend Ezelspinguin, Zuidelijke Reuzenstormvogel, Wilson’s Stormvogeltje, South Georgia Aalscholver, South Georgia Pijlstaart, Kelpmeeuw, Antarctische Stern, Bruine Jager. Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals) en Zuidelijke Zeeolifanten (Southern Elephant Seals).

Vanaf de Plancius  op 54°16” Zuiderbreedte, 36°30” Westerlengte
Remco Hofland

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
 
Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
Vorige blogentry   –   volgende blogentry 
 
 

DE LAATSTE UPDATES VANUIT SOUTH GEORGIA

 Reacties

  1. Goede reis allemaal!

    Luuk

    Ps. Ik hoop dat je het bloggen nog even volhoudt, Remco. Je doet het meesterlijk!

  2. Menno van Duijn zegt:

    Goede terugreis!

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: