2012.29 – Atlantic Odyssey 2012: Morgen weer een kans

Geplaatst op: 19 april 2012

Dag 32: morgen weer een kans

Wat een prachtige vijandige omgeving, met vriendelijke mensen, is onze verblijfplaats Grytviken toch! Voor het ontbijt zie je vanuit de lounge de pelsrobben happen naar voorbijgangers die vechten om een plaatsje bij de computers. Een typische oudere Engelse dame maakt ons attent op de openingstijden van het museum(10.00-12.00). Helaas zullen we vanmorgen niet van haar diensten gebruik kunnen maken, want tijdens de ‘recap’ maakt expeditieleider Rinie bekend dat de revanche-zodiactocht naar de ijsvelden, waar gisteren de Zeeluipaard is waargenomen, op het programma staat. Vandaag melden wel bijna alle passagiers zich aan.

Om 10.30 vertrekken we, in een vijftal zodiacs, richting Moraine Fjord. Onderweg wordt een enkele maatregel getroffen teneinde een betere gewichtsverdeling te bereiken: op volle zee moet ik van zodiac wisselen! (Why me?) Even later vindt een andere zodiac een Witkinstormvogel tussen het ijs. De vogel wordt opgevist (dus niet telbaar!) en op een veiliger plaats weer losgelaten. Eindelijk heb ik dan toch kunnen waarnemen dat het beest echt een wit kinnetje heeft!

Wij vervolgen onze weg en even later ziet Remco van grote afstand een vorm op een ijsbergje dat volgens hem weleens een zeeleeuwachtige zou kunnen zijn. Even later ziet hij een flipper bewegen: de vorm dient nader onderzocht te worden, is ons democratische besluit! De andere zodiacs varen ondertussen door richting beide gletsjers Harker en Hamberg: wij bewonderen ze dan maar van iets grotere afstand.

Langzaam wordt de vorm ontrafeld tot een fantastische grote Zeeluipaard. Direct de andere zodiacs gewaarschuwd uiteraard. Iedereen heeft nog van het beest kunnen genieten. Het was een ander – nog groter – exemplaar; we konden dat tevens vaststellen aan de hand van het ontbreken van een litteken. Al de vijfde waarneming van mijn wenszoogdier tijdens deze expeditiecruise: fantastisch!

’s Middags terug voor een late lunch. Er staan wat wandelingen op het middagprogramma, onder andere van een tocht die voert langs het wrak van een tijdens de Falklandoorlog (1982) neergeschoten Argentijnse helicopter. Voor mij genoeg wrakken in de baai. Ik besluit vanmiddag nog een wandelingetje te maken naar het kerkhofje met onder andere het graf van Ernest Shackleton. Ik baan mij een weg langs Fur Seals en Zeeolifanten en een enkele Ezelspinguin. Op het kerkhof veel Noren en Finnen, veelal de dertig niet gehaald. Ook een Argentijnse onderzeebootcommandant heeft een gedenkteken: toch nog de Falklandoorlog.

Tijdens het schrijven van dit blog komen de deelnemers aan de wandeling terug; zij hebben twee Zuidkapers (Southern Right Whales) waargenomen. Helaas bereikte het bericht het schip niet. Morgen weer een kans!

Waarnemingen Grytviken en Moraine fjord: Ezelspinguin, Koningspinguin, Zuidelijke Reuzenstormvogel, Witkinstormvogel, Wilson’s Stormvogeltjes, 50+ South Georgia Aalscholver, 15 South Georgia Pijlstaart, Kelpmeeuw, Antarctische Stern, Bruine Jager, 2 Zuidkapers (Southern Right Whales), 1 enorme volwassen vrouw Zeeluipaard (Leopard Seal), tientallen Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals) en Zuidelijke Zeeolifanten (Southern Elephant Seals).

Vanaf de Plancius  op 54°16” Zuiderbreedte, 36°30” Westerlengte
Frank van Duivenvoorde

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
 
Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
Vorige blogentry   –   volgende blogentry 
 
 

DE LAATSTE UPDATES VANUIT SOUTH GEORGIA

 Reacties

 1. Remco zegt:

  Wat een mazzel! Kom ik om 17.30 – op open sandalen, zonder kijker, jas of
  walkie-talkie – uit het internetcafe (waar ik de email van Inezia heb gekopieerd),
  zie ik een joggende Kasper rennen, dus ren ik met hem mee en krijg te horen dat
  Paul vanaf Shackleton’s Cross net twee Zuidkapers (Southern Right Whales) heeft ontdekt!
  Die we – op grote afstand, met de meerderheid van de Ineziagroep – tot donker
  zien fourageren aan de andere kant van de baai, waarbij bij het bovenkomen de
  zogenaamde ‘V-shaped double blow’ duidelijk zichtbaar is. Hopelijk kunnen we
  morgen een zodiaccruise regelen!

 2. Guido Cheroutre zegt:

  Beste Huig,
  Nu je daar zo jammerlijk, in zo te zien en te horen vreselijke omstandigheden gestrand bent, vind ik dat je zeker wat compensatie verdient 😀 Je bent nu ook zoveel dagen eerder thuis, daar zal Elly het ongetwijfeld helemaal mee eens zijn. Zullen we je alvast op de reservelijst voor onze Elbe-expeditie zetten ? Dan is dat alvast geregeld…… De bevestiging krijgen we nog wel.

  Groetjes van Guido

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: