2012.28 – Atlantic Odyssey 2012: Een onverwachte ontmoeting

Geplaatst op: 17 april 2012

Dag 31: een onverwachte ontmoeting….

Alweer de 6e dag dat we in Grytviken/South Georgia verblijven. Zoals gebruikelijk de laatste dagen is de wake-up call verlaat naar 08.15 en het ontbijt naar 08.30. Dat geeft sommigen van ons de mogelijkheid om voor het ontbijt de baai nog even te scannen, want de Orca’s die hier 2 dagen geleden gezien zijn houden de gemoederen behoorlijk bezig. Ook vandaag blijft het echter bij de gebruikelijke Wilsons’ stormvogeltjes, een enkele Zuidelijke reuzenstormvogel en veel pelsrobben.

Na het ontbijt is er een korte bijeenkomst in de lounge en daarna vertrekt een groot deel van de passagiers en bemanningsleden naar het kleine kerkje van Grytviken; er is een bijeenkomst gepland en er wordt gespeeld op het orgel; na een paar nummers wordt er gevraagd of iemand iets wil zeggen. Expeditieleider Rinie van Meurs weet heel treffend te verwoorden dat er geen sprake meer is van passagiers en bemanningsleden, maar van een groep gestrande reizigers; het geeft een bepaalde verbondenheid, die iedereen voelt maar die niet eerder is uitgesproken. Hij prijst opnieuw de goede sfeer binnen de groep en spreekt de hoop uit dat dit tot Montevideo zo blijft. Na een half uurtje lopen de meeste mensen weer terug naar de Plancius. Na terugkomst op de boot besluit ikzelf weer een uurtje over de baai te gaan kijken, je weet tenslotte maar nooit…..

Vanaf het uitzichtpunt bij het Shackleton monument (Shackleton’s Cross) is het uitzicht prachtig, en hoewel er nogal wat nevel om de bergtoppen hangt is het zicht op zee goed. Opnieuw echter blijft het beeld onveranderd: veel Wilsons’ stormvogeltjes, enkele Zuidelijke reuzenstormvogels, 2 Koningspinguins, 1 Witkinstormvogel (White-chinned petrel) etc. 

Terug op de Plancius is het bijna 13.00 en dus tijd om te lunchen. De lunch bestaat vandaag uit een soep die het midden houdt tussen ossenstaart- en uiensoep, en daarna krijgen we een lekker bord Italiaanse pasta voorgeschoteld.

Tijdens de middag-meeting om 14.30 komt Rinie met een aantal excursievoorstellen: de mensen die de wandeling naar Penguin River niet hebben gemaakt (zie Grytviken en Maiviken) krijgen de mogelijkheid om nu met een zodiac naar deze kleine Koningspinguin-kolonie te gaan. De mensen die hier al geweest zijn, krijgen de optie van een zodiac-cruise naar een nabijgelegen gletsjer. De meesten van de Ineziagroep kiezen voor de tweede optie, omdat het een plek is waar we nog niet geweest zijn.

Nadat iedereen zijn zodiackleding (regenbroek, laarzen, zwemvest) heeft aangetrokken, vertrekken we rond 15.30 richting de Moraine fjord. Naarmate we dichter bij de gletsjer komen neemt de hoeveelheid drijf-ijs toe. Enkele stukken, met daarin kleine brokken steen en puin worden door zodiacbestuurder Andrew uit het water gevist. Op het moment dat de hoeveelheid ijs in het water verder doorvaren eigenlijk onmogelijk maakt meldt Allie, bestuurster van één van de andere zodiacs dat ze een seal (zeehond) heeft gezien…… letterlijk enkele seconden later realiseren wij ons dat het gaat om een Leopard Seal (zeeluipaard), een soort die we hier absoluut niet verwacht hadden!

Gedurende een klein halfuur kunnen we het beest, soms op minder dan 5 meter afstand, volgen. De manier van voortbewegen door het water wordt door veel mensen vergeleken met een soort reuzenzeeslang. Telkens als het beest zich laat zien gaat er een golf van opwinding door de 3 zodiacs; op ooghoogte zijn met zo’n indrukwekkend beest is fantastisch! Uiteindelijk zorgt de invallende duisternis ervoor dat we terug moeten richting de haven van Grytviken. Op de weg terug zorgen een paar Wilsons’ stormvogeltjes er nog voor dat we even gas terugnemen, maar uiteindelijk bereiken we rond 18.00 de Plancius. Iedereen gaat, nog steeds onder de indruk van de geweldige waarneming, opgetogen terug aan boord.

Het avondeten bestaat uit zalm als voorgerecht en een combinatie van verschillende soorten vlees als hoofdgerecht. Als na het eten het licht uitgaat en er een feestelijke taart wordt opgediend bij één van de andere tafels, weten we dat we ook vandaag weer een jarige hebben. In dit geval is het David, een alleen-reizende, zeer vriendelijke en enigszins ingetogen Amerikaan. Ja, die bestaan ook……….

Waarnemingen Grytviken + Moraine fjord: 2 Ezelspinguins, 2 Koningspinguins, Zuidelijke Reuzenstormvogels, Witkinstormvogels, 11 Wilson’s Stormvogeltjes, 50+ South Georgia Aalscholver, 5 South Georgia Pijlstaart, 1 Zuidpoolkip, Kelpmeeuw, Antarctische Stern, Bruine Jager. Zeeluipaard (Leopard Seal), Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals) en Zuidelijke Zeeolifanten (Southern Elephant Seals).

Vanaf de Plancius bij South Georgia op 54°16” Zuiderbreedte, 36°30” Westerlengte
Bertus de Lange

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
 
Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
Vorige blogentry   –   volgende blogentry 
 
 

DE LAATSTE UPDATES VANUIT SOUTH GEORGIA

 Reacties

 1. Thérèse zegt:

  Hallo Henk en mede reisgenoten,

  Wat een peach gestrand in de baai van South Georgia.
  Maar gelukkig is de stemming goed en nog genoeg waar te nemen.
  De bemanning zorgt goed voor jullie. Nog een weekje en dan ben je weer thus bij Annemieke en Mickey.
  (het gaat goed met ze).

  Goede terugreis en dat alles voorspoedig mag verlopen.

  Liefs, Thérèse

 2. Alfred Baven zegt:

  Hallo Hendrik Jan en Henk (nu wel goed),

  Jullie liggen dus nog steeds te dobberen in South Georgia. Heel romantisch maar daar heb je niets aan met voornamelijk mannen aan boord. In ieder geval wordt er goed voor jullie gezorgd en dat is toch enigszins een pleister op de wonde, zie het maar als een schrale troost. Ik heb vandaag Annemieke nog gesproken en ze vertelde me dat jullie repatriërings bootje binnenkort aanmeert en jullie huiswaarts kunnen gaan. Zal ook wel een opluchting zijn want leven op een boot is leuk maar niet datgene wat jullie voor ogen hadden. Ik hoop dat de stemming erin blijft en wens jullie een goede en behouden terugreis.

  Groeten, Alfred

 3. Gaaf hoor, die zeeluipaard!!!

  Goede reis naar Montevideo en geniet!

  Luuk

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: