2012.24 – Atlantic Odyssey 2012: Gestrand in South Georgia

Geplaatst op: 11 april 2012

DE LAATSTE UPDATES ZIJN NAAR EEN ANDERE WEBPAGINA VERHUISD.

Dag 27: Gestrand in South Georgia

Bertus (vandaag 45 geworden) zou bloggen, maar daar is iets tussengekomen. Zoals jullie mogelijk al hebben vernomen, liggen we momenteel met motorpech voor anker in de baai bij Grytviken, South Georgia. De kapitein acht het onmogelijk om door te varen, dus onze expeditiecruise eindigt hier en we worden zo snel mogelijk gerepatrieerd. Hoe en wanneer, dat is de vraag, maar waarschijnlijk worden we opgepikt door een schip in de buurt, waarna we naar de Falkland Eilanden varen (2 dagen), waarvandaan we vliegen naar een Zuidamerikaanse hoofdstad (mogelijk Santiago, Chili, of Montevideo, Uruguay, in verband met de gevoeligheden tussen de Falklands en Argentinië in ieder geval niet Buenos Aires) en vandaar naar huis. Ik schat in dat we over maximaal anderhalve week thuis zijn, een paar weken eerder dan gepland – en op tijd voor de Top of Holland vogeldag.

Gisteren, maandag 9 april, voeren we na donker weg bij Prion Island na een uiterst succesvolle excursie naar de broedende Reuzenalbatossen, toen het schip even schokte en het licht even uitviel. Tegen 9 uur kwam de expeditieleider met een, op het eerste gehoor neutrale, mededeling: “in plaats van naar Gough zetten we koers naar Grytviken”. De volgende ochtend kregen we het hele verhaal te horen: we hebben motorpech en kunnen vanaf nu alleen op halve kracht varen, zodat we niet in staat zijn het volledige programma af te draaien. Sterker nog, ergens in de vijf dagen varen naar de Tristan-groep wordt zwaar weer verwacht, dus de kapitein heeft besloten de expeditiecruise af te breken. De reder is druk bezig om te bewerkstelligen dat we zo spoedig mogelijk terug naar huis kunnen.

We liggen hier nu een volle (dins)dag in de baai, met af en aan sneeuwbuien. De pelsrobben, South Georgia Aalscholvers en Ezelspinguins zwemmen rondjes rond het schip. Morgen gaan we in de buurt op excursie naar broedende Konings- en Stormbandpinguins en albatrossen, zodat we de benen wat kunnen strekken. We hebben genoeg eten en drinken aan boord dus we worden prima verzorgd. Het enige punt is dat we geen telefoon- of internetconnectie hebben omdat deze baai omringd is door hoge bergen – dus het thuisfront op de hoogte brengen is wat lastig. Het plan is dat deze email woensdag wordt verstuurd als het schip, dat momenteel gedeeltelijk wordt gerepareerd, een proefvaart maakt buiten de baai.

De Amerikaan met de satelliettelefoon stond (ook vandaag) weer te bellen op het voordek, en was zo vriendelijk zijn telefoon een paar minuutjes af te staan aan Bertus, zodat hij zijn ouders kon feliciteren met hun trouwdag. Vanochtend hebben we voor hem (Bertus) gezongen, en na het diner kwam er een fikse taart op tafel. Na een verwoede strijd bij de Antarctische quiz delfden beide Inezia-teams, die vanwege andere bezigheden (namelijk vogelen) nimmer een geologische, biologische, vulkanologische of historische lezing hadden bijgewoond, ternauwernood het onderspit tegen de “Pasta Pinguins.” Die naam houdt verband met het feit dat het woord Macaronipinguin aan boord verboden is, nadat de afgelopen dagen bij elke ‘recap’ van Rinie gevraagd werd wanneer we die soort gingen zien – de optimisten onder de vogelaars denken dat we de soort nog wel zien in de Falklands….

Zodra we meer weten over de wijze en tijd waarop we naar huis komen, laten we dat natuurlijk z.s.m. weten.

Vanaf de Plancius bij South Georgia op 54°16” Zuiderbreedte, 36°30” Westerlengte
Remco Hofland

Vorige blogentry   –   volgende blogentry
 
 
DE LAATSTE UPDATES VANUIT SOUTH GEORGIA 
 

 Reacties

 1. Van harte, Bertus!

  Sterkte en hartelijke groet voor jullie allemaal!

  Luuk

 2. Jan zegt:

  Dat is vast geen straf om in dat prachtige gebied wat langer te blijven.
  Maar goed ik wens de passagiers en de bemanning een voorspoedige voortzetting van hun reis.

 3. Alfred Baven zegt:

  Wat een ongelooflijke pech, wat een langdurige ontdekkingsreis had moeten worden is door domme pech afgebroken. De teleurstelling zal groot zijn omdat door velen (eigenlijk iedereen die aan boord is) zolang is uitgekeken naar deze reis. Mijn collega Hendrik-Jan glunderde als hij over zijn reis met vogelmaatje Dick sprak, en dan dit. Het stond vandaag ook al op teletekst dus nu zal iedereen wel op de hoogte zijn, vooral ook omdat was vermeldt dat het een georganiseerde reis van Ineziatours is en iedereen weet wel met welke reisorganisatie jullie onderweg zijn. Ik vraag me af of jullie nog de mogelijkheid hebben om een volgende reis eventueel gedeeltelijk mee te varen, nou ja, dat is van later zorg. Eerst maar veiling naar huis, wat eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was.
  Succes met de terugreis.

  Groeten, Alfred Baven

 4. Robert van Poppelen zegt:

  Jammer dat alle plannen niet door kunnen gaan.
  Ik was in maart 2010 op een van de eerste trips met de Plancius naar Antarctica. In een woord geweldig.
  Wens iedereen behouden thuiskomst. Vergeet de Albatrossen niet en een repatiëring uit de Scotiazee is natuurlijk ook een mooi verhaal…..

 5. Astrid zegt:

  Hoi Bertus en andere reizigers, Hoor net het bericht op journaal. Wat een ongeloofelijke pech. Veel sterkte daar!
  Bertus nog gefeliciteerd met je verjaardag.

  Astrid Gort

 6. Oscar Nieuwenhuijse zegt:

  Hallo Marijke,
  dit hadden we niet afgesproken. Mede namens het team hoop ik dat alles goed gaat met jullie allemaal. Hopen dat er nog een boel leuke en andere mooie dingen te beleven valt.
  Ontzettend jammer dat dit gebeurt maar wie weet: mooie redding, bijzondere ontmoetingen.
  Sterkte en toch veel plezier en zeker alle goeds toegewenst.
  Groet,
  Oscar.

 7. Jacob zegt:

  Echt zonde dat het nu “afgelopen” is.
  Hopelijk hebben jullie, ondanks de tegenslag, nog veel lol.

 8. amber van rooijen zegt:

  Hallo meester bertus

  gefeliciteerd met je verjaardag

  amber van rooijen

 9. Marijn Tinga zegt:

  Hallo meester,

  Ik keek op de telegraaf en zag dat het schip waar u op zit vast ligt.
  Heel jammer maar komt u nu nog eerder terug?
  Dat lijkt me leuk maar wel zonde voor de tour.
  En bent u van plan dit nog eens te doen?

  Groetjes: De hele klas en ik

 10. Jeroen, Simone & Ilka zegt:

  Hallo vogelaars,

  Dat is wel even dikke pech. Heb je meer dan een jaar toegeleefd naar deze reis, wordt hij op deze manier afgebroken. Maar ja, gelukkig geen ongelukken gebeurd. Er zijn slechtere plekken om wat langer te verblijven.

  Veel sterkte aan boord in afwachting van de repatriëring.

  Groeten,

  Jeroen, Simone & Ilka

 11. Pauline zegt:

  Hoi Remco en anderen,

  Wat balen is dit zeg. Ik hoop dat jullie toch nog mooie dingen kunnen zien en nog een beetje kunnen genieten.

  Groetjes Pauline

 12. Ria en Rien van Honk zegt:

  Hallo Bertus, Ook van ons de felicitaties voor je verjaardag. wel leuk om het op deze manier te doen. maar jammer dat het mis is gegaan met de boot. maar je klas wacht met smart op jou! Veel succes en een goede reis terug! gr. ria van honk

 13. Aliza Mostert zegt:

  Hi Marijke en Paul,

  Dat is jammer zeg! Maar wel natuurlijk een ECHTE expeditie, toch ??
  We hopen dat jullie toch nog kunnen genieten van alles wat jullie meemaken.

  Groetjes Aliza en Rob, Wageningen.

 14. Frans en Georgette Overman zegt:

  Beste vogelaars,
  Het kan niet of nauwelijks een troost zijn maar jullie zijn op het ogenblik “wereldberoemd in Nededrland”!!! Voor zover wij meegekregen hebben zijn jullie in ieder geval onderwerp geweest in het RTL ochtendnieuws, teletekst en de Volkskrant. Was niet de insteek van jullie reis en wordt je ook niet echt wijzer van. We wensen jullie alle goeds toe en hopelijk kunnen jullie nog wat genieten.
  Groetjes Frans en Georgette.

 15. T.J.Leeuwendaal-Broug zegt:

  Nou ja Hendrik,dat is vette pech/teleustelling.
  Maar jullie hebben al heel wat gezien ,denk ik.
  Het belangrijkste is dat jullie veilig thuiskomen en toch nog even van de dingen genieten,die jullie tegenkomen.
  We horen graag de prachtige verhalen.
  Behouden thuiskomst
  Groet van ons Thed

 16. Anne Verra zegt:

  Hoi Remco,
  Wat ontzettend jammer dat jullie reis eerder moet eindigen. Je hebt wel weer een mooi verhaal.(Je schijnt in alle kranten te staan!) Hannah en Sam zullen het zeker allemaal willen horen. Tot ziens en een veilige reis,
  Anne

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: