2012.19 – Atlantic Odyssey 2012: Veel dolfijnen

Geplaatst op: 7 april 2012

Dag 22: Veel dolfijnen

Aan het ontbijt zijn nog niet veel woorden besteed. Maar elke ochtend wacht ons een rijk voorzien ontbijtbuffet met elke dag een of andere bereiding van ei met daarbij pittige worstjes, worst (soort van knakworst) of spek. Voorts verschillende soorten brood, croissantjes, kaas, vleeswaren, zoetigheden, muesli, fruitsalade, yoghurt etc. En natuurlijk koffie, thee en sap. Danig gesterkt staan wij daarna bij de brug om vrijwel meteen een zeer fraai op ooghoogte langsglijdende Light-mantled Sooty Albatross waar te nemen. De camera’s ratelen volop. Niet veel later is dat weer het geval als een groep van zes Zandloperdolfijnen (Hourglass Dolphins) langdurig met het schip meezwemt. Regelmatig springen de dieren vrijwel gelijktijdig geheel uit het water. In de loop van de ochtend volgen nog een aantal groepjes.

Ook voor het overige is het een onderhoudende ochtend met opvallend veel Kerguelen Petrels en Soft-plumaged Petrels en Black-bellied Stormpetrels. Toch blijkt het staan op de brug zijn tol te eisen. Zo rond een uur of elf heeft een deel van de groep positie ingenomen in de lounge. Een belangrijk deel van de aanwezige fauteuils wordt geconfisqueerd en in een rij langs de ramen aan bakboordzijde worden de waarnemingen voortgezet. Ach, we hebben toch al een zekere naam. Hendrik Jan wordt ’s ochtends gevraagd of hij ook deel uitmaakt van de ‘Dutch Birding mafia’, hetgeen hij natuurlijk volmondig en met gepaste trots bevestigt.

Rond half een worden we in de lounge verwacht waar we nadere informatie krijgen over de voorgenomen landingen op South Georgia. Wesley weet het begin van de presentatie nog kortstondig te verstoren door een walvis aan stuurboordzijde te melden, waarna onze groep zich van bakboord naar stuurboord beweegt. Helaas de walvis laat zich niet meer zien. Hoewel we voor South Georgia nog 36 uur hebben te gaan, moeten de eerste voorbereidingen getroffen worden. En dat betekent een middagje stofzuigen. Om de verspreiding van (ongewenste) planten te voorkomen, moeten kleding, rugzakken en al het andere materiaal dat aan land gaat van zaden worden ontdaan. Daartoe staan in de lounge een viertal stofzuigers die in de loop van de middag driftig worden gebruikt.

Tussen de bedrijven door worden uiteraard de vogels niet uit het oog verloren. Vanaf de brug worden nu ook redelijke aantallen Common Diving-Petrels waargenomen en aan de hand van een foto kan ook de eerste South Georgia Diving-Petrel worden vastgesteld. Wat later vliegt er nog een langs die zonder foto gedetermineerd kan worden.

Aan het eind van de middag weet Wesley opnieuw de boel in beweging te krijgen. Waar de anderen reeds in de lounge vertoeven, meldt hij samen met Danny vanaf de brug een White-headed Petrel. Een stormloop naar buiten blijkt tevergeefs; de vogel is reeds gevlogen. Remco is dermate teleurgesteld dat hij besluit zijn baard van drie weken af te scheren (om de resterende weken te gebruiken om een nieuwe te kweken die hij met gepaste trots in Nederland kan tonen). En bij het diner treft hij het helemaal. Hij mag de tafel delen met de Amerikaan van de satelliettelefoon en de Himalaya. 

Waarnemingen: een paar Stormbandpinguins, Wenkbrauwalbatros, Grijskopalbatros, 2 Snowy Albatross en 5 Light-mantled Sooty Albatross (één heel dichtbij de boot; mooie foto’s en videos), 70 Black-bellied Stormpetrel, 20+ White-chinned Petrel, 10 Blue Petrel, 120 Kerguelen Petrel, 40+ Soft-plumaged Petrel, 1 White-headed Petrel (alleen Wesley en Danny) en nog 1 Cape Petrel, Antarctic Prion, Southern Giant Petrel en Northern Giant Petrel, 2 South Georgia Diving Petrel en c. 50 Common Diving-Petrel. Plus c. 30 Zandloperdolfijnen (Hourglass Dolphins), geregeld naast de boot zwemmend (we varen 20 km/u) en 1 Gewone Vinvis (Fin Whale).

Vanaf de Plancius bij Antarctica op 55°33” Zuiderbreedte, 41°57” Westerlengte
Hendrik Jan Dijkerman

Zelf mee met de Atlantic Odyssey? Kijk hier voor meer informatie.
 
Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
Vorige blogentry   –   volgende blogentry 

 Reacties

 1. INEZIA TOURS zegt:

  Reacties terug van de reizigers aan boord van de Plancius –

  Margreta & Danny zeggen:
  Alles prima, leuk dat jullie meelezen en hartelijke groetjes aan iedereen!

  Remco zegt:
  Ook vandaag (vrijdag) is het weer prachtig, erg veel vogels en zwart-witte
  dolfijnen springend achter de boot, dus we vermaken ons prima. De
  temperatuur loopt langzaam op van -7 (plus sterke wind) in Antarctica, tot
  +1 vandaag en gisteren; vandaag ook veel minder deining.
  Hartelijke groetjes aan heel Rijnmond en mensen op de de camping in Zuid Europa!

  EDIT INEZIA TOURS: Zie bij de andere blogs antwoorden op eerder gestelde vragen.

 2. Jan P zegt:

  Hallo Leden van de ‘Dutch Birding Maffia’,
  (Speciaal onze vogelvrienden Henk en Hendrik Jan)

  Aardig dat jullie nu al als rare snuiters worden aangemerkt door de overige reizigers, waarbij we ons natuurlijk afvragen wat die dan als motief hebben voor zo een geweldige reis als ze geen oog hebben voor de schitterende vogels in die streken…We volgen jullie blog met groot interesse en hebben soms het gevoel dat onze stoelen de neiging hebben mee te deinen op de golfjes. Zijn ook benieuwd of de pleisters nog intensief gebruikt worden of iedereen inmiddels vaste zeebenen heeft! Het feit dat het ontbijt uitvoerig beschreven wordt klinkt hoopvol in dit opzicht!
  We zijn natuurlijk stink jaloers op de schitterende zeevogels die jullie van dichtbij kunnen bekijken!
  We duimen voor jullie dat de geplande landing op south Georgia kan plaatsvinden!
  Namens Henk’s Pensio vrienden,
  Jan

 3. Désirée zegt:

  Het is erg leuk om het zo te kunnen volgen.
  speciaal voor Danny en Margreta bedankt voor de kaart.
  Groetjes uit Zoetermeer

 4. Willem Oudshoorn en Annemieke zegt:

  Hallo Hendrik Jan,
  Gelukkig zien jullie niet alleen vogels en andere dieren, maar is ook het ontbijt een lust voor het oog.
  Willem Oudshoorn en Annemieke.

 5. Alfred Baven zegt:

  Dus mijn collega Hendrik Jan is dus een maffia lid. Altijd al geweten dat hij iets verdachts had, voortaan dus uit zijn buurt blijven. Die bult onder zijn trui zal echter geen pistool maar een camera zijn maar je kunt met beiden schieten. Mijn eerste reaktie trouwens maar heb tot nu toe wel alles gelezen, ik ben nl. ook op vakantie.
  Veel succes voor alle vogelaars.

  Groeten, Alfred

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: