2011.9 – Atlantic Odyssey: The long way up

Geplaatst op: 3 april 2011

The long way up

De storm was geluwd en we lieten Antarctica achter voor de aankomende winter. De wind was minder geworden en de temperaturen liepen iets op. Voor het ontbijt werden al Antartic Petrel en Snow Petrels achter het schip waargenomen. Het beloofde dus een interessante dag te worden. Na het ontbijt direct naar het achterdek waar een stroom Cape-, Snow Petrels en Southern Fulmars achter het schip hing. Vele gigabytes werden volgeschoten met beeldvullende opnames van Snow Petrels. Het werd een standaard dat zodra we een veld met drijfijs naderden, we direct achtervolgd werden door deze prachtige sneeuwwite stormvogels.

Op onze weg naar de Drake Passage passeerden we King George en Elephant Island welke veelal gehuld waren in mist of sneeuwbuien. Slechts af en toe was het vasteland zichtbaar. Het meest spectaculaire van deze reis zijn toch wel de enorme ijsbergen. Als ware bergen rijzen ze op en pas als je de vogels ervoor ziet vliegen krijg je een perspectief van de omvang. Zoals gezegd wemelde het rondom deze ijsbergen van de Cape- en Snow Petrels, plus enkele Antarctic Petrels en niet te vergeten de honderden Southern Fulmars en Wilson’s Storm Petrels.

Naarmate de dag vorderde bereikten we het open water van de Branfield Strate en kwamen er ook weer andere zeevogels in beeld zoals Black-bellied Storm Petrel, White-chinned Petrel, Southern Giant Petrel, Grey-headed- en Black-browed Albatros. Door middel van foto’s konden we ook met zekerheid een langsvliegende South Polar Skua determineren.
Omdat we geen landingen hadden kunnen maken bleven de waarnemingen van penguins beperkt tot zwemmende vogels. In dit gebied hadden we goede kans op de nog ontbrekende Chinstrap Penguin en deze soort konden we gelukkig al gauw bijschrijven. Regelmatig doken er groepjes op, veelal met hoge snelheid uit het water springend of soms even rustend aan de oppervlakte waardoor uiteindelijk ook iedereen de soort kon zien. Zo hebben we de “eenvoudige” penguinsoorten allemaal kunnen zien.

Opmerkelijk is dat we pas aan het eind van de dag zeezoogdieren zagen, veelal Fin Whales (6ex), een Sei Whale, 5 ongeindentificeerde walvissen en vijf Hourglass Dolphins.

Deze dag hadden we wederom een ship-assistend species (plannen worden al gemaakt voor een pelagisch bosje): verschillende Pale-faced Seathbills (a.k.a. Zuidpoolkippen) volgden even het schip en landden op het bovendek, we waren verbaasd over wat een goede vliegers het zijn, zelfs tegen windkracht tien in haalden ze het schip in en probeerden er dan te landen. Blijkbaar weet deze soort er ook goed gebruik van te maken want ze zijn zelfs gezien in Rio de Janeiro en Kaapstad. Hoe lang zal het duren voor ze ook in Hoek van Holland opduiken en een concurrent gaan vormen voor de Huiskraai?

Menno van Duijn


Voor meer informatie zie: www.ineziatours.nl/vogelcruises

 Comments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: