2011.44 – Atlantic Odyssey: Extended, part 3

Geplaatst op: 14 mei 2011

8 mei 2011

Al vrij vroeg ’s ochtends kwamen we aan bij de Canarische Eilanden; we volgen de route west van Gomera en oost van Hierro en La Palma; dit is de zee-engte waar de dolfijnen en walvissen zouden moeten zijn. Ton (een engelsman, die wekelijks via cruiseschepen de bewegingen van de zee-zoogdieren registreert in dit deel van de Atlantic) was de aanstichter van deze gewijzigde route,  had aangegeven dat er veel kans is op leuke dingen. Al vrij snel een aantal Atlantic Spotted Dolphins en qua vogels de al bekende Kühls Pijlen en Bulwers Stormvogels. Na het ontbijt een Boerenzwaluw, die het schip een tijdje volgt, gevolgd door een duif (geen Kaapse).

Dan toch een “blow”; schip gekeerd en geprobeerd dicht bij te komen, wat redelijk lukte. Het was een Sperm Whale, die een tijdje lag te dobberen en vervolgens een duik nam waarbij de staart erg goed te zien was. Na een aantal Geelpootmeeuwen en Madeira Stormvogeltjes zagen we een vrij grote groep van Atlantic Spotted Dolphins; uit foto’s van later blijkt er ook een paar Routh-toothed Dolphins tussen hebben gezeten. In de namiddag een paar Noordse Pijlen en tot slot een groep Short-finned Pilot Whales.

9 mei 2011

Tegen de ochtend waren we bij La Isla Perquena (Salvages); dat is een serie van 3 kleine eilandjes, waar de golven eigenlijk vrij spel hadden; geen plek dus om een zodiac-cruise te gaan maken. In het vage ochtendlicht een vermoedelijke Dougalls Stern, enige Visdieven en een paar Kleine Zilverreigers. Er was geen enkele Mediterranean Monk Seal aanwezig, deze zouden hier namelijk prima kunnen zitten.

Na het ontbijt verder naar Isla Le Grande (het grootste eiland van de Salvages). Op zee zat een grote goep Kühls Pijlstormvogels en onderweg zagen we nog een paar Bonte Stormvogeltjes, maar al met al niet de grote hoeveelheid vogels die we hadden verwacht. Na een tijdje dobberen rond dit eiland was het eensluidend besluit om maar door te varen naar Desertas, dan zouden we daar in elk geval ’s ochtends vroeg kunnen zijn. Onderweg nog een aantal Noordse Pijlstormvogels en Bulwers Stormvogels en een Huiszwaluw, die een tijdlang langs de boot is blijven hangen. Verder eindelijk een keer een schilpad ((Hawksbill Turtle) die redelijk fotografeerbaar was. Na een groep Atlantic Spotted Dolphins was de dag voorbij.

10 mei 2011

’s Ochtends vroeg waren we aangekomen bij Desertas, en ik stond al rond 7:00 uur, met zwemvest en al bij de zodiac-plek. Na een paar dagen sudderen moet er nu toch wat bij komen (qua soorten) en de beste plek in de zodiacs is toch wel bij Simon (de vogelexpert aan boord). En inderdaad was ik de éérste, vrij snel gevolgd door Graham; de engelsman die ook al sinds Ushuaia aan boord is. Bij het eiland aangekomen was er eigenlijk niets te zien (tja, 5 Geelpootmeeuwen en een paar passerines) maar de verwachte hoeveelheid petrels waren er gewoon niet, dus ging Simon op weg naar het zuiderlijke eiland waar vermoedelijk wel de Mediterranean Monk Seals zouden zitten; helaas werden we halverwege teruggeroepen door de kapitein; deze had de autoriteiten aan de telefoon gehad, en het werd ons verboden om verder met de zodiacs rond te varen.

Restte ons niets anders dan terug te gaan op de boot en op weg te gaan naar Funchal, Madeira, het eindpunt van de reis. Onderweg nog wel weer grote groepen Kühls-, Noordse- en Kleine Pijlstormvogels.

Jan Dekker

Lees ook het afsluitende blog: Atlantic vs. Pacific

 Reacties

  1. Menno van Duijn zegt:

    He Jan, jammer van die monniksrob. Ben je nog naar Ribero Frio geweest op Madeira?

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: