Vogelreis Nepal 2017

Nepal: Himalaya en laaglanden

Van de oude bossen in het hoge Himalayagebied, door het middengebergte tot aan de parken en reservaten van de laaglanden. Met deze unieke 16-daagse vogelreis in Nepal reizen we door alledrie de klimaatzones van Nepal.

We bezoeken tijdens onze reis ondermeer de Phulchowki Hills in de Himalaya-regio rond Kathmandu, met soorten als Brown Fish Owl, Long-billed Thrush, Blue-naped Pitta en Cutia, het Pokhara Begnas Lake, waar we op zoek gaan naar Black-backed Forktail en Long-tailed Broadbill.

In het tweede deel van onze reis gaan we naar het Chitwan National Park, één van de mooiste nationale parken in Azië, waar vogels als Lesser Adjutant, Bengal Florican en Lesser Florican en zoogdieren als Indische Neushoorn, Aziatische Olifant, Luipaard, Lippenbeer en Chinese Pangolin voorkomen.

Onze laatste bestemming is het Koshi Tappu wildreservaat, een echt paradijs voor vogelliefhebbers, waar we onder andere op zoek gaan naar Witbandzeearend, Little Pratincole, Indian Courser en Spot-billed Pelican.

 Dag 1
We vertrekken vanuit Amsterdam naar Kathmandu voor onze vogelreis in Nepal.

Dag 2
Aankomst in Kathmandu, waar we worden verwelkomd door onze lokale Nepalese vogelgids. We verblijven de eerste 3 nachten in Kathmandu. Ons comfortabele hotel is de ideale uitvalsbasis voor de verkenning van onze eerste van de vier indrukwekkende natuurzones die we tijdens deze reis bezoeken, de bergen en heuvels van Phulchowki.

Dag 3 en 4
Na het ontbijt rijden we richting de  hoogste delen van het Phulchowki natuurgebied. Het berggebied van Phulchowki stijgt 2760 meter boven de zeespiegel uit. Het Phulchowki bos is het dichtsbevolkte wildgebied in de uitgestrekte vallei en ook de meest toegankelijke plek om zeldzame vogels te zien. De hellingen krijgen hier een uitzonderlijk hoge hoeveelheid regen te verwerken, en ondersteunen zo de weelderige bossen lager op de hellingen.

In de bossen van Phulchowki leven in totaal 256 vogelsoorten, waarvan er 125 broeden. De bossen zijn dan ook het hele jaar door een populaire bestemming voor vogelaars. Er zijn 35 soorten broedvogels met een populatie van internationaal belang in Phulchowki, 17 soorten zijn er bedreigd en zes staan reeds op de lijst van bedreigde diersoorten. Het bos van Phulchowki is ook van groot belang voor overwinterende en passerende migranten alsook voor bezoekende soorten. Verder staat de regio ook internationaal bekend vanwege de diversiteit aan andere wilde dieren.

De volgende dag brengt een korte rit ons tot aan de voet van de Phulchowki en we nemen uitgebreid de tijd de natuur en vogels van de lager gelegen delen te ontdekken. Hetzelfde natuurgebied brengt ons vandaag een ander klimaat, een enorm contrast op een zeer kleine afstand. We brengen ook een bezoek aan de botanische tuin van Godavari. De tuin is gelegen op de onderste glooiing van de heuvels van Phulchowki en de perken omvatten een mix van exotische en lokale planten omringd door natuurlijke vegetatie rond vijvers en beken. Veel vogelsoorten, die typisch zijn voor de lagere hellingen van Phulchowki komen er voor.

Vogels in de hoger gelegen delen van Phulchowki Mountain zijn o.a. Green en Black-eared Shrike-Babbler, Blue-winged Minla, Hoary-throated Barwing, Yellow-browed Tit, Himalayan Cutia, Striated en Chestnut-crowned Laughingthrush, Chestnut Thrush, Pink-browed Rosefinch, verschillende soorten vliegenvangers (waaronder enkele prachtige Niltavas), loofzangers, roodstaarten, rotslijsters, boomkruipers, vinken (o.a. diverse goudvinken), mezen, buulbuuls en Bush Robins, Fulvettas, Yuhinas en Sunbirds. 17 soorten hier zijn bedreigd, waaronder Bruine Visuil, Bay Woodpecker, Large Niltava, Pygmy Blue Flycatcher, Rufous-chinned Laughingthrush, Scarlet Finch, Mountain Scops Owl, White-browed Shortwing, White-tailed Robin en Long-billed Thrush. Zes van de hier voorkomende soorten komen voor op de lijst van bedreigde diersoorten: Rufous-throated Hill Partridge, Blue-naped Pitta, Grey-chinned Minivet, Grey-sided en Blue-winged Laughingthrush en Himalayan Cutia.

In de lager gelegen gebieden van Phulchowki en de botanische tuin van Godavari zoeken we onder meer naar Kalij Fazant, Common Hill Partridge, Ashy Wood Pigeon, Black Eagle, Spotted Forktail, Speckled Piculet, Red-belled Leiothrix, Grey-bellied Tesia, Striated Bulbul, Rufous-bellied Woodpecker en verschillende soorten mezen, spechten, duiven, boomkruipers, vliegenvangers, buulbuuls, roodstaarten, uilen, Piculets, Babblers, Yuhinas, Barbets en Forktails.

Dag 5 – 7
De regio rond Pokhara ligt in een betoverende Himalayavallei in het westen van Centraal Nepal en staat bekend om haar natuurlijke schoonheid, het spectaculaire uitzicht op de witte bergtoppen van de Himalaya en heeft een zeer uitgebreid vogelbestand. De stad Pokhara ligt op zo’n 200 km van Kathmandu op een hoogte van 800m. Wij wijken af van de banen die naar de stad leiden en trekken richting de regio van de meren van Bagnas en Rupa. Het Begnas meer is het grootste van de twee in dit weinig bezochte natuurgebied. De bergen met hun ingelegde rijstterrassen reflecteren prachtig in het kristalheldere water. Het Rupa meer, aan de andere kant, ligt als een juweel verscholen achter een verborgen hoek van de vallei. De hele omgeving straalt een ontspannen en rustige sfeer uit, perfect voor het speuren naar vogels. Hier staat de natuurbeleving centraal! Maar het zijn zeker ook de bossen rond het Fewa meer, dichter bij de stad die van een enorme waarde zijn voor een hele reeks vogelsoorten. We brengen een volledige dag door in het Rani bos, op de heuvel met uitzicht op de zuidelijke oever van het meer, een must voor elke vogelroute in Nepal. Verschillende soorten gieren zijn hier te vinden en in de meren rondom Pokhara leven kleine groepen overwinterende eenden en eenden op doortocht. Verder verblijven hier verschillende soorten meeuwen, sterns en steltlopers.

Vogels in Pokhara zijn o.a. Besra, Kalij Fazant, Black Bulbul, Black-backed Forktail, Puff-throated Babbler, White-crested, Lesser Necklaced en Rufous-chinned Laughingthrush, Crimson Sunbird, Maroon Oriole, Lesser Racket-tailed Drongo, Red-billed Blue Magpie en Common Green Magpie, Long tailed Thrush, Chestnut-headed en Grey-bellied Tesia, Chestnut-crowned Warbler, Small en Rufous-bellied Niltava en Snowy-browed Flycatcher. Tot de zeldzamere soorten hier behoren de onmiskenbare Long-tailed broadbill, White-browed Scimitar Babbler, Pale Blue Flycatcher en White tailed Robin (een wintergast).

Dag 8 – 10
We verlaten vandaag het middengebergte en laten voor een poos de Himalaya achter ons liggen. We trekken richting de jungles van de laaglanden in het zuiden van het land. Onze eerste bestemming hier is het Chitwan National Park, waar we voor 3 nachten vlak aan de rand van het park verblijven. Het Chitwan National Park ligt op 165 km van Kathmandu in de subtropische laaglanden van de Terai, in het centrale zuiden van Nepal. Het park heeft een oppervlakte van 932 vierkante kilometer, werd opgericht in 1973 en kreeg wereldwijde erkenning toen het in 1984 op de werelderfgoedlijst terecht kwam. Het Chitwan National Park staat bekend als een goed voorbeeld van succesvolle natuurbescherming. Dit beschermde wildpark is een uitzonderlijke vogelplek. Het aantal van 537 soorten, zowel inlandse soorten als trekvogels, is zeer groot gezien de beheerde oppervlakte. We hopen hier ondermeer een grote verscheidenheid aan spechten, Laughing Thrushes, Flycatchers, Warblers, Bitterns, Drongos, Nuthatches, Green Pigeons, Parakeets, Bulbuls, Bee-eaters, Prinias en uilen te gaan zien. Maar ook verschillende soorten steltlopers, eenden en bosvogels zullen we in het park of in de bufferzone gebieden vinden.

Nadat we op dag acht, bij een presentatie over de vogels van het gebied, wat hebben uitgerust, gaan we vandaag weer op pad. We beginnen met een zeer rustige activiteit op zoek naar de eerste vogels van het park. Een tocht van anderhalf uur met een kano geeft ons de kans vogels, die langs de oevers van de Rapti leven te bewonderen. Ook de grote Mugger Crocodile komt hier met regelmaat voor. We meren aan en starten onze wandeling in dit indrukwekkende natuurgebied. We komen hier drie verschillende soorten vegetatiegordels tegen: graslanden en rivierbegeleidende bossen, maar vooral vochtig loofbos.

Vogels in het Chitwan National park zijn o.a. Lesser Adjutant, Great en Oriental Pied Hornbill, de fraaie spechten Himalayan en Black-rumped Flameback, Small Minivet, Chestnut-bellied en Velvet-fronted Nuthatch, Rose-ringed (Halsband-), Alexandrine, Red-breasted en Plum-headed Parakeet, Chestnut-capped, Striped Tit, Striated, Jerdon’s en Slender-billed Babbler, Grey-crowned Prinia, White-browed en White-throated Fantail en verschillende soorten vliegenvangers, arenden, valken en loofzangers. Daarnaast maken we hier een goede kans op de Indiase Neushoorn.

Vogels waarop we bij het Bishajar Meer kans maken zijn o.a. diverse ooievaars en reigers, Grey-headed Fish Eagle, Crested Serpent Eagle, Bruine Visuil, Himalayan en Black-rumped Flameback.

Op dag tien zal een vier uur durende wandeling ons in de ochtend door de regio van het Bis hajar meer leiden. Het meer is omgeven door een zeer goed bewaard Sal hardhoutbos. Deze zone is een belangrijke buffer voor het behoud van het Chitwan National Park. Het meer werd onlangs geregistreerd als RAMSAR site.

Pithauli dan! Een dorpje in het onbekende Nawalparasi, wordt bezocht door een groot aantal vogelliefhebbers, maar ook door spektakelzoekers. De attractie hier is het gierenrestaurant. Geen diner van gierenvlees dus, maar een voedingscentrum voor deze grote, interessante vogels. Het restaurant werd ongeveer drie jaar geleden opgericht in Namuna community forest en beschermt de populatie van bedreigde gierensoorten. Nawalparasi is een thuishaven voor zeven van de negen soorten gieren in de wereld. De gierenpopulatie in Noord-Indië en Nepal ging drastisch achteruit door het gebruik van het ontstekingsremmend middel, Diclofenac, bij de behandeling van vee. De gieren, die de karkassen van de met diclofenac behandelde runderen opruimen, sterven zeer snel nadat de stof in hun bloedbaan terecht komt. Het blokkeert de nieren. We aanschouwen een voedermoment vanuit een verdekt opgestelde hut. Van 60 tot een record van 274 gieren werden hier reeds geteld. Het is een prachtig schouwspel en zeer interessant om het sociale gedrag van de vogel te bestuderen.

Zeldzame vogels in het Chitwan National park zijn Black-capped, Ruddy en Blue-eared Kingfisher, Sultan Tit, Kerkuil, Oehoe, Spot-bellied Eagle Owl, Rufous-rumped Grassbird, Black Baza, Red-necked Falcon, Great Hornbill, Houtsnip en Watercock.

Er worden 16 soorten bedreigd, o.a. Bengal Florican (een zeer lokale kleine trap), Lesser Adjutant, Saruskraanvogel, Jerdon’s en Slender-billed Babbler, Bristled Grassbird, Grey-crowned Prinia, Witruggier en Bastaardarend.

Andere (zoog)dieren hier zijn Asian One-Horned Rhinoceros, Aziatische Olifant, Asian Gaur, Chinese Pangolin, Gangesdolfijn, Sambar, Spotted, Hog en Barking Deer, Luipaard, Tijger, Lippenbeer, Jungle Cat, de apen Common Langur en Rhesus Macaque, verschillende soorten civetkatten en de krokodillen Gharial en Mugger Crocodiles.

Er leven 126 soorten vissen, 47 reptielen, 9 amfibieën, 150 vlinders en 570 soorten bloeiende planten in het park.

De bedreigde gieren in Nawalparasi zijn de White-rumped Vulture (Witruggier)en Slender-billed Vulture.

Dag 11 – 14
We ruilen een National Park voor een Wildlife Reserve. Dat onze nieuwe bestemming nog steeds niet specifiek tot vogelreservaat benoemd werd, lijkt te maken te hebben met de enige nog levende kudde wilde Aran buffels. Het is hier voor de rest al vogels wat de klok slaat.

Het Koshi Tappu Wildlife Reserve heeft een oppervlakte van slechts 175 km²(!) telt wel 441 soorten vogels, 30 soorten steltlopers, 114 soorten watervogels, 20 soorten eenden en 2 soorten ibissen. De Koshi-barrage is een zeer belangrijke rustplaats voor trekvogels. Dit vogelreservaat staat dan ook garant voor een adembenemende ervaring. De vegetatie bestaat voornamelijk uit het lange khar-pater gras en hier en daar stukken bedekt met khair en sissoo bossen of gemixed rivierbegeleidend loofbos. Tijdens de moesson overstroomt het reservaat. De Koshi staat hier bekend als de Sapta Koshi wat zoveel betekend als de zeven grote rivieren en ze verzamelt het water van gletsjers, gletsjermeren en de moessonregens. De zonsondergangen over de rivier zijn fenomenaal en op heldere dagen kan je een uitzicht op de Himalayapieken, waaronder de Mount Makalu, toevoegen aan de majestueuze schoonheid van het landschap. Vogels kijken langs de oostelijke oever bij dageraad en tijdens de schemering is één van de meest indrukwekkende activiteiten in dit gebied. We verblijven in een luxueus tentenkamp in het park en trekken er meteen een hele dag op uit. Bestemming: de Koshi Barrage. Deze Barrage is een haltplaats voor trekvogels en is van internationaal belang voor de migratie van vele soorten wilde vogels en waadvogels. De Barrage biedt een thuis aan een rijke verscheidenheid aan moerasvogels.

Op dag 12, bij de Koshi Barrage, maken we kans op verschillende soorten eenden, arenden, valken, uilen en kiekendieven, Jacanas en bush warblers, Bengal Florican, Indian Courser, Little Pratincole, Indian Skimmer, Hodgson’s Bush Chat en Gestreepte Prinia.

Vandaag gaan we een hele dag wandelen op de hoge dijk, die de oostelijke grens van het reservaat vormt. De dijk wordt hoofdzakelijk bedekt met grasland, moerassen, en uitgedund, rivierbegeleidend bos.

Vogels op dag 13 bestaan uit o.a. Yellow-Legged Buttonquail, Swamp Francolin, Striated Grassbird, Watercock, Brown Hawk Owl, Witbandzeearend, Steppen-, Bruine, Bonte en Grauwe Kiekendief, Rufous-bellied Eagle, Indian Grey Hornbill, White-tailed Stonechat, Yellow-bellied Prinia, Black-throated Weaver, Red Avadavat, Maskergors en verschillende soorten ooievaars, ibissen, sterns, gieren, eenden, uilen en Babblers.

We vogelen nog wat in de buurt van de tent en verlaten het park voor de binnenlandse vlucht naar de hoofdstad. Daar hebben we alle tijd om uit te rusten en nemen we ’s avond gezamenlijk de soorten van de reis door.

Nog wat vogels in het reservaat Koshi Tappu: Spot-billed Pelican, Lesser Adjutant, Black-necked Stork, Bronskopeend, Comb Duck, Zee- en Keizerarend, Pied Harrier, Reuzenstern, Black-bellied Tern, Stork-billed Kingfisher, Swamp Francolin, Striated en Bristled Grassbird. Wereldwijd zeldzame soorten die hier te vinden zijn Red-necked Falcon, Indian Skimmer, Indian Courser, Bengal Florican en Hodgson’s Bushchat.

Dag 15
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Dag 16
Aankomst in Amsterdam. Einde van de reis.

 

Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst in Nepal, transfer naar hotel
Dag 3: Kathmenu: Phulchowki Hills (Himalayan upper part)
Dag 4: Kathmenu: Phulchowki Hills (Mid-hill en lower part)
Dag 5: Pokhara: Meren van Begnas en Rupa
Dag 6: Pokhara: Meren van Begnas en Rupa
Dag 7: Pokhara: Rani Ban forest
Dag 8: Chitwan National Park
Dag 9: Chitwan National Park
Dag 10: Bish Hajar meer en gierenrestaurant
Dag 11: Koshi Tappu Wildlife Reserve
Dag 12: Koshi Tappu Wildlife Reserve: Koshi Barrage
Dag 13: Koshi Tappu Wildlife Reserve
Dag 14: Kathmandu
Dag 15: Transfer naar de luchthaven, vlucht naar Amsterdam
Dag 16: Aankomst in Amsterdam

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Brown Fish Owl
 • Long-billed Thrush
 • Blue-naped Pitta
 • Cutia
 • Spot-billed Pelican 
 • Lesser Adjutant Stork
 • Black-necked Stork
 • Bronskopeend
 • Baer’s Pochard
 • Bengal Florican
 • Indian Courser
 • Spot-bellied Eagle Owl
 • Rufous-rumped Grassbird
 • Black-rumped Flameback
 • Small Scarlet Minivet
 • Black backed Forktail
 • Puff-throated Babbler
 • White-crested Laughingthrush
 • Lesser Necklaced Laughingthrush
ZOOGDIEREN
 • Aziatische Neushoorn
 • Aziatische Olifant
 • Asian Gaur
 • Chinese Pangolin
 • Ganges Dolfijn
 • Sambar Deer
 • Spotted Deer
 • Barking Deer
 • Luipaard
 • Lippenbeer
 • Jungle Cat
 • Common Langur
 • Rhesus Macaque Monkey

ReisinformatieReissom:
Euro 3975,- per persoon

Eenpersoonstoeslag Euro 545,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: 11


Vertrek datum:
24 oktober 2017 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 2 + 4 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 2 + 4 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Binnenlandse vlucht
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Lokale Engelstalige gids
 • Alle toegangsgelden
 • Boekingskosten

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking
 • Kosten voor visum

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: