Macrofotografie in Hongarije

Workshop macrofotografiereis in de lente

Een fotografie-workshop voor zowel beginnende als gevorderde fotografen op het prachtige platteland van Hongarije. Onze uitvalsbasis is natuurstation Farm Lator dat wordt gerund door de Nederlandse bioloog/natuurgids/fotograaf Rob de Jong en zijn Hongaarse vrouw. Een verblijf hier geeft een extra dimensie aan de reis; een belangrijk deel van de natuurliefhebbers dat Rob en zijn Hongaarse vrouw Barbara bezoekt, fotografeert vogels, planten, insecten en landschappen. Zij komen echter niet alleen om te fotograferen, maar zeker ook om van sfeer, de natuur en het heerlijke eten te genieten samen met de andere natuurliefhebbers die er te gast zijn.

De accommodatie heeft een prachtige wilde tuin en boomgaard (samen een hectare) waar al heel veel is te zien. In de tuin vliegen gedurende het seizoen meer dan 60 soorten dagvlinders. Smaragdhagedissen, Esculaapslangen en drie soorten slaapmuizen zijn allemaal te vinden in de tuin. In de boomgaard is een voederplaats voor vogels met een schuilhut, waarschijnlijk de beste plaats in Europa om Appelvinken te fotograferen. In de nabijheid broedt een paartje Keizerarenden dat zo nu en dan over komt vliegen. In de gezellige bibliotheek kan alles wat men in de natuur tegenkomt op naam worden gebracht. Het is tevens een ideale ruimte voor nabesprekingen.

Het voorjaar in Hongarije biedt zeer veel moois om te fotograferen. Week 15 (16 – 23 april) is doorgaans een periode waarin de voorjaarsflora op zijn hoogtepunt is, terwijl er al veel dieren actief zijn, doordat het snel opwarmt in Hongarije. De voorjaarsflora in de omringende bossen is in april zeer uitbundig. Je vindt in de ondergroei van het beuk/haagbeukenbos prachtige planten als de Gele Anemoon en het fotogenieke Paars Nieskruid. In de graslanden staan de eerste orchideeën in bloei en ook op het gebied van de vlinders zijn al verschillende bijzondere voorjaarssoorten actief. Denk maar aan een bedreigde soort als de Zwarte Apollo en de Zuidelijke pijpbloemvlinder. De Zwarte apollo vliegt zelfs in de tuin van de accommodatie.

Ook de eerste reptielen (smaragdhagedis) en amfibieën (Vuursalamander, Roodbuikpad, Boomkikker) komen te voorschijn om zich op te warmen in de voorjaarszon. Kortom, meer dan genoeg om te fotograferen. Het weer in april is doorgaans goed en het licht ook overdag nog mooi, vooral in de bossen, dus we kunnen de hele dag door fotograferen, maar zullen ook profiteren van opgaande en ondergaande zon.

De workshop-leider is Rob de Jong, een door de wol geverfde macro-fotograaf die er een eigen stijl op na houdt met vaak veel ruimte voor het onderwerp in een betrekkelijk rauwe natuurlijke setting. Hij zal regelmatig aansporen tot een creatieve aanpak, maar schuwt ook zeker een meer traditionele aanpak niet. Al zijn suggesties zijn geheel vrijblijvend: iedere fotograaf kan ook zijn eigen kijk op het onderwerp gebruiken en wordt daarin ondersteund.
’s Avonds zal er telkens een nabespreking zijn. Je bent dan ook in de gelegenheid om je beste foto’s te laten zien. We kijken dan met zijn allen waar er verbeterpunten zijn, zodat je als fotograaf gedurende deze week een ontwikkeling doormaakt en terugkomt met schitterende foto’s.

 Dag 1
We vertrekken vanuit Nederland naar Boedapest waar we worden opgewacht door onze lokale gids, Rob de Jong, die ons naar onze accommodatie in het Bukk gebergte brengt. Na aankomst is er gelegenheid om even rustig bij te komen en rond te struinen in de tuin, boomgaard en directe omgeving van de accommodatie. Er zijn hier ongetwijfeld al dingen te zien die je nooit eerder zag en de eerste foto’s zullen dan ook niet lang op zich laten wachten.
’s Avonds geeft Rob een inleiding op het gebied, zodat we een beetje gevoel krijgen met de omgeving. We bespreken onze plannen voor de komende dag en de rest van week.

Dag 2
Thema techniek.
Op de eerste ochtend zoeken we het dicht bij huis. De avond van te voren wordt de lichtval voor nachtvlinders gezet. Deze openen we na het ontbijt. Mogelijk treffen we er mooie soorten in aan zoals Nachtpauwoog en de Tau-vlinder. De bedoeling is om te werken aan techniek: sluitertijden, diafragma, compositie, flitswerk, etc.
Nachtvlinders zijn geduldige onderwerpen waarbij je alle tijd krijgt voor het juist instellen van de camera en het zoeken naar een interessante compositie. In de tuin kom je ook hagedissen tegen. Vooral de Smaragdhagedis is een geliefde soort voor fotografen en laat zich regelmatig zien.

In de middag maken we een eerste excursie in de bossen in de omgeving van de accommodatie, op zoek naar mooie voorjaarsplanten als Gele Anemoon en Paars Nieskruid. Hier kunnen we ook de geleerde skills van de ochtend toepassen, bloemen zijn ideale onderwerpen om je techniek bij te schaven.

Dag 3
Thema achtergrond en kader.
’s Ochtends zijn we met de zonsopkomst op een vulkanisch plateau op wandelafstand van de accommodatie. Daar staan Harlekijntjes (een orchidee), maar ook echte steppesoorten als Paarse Toorts volop in bloei. De suggestie voor vandaag is: letten op de achtergrond. Macro-fotografen zijn vaak geneigd de achtergrond zo schoon mogelijk te houden, omdat het onderwerp er dan mooi uitspringt. Maar hoe kan de achtergrond ook iets toevoegen aan de spanning in het beeld?

’s Middags zoeken we het wat hogerop in het Bukk gebergte. Daar staan in de graslanden de Primula’s nog in bloei en de ondergroei in de beukenbossen is paars-wit-geel van de vele duizenden bloemen. Bloemen op de bosvloer zijn uitgekiende onderwerpen om een interessante achtergrond te creëren. Mogelijk zien we daar ook bijzondere dagvlinders die als imago hebben overwinterd, zoals de Grote Vos en de Rouwmantel.

Dag 4
Thema creatief.
We starten ’s ochtends in de tuin waar we zoeken naar Zwarte Apollo’s. Die rusten doorgaans in kleine groepjes in het gras en zijn daardoor niet zo moeilijk te vinden. Vaak zijn ze bedekt met dauwdruppels, wat een extra dimensie aan de foto geeft.

Later op de dag bezoeken we een schitterend stroomdal met broedende Schreeuwarend en Zwarte Ooievaars. In de struiken zitten hier veel Grauwe Klauwieren en Sperwergrasmussen. De eerste zijn mogelijk al gearriveerd. We richten ons op de hooilanden waar de eerste prachtige verse Pijpbloemvlinders rondvliegen. Hopelijk vinden we in de namiddag een aantal rustende exemplaren. Die zoeken we in de buurt van plekken waar veel Pijpbloem staat. Mogelijk komen we ook de eerste grote pages tegen (Koningspage, Koninginnenpage). Ook komt hier een heel bijzonder en zeldzaam plantje voor: Pulsatilla montana, een soort Wildemanskruid. De suggestie voor vandaag is om creatief om te gaan met de geboden omstandigheden, met het licht, met de achter- en voorgrond.

Dag 5
Thema ruimte.
Vandaag gaan we een echt oud bos in. Het zijn vooral de oudere beuken en haagbeukenbossen waar de voorjaarsflora het meest uitbundig is. Dit komt vooral doordat deze bossen later in het seizoen zeer donker zijn, zodat er weinig concurrentie is van andere kruidachtige gewassen. We gaan proberen een impressie te maken van deze bloemenweelde. Dat kan door een onderwerp te kiezen en met je macrolens een stapje achteruit te doen om zo meer van de omgeving te laten zien, maar ook door een groothoeklens te gebruiken. De stap naar landschapsfotografie is dan snel gemaakt. Er is ook een kans dat we een Vuursalamander, Springkikker of Bruine Pad tegenkomen. Deze bossen zijn ook het biotoop van de bijzondere Tauvlinders.

Dag 6
Themamix.
Een week in Hongarije kan niet zonder een bezoek aan de steppes, oftewel de poesta. In Hongarije vindt je de meest westelijk gelegen échte primaire steppes van Europa. Hier vind je dan ook echte steppevogels als Scharrelaar, Kleine Klapekster, Keizerarend en Sakervalk. Echte steppesoorten onder de vlinders zijn Oostelijke Vuurvlinder, Oostelijk Resedawitje en Oostelijke Luzernevlinder, die allemaal zullen proberen te fotograferen.

Er zijn hier ook duizenden Boomkikkers die je hier meestal aantreft langs slootjes. Ze rusten hier vaak op een grote soort uit de russenfamilie, in tegenstelling tot  Nederland waar ze toch meestal op braam zitten. We zoeken ook naar Roodbuikpadjes, die zich verraden door hun grappige contactroep (een soort poeh, poeh). We proberen vandaag een combinatie te maken van een paar thema’s die we in deze week behandeld hebben. Het landschap is hier ook bijzonder: net zo vlak als Nederland, maar zo anders.

Dag 7
Ter bespreking.
Naar gelang de wensen van de deelnemers zal ter plekke een plan worden gesmeed dat daar bij aansluit. Het kan zijn dat het fotograferen van een bepaalde soort nog hoog op de verlanglijst staat. Een ander wil mogelijk nog oefenen met een bepaalde techniek. We zullen, mits mogelijk, proberen daar een passend programma bij te bedenken, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. De laatste dag is vaak de dag dat de mooiste foto van de reis gemaakt wordt…..

Dag 8
We vertrekken uit het Bukk gebergte en worden weer naar Boedapest gebracht waarvandaan we terugvliegen naar Nederland.

Einde van de reis.

 

Dag 1: Vlucht naar Boedapest – transfer naar het Bukk gebergte
Dag 2: Bukk gebergte – thema techniek
Dag 3: Bukk gebergte – thema achtergrond en kader
Dag 4: Bukk gebergte – thema creatief
Dag 5: Bukk gebergte – thema ruimte
Dag 6: Poesta – verschillende thema’s
Dag 7: Bukk gebergte
Dag 8: Transfer naar Boedapest – vlucht naar Nederland

Einde van de reis.

Enkele van de soorten die we hopen te zien:

VOGELS:

 • Keizerarend
 • Schreeuwarend
 • Sakervalk
 • Grauwe Klauwier
 • Kleine Klapekster
 • Scharrelaar
 • Zwarte Ooievaar
 • Sperwergrasmus
 • OVERIG:
 • Tauvlinder
 • Zwarte Apollo
 • Koningspage
 • Koninginnenpage
 • Nachtpauwoog
 • Rouwmantel
 • Oostelijke Luzernevlinder
 • Oostelijk Resedawitje
 • Oostelijke Vuurvlinder
 • Grote Vos
 • Boomkikker
 • Bruine Pad
 • Roodbuikpad
 • Vuursalamander
 • Smaragdhagedis
 • Gele Anemoon
 • Paars Nieskruid
 • Paarse Toorts

 

Dagprogramma:
We kijken iedere dag naar het weer. Is het erg warm, dan zijn we of vooral in de vroege ochtend en late middag actief. Is het niet te warm of bewolkt dan zullen we ook overdag fotograferen. De reisbeschrijving is een leidraad, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse kunnen we sommige onderdelen op een andere dag doen, bepaalde onderdelen aanpassen of bepaalde onderdelen toevoegen.
De kwaliteit van de reis wordt hierdoor niet aangetast.

Benodigdheden:
Camera: Spiegelreflex
Statief: mag, hoeft niet
Lenzen: alles is mogelijk van groothoeklens tot 300 mm.
Flitsers: hoeft niet, mag wel. Vaak volstaat interne flitser. Er zijn ook enkele flitsers aanwezig bij de accommodatie.
Zonnebrand, goede schoenen.
Goede gezondheid. Het kan soms behoorlijk warm zijn.

 

ReisinformatieReissom:
Euro 1495,- per persoon

Eenpersoonstoeslag: Euro 175,-

Minimum aantal deelnemers: 5

Maximum aantal deelnemers: 10


Vertrek datum:
16 april 2017 Boek een reis

Boek deze reis

Reis instellingen:

Aantal personen

Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 2 :

Sluit venster

Boek deze aanbieding

Reis instellingen:


Gewenste reisdata:
Persoonlijke informatie:
Bijzonderheden:
 Hoeveel is 4 + 2 :

Sluit venster

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Volpension
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • Boekingskosten

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO: € 15,- per boeking

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: