DSC 2668 v2
DSC 3259 v2
DSC 3034 v2
DSC 2701 v2
DSC 4120
DSC 2865 v2
  • 23 mei 2023
  • Josien Schenkels

In één woord te omschrijven als prachtig!

Reisverslag Macedonië / Noord Griekenland 23 mei – 30 mei 2023

Macedonië en Noord Griekenland zijn in één woord te omschrijven als prachtig. Macedonie is bergachtig, heel landelijk, een ongerepte natuur met veel bloemrijke velden en bermen.

Maar ook Noord Griekenland met het Kerkinimeer is fabuleus. Het is een uitgestrekt gebied en is voor vele vogels een zeer geschikt broedgebied waaronder de Kroeskoppelikaan. 

Bezochte gebieden

In Macedonië verblijven we in een hotel in de omgeving van Demir Kapija. Van daaruit bezoeken we diverse gebieden: de bergen in de omgeving, steppen met prachtige uitgestrekte soortenrijke graslanden en riviervalleien rondom Kavardartsi en Veles.

In Noord Griekenland bezoeken we het Dorianmeer, op verschillende punten rond het Kerkinimeer, de bergen rond het meer en op de terugreis doen we een lagune bij Kalochori, in de buurt van Thessaloniki aan.

Weer en klimaat

Macedonië heeft een gematigd landklimaat met warme, droge zomers en koele winters met redelijk veel (winterse) neerslag. De vele bergen zorgen er voor dat de temperaturen, met uitzondering van de zomermaanden niet zo hoog worden. De provincie Macedonië in Noord Griekenland heeft in het algemeen een landklimaat met enkele uitzonderingen aan de kust, waar een mediterraan klimaat heerst. Het weer is fantastisch geweest, variërend van 21 tot 27 graden. Zon afgewisseld met wolken, droog, nou ja op een wolkbreuk na tijdens de lunch met lekkage in het restaurant tot gevolg en nog twee maal een bui waar we geen last van hebben gehad.

Hoogtepunten

Eigenlijk zijn Macedonië en Noord Griekeland aan te merken als één groot hoogtepunt. In het voorjaar regent het regelmatig waardoor het landschap in deze periode vol staat met prachtige bloemen wat de insecten en de vogels ten goede komt. Deze reis heeft dit jaar veel en mooie soorten opgeleverd. Vogels 151, dagvlinders 45, nachtvlinders 26, planten 62, kevers 45, wantsen 27 enz. Myrmarachne Josea (ofewel de Joséespin). Vogels in totaal 151 soorten. Hoogtepunten zijn de Roze Spreeuwen, Woudaap, Roze- en Kroeskoppelikaan, Kleine Torenvalk, Rotsklever, Keizerarend, Aasgier, Steenarend, Grijskopspecht, Scharrelaar, Maskerklauwier, Roodkopklauwier, Kleine Klapekster, Griekse Spotvogel en natuurlijk ook de Steenuil die we in groten getale gezien hebben.

Door het aangename warme weer zijn ook veel vlinders en libellen actief. Kortom de natuur heeft daar nog ontzettend veel rijkdom. Wat wel gezegd met worden is dat er heel veel kennis, interesse en energie in de groep zat waardoor je ook ontzettend veel tegen kunt komen! 

Zoogdieren: Beverrat, Oost-Europese Egel, Siesel en een Goudjakhals met 2 jongen. Goudjakhals met jong.

Dagvlinders: 50 soorten waaronder de Grote schaduwzandoog, Bretonsspikkeldikkopje, Esparcetteblauwtje, maar ook het Oostelijk marmerwitje en Toortsparelmoervlinder. Grote Schaduwzandoog.

Maar ook de motten leveren leuke soorten op zoals Roomvlek, Bleekschouderuil, Boterbloempje. Synapse moldavica.

De libellen zijn dit jaar wat ondervertegenwoordigd, mede door het koude voorjaar, maar de soorten die we zien zijn geweldig! zoals als Bosbeekjuffer, Zwervende pantserjuffer en de Blauwe breedscheenjuffer. 

Amfibieën 9 soorten waaronder : de Oostelijke smaragdhagedis en de Balkanmeerkikker. Verder zijn er nog heel veel spinnen, wantsen, bijen etc waargenomen. 

Deelnemers Ruud, Cora, Liesbeth, Erna Josée en Will. Giorgos lokale gids. Josien Schenkels( reisbegeleider Inezia Tours).

"Zo veel kennis en enthousiasme!"

Onder de deelnemers was een ongekende kennis aanwezig over allerlei planten, maar ook over diersoorten zowel vliegend als kruipend. Dit heeft tot een heel breed maar ook heel groot aantal waarnemingen en soorten geleid.

Dit verslag is samengesteld door Josien Schenkels, reisbegeleider van Inezia Tours.

De soortenlijst van divers kruipend en vliegend spul is aangeleverd door Josée, Cora, Ruud, Liesbeth en Josien.

Verslag van dag tot dag

Dinsdag 23 mei

We verzamelen rond 9.00 uur op Schiphol. Na een vertraging van een uur landen we rond 18.00 lokale tijd in Thessaloniki. Het begint al goed want tijdens de transfer van het vliegtuig naar de aankomsthal zien we al 12 Vale Gierzwaluwen! Eén koffer is niet aangekomen maar dat mag de pret niet drukken. Er wordt wat toiletspul en kleding ingezameld om de eerste dagen door te komen. Hopelijk volgt de koffer snel. Het weer is goed. Gisteren heeft het hier geregend, maar vandaag is het zonnig en 21 graden. We worden opgehaald door onze lokale gids Giorgos en we rijden in 2,5 uur naar ons hotel in Noord Macedonië. Na een heerlijk diner naar bed want morgen staan we vroeg op!

Woensdag 24 mei

Om 7.00 lopen we het vroege vogelrondje in de omgeving van het hotel waar we direct verwelkomd worden door een Steenuil en daarna al snel door o.a. Bijeneters, Zwartkopgors, Kuifleeuwerik, Dwergarend, Wielewaal en Nachtegaal en dat alles in een warm zonnetje! En o, wat is het hier mooi! De bermen staan vol in bloei met ongelofelijk veel verschillende soorten planten.

Geen wonder dat we zoveel insecten, vlinders enzovoorts tegenkomen. Na een heerlijk ontbijt gaan we op pad naar een steppegebied in de buurt van Veles waar we al snel de eerste Keizerarend over zien vliegen. Maar ook op de grond is van alles te beleven, zoals deze prachtige Julodis ehrenbergii. In de middag rijden we een stuk verder naar de oever van de Vardar waar we een wandeling op de berghelling maken. Inmiddels wordt het een stuk warmer, 27 graden wat vooral voor de insecten geweldig is. Langs de rivier zien we de Bosbeekjuffer. De vogels laten zich door de warmte niet uit het veld slaan, Kleine Bonte Specht, Cirlgors, maar ook de Balkansperwer laten zich fantastisch zien. Wat geweldig een natuurreis waarbij zoveel brede kennis bij de deelnemers aanwezig is. Wat zien we ongelofelijk veel moois! Op het eind van de middag rijden we naar een dorpje in de buurt voor de Kleine Torenvalk die hier broedt. Voor de dorpsbewoners zijn we een bezienswaardigheid. Vooral de kinderen vinden het nogal wat om door de telescoop te mogen kijken. We hopen dat de uitleg die we aan de lokale bevolking geven over de achteruitgang van de soort en het belang van het in standhouden van broedplaatsen bijdraagt aan een herstel in de toekomst. Na het diner naar bed want morgen vertrekken we om 6.30 uur!

"We zien ze vliegen!"

Donderdag 25 mei

Vandaag gaan we op weg naar de gieren. We rijden over een prachtige weg door vrij onbewoond gebied, waar zichtbaar is hoe extensieve veeteelt eruit ziet. Bloemen, bloemen en bloemen! En ja hoor, daar is de 1e Aasgier! De temperatuur loopt op naar 26 graden, dus veel vlinders, andere insecten en prachtige bloemen. We zien o.a. Vale Gier, Steenarend, Schreeuwarend, Roodkopklauwier en Havik, maar ook deze prachtige rups. We lunchen is een restaurant. We zitten nauwelijks als een flinke onweersbui losbarst met hevige regen: lekkage en kortsluiting tot gevolg. Maar met verplaatsen van de tafels en het starten van de generator kwam het helemaal goed met onze lunch.

Na de lunch wandelen we wat rond en vinden de Grote, Gele Kwikstaart maar ook een paartje Grauwe Vliegenvanger dat zich uitvoerig laten bewonderen. Via een prachtige kloof dicht bij onze uitvalsbasis, maken we nog een wandeling waar we o.a. Rotszwaluw, Fluiter en Westelijke Balkanbaardgrasmus zien.

Vrijdag 26 mei

Om 6.30 uur staat de zon al vroeg hoog en de Alpengierzwaluwen en Vale gierzwaluwen gieren om ons heen. Na het ontbijt gaan we op weg naar Griekenland. We maken een tussenstop bij Doiran meer waar we lunchen en o.a. een Kleine Klapekster zien. Op weg naar het hotel stoppen we bij rivier Strymonas bij het Kerkinimeer waar we de eerste Ralreiger en de Pelikanen zien.

Zaterdag 27 mei

We rijden langs het kanaal dat het Kerkinimeer voedt. De mooi begroeide oevers zijn, zoals blijkt, uitermate geschikt voor Dodaars , Balkankwikstaart en de Woudaap. We lunch bij het voormalig treinstation. In de middag bezoeken we een ander stuk van de oever. Buidelmees, Bijeneter, Dwergooruil en Zwarte Ooievaar hebben we nog gezien. Het verjaardagscadeau voor Cora: de Roze Spreeuw staat bovenaan op het verlanglijstje!!!

"ontelbaar..."

Zondag 28 mei

Vanmorgen om 6.00 uur op pad voor een boottocht op het Kerkinimeer. Bij aankomst zingt een Snor. Nikos ontvangt ons met lekkere koffie en ontbijt aan boord. De lucht is prachtig.

We zien ontelbare aantallen Dwerg Aalscholvers, Aalscholvers, Kroeskop- en Roze Pelikanen, Ralreiger, Kwak, maar ook een broedende Koereiger! Op het meer zien we een groep van 32 Tafeleenden. Na afloop gaan we naar een lunchplek in de buurt waar we natuurlijk nog van alles zien. Na een siësta gaan we aan het eind van de middag nog naar een prachtige vallei in de buurt van Veles en al het moois houdt niet op!. O.a. Griekse Spotvogel, Maskerklauwier, Slangenarend en wat denk je hiervan: Digitalis laevigata en Griekse Spotvogesl.

Maandag 29 mei

Om 8 uur vertrekken we richting een vallei boven Achladochori waar de bergen 1900 m hoog zijn. Een korte wandeling levert al snel de Kuif- Kalander- en de Kortteenleeuwerik op! We rijden een stukje verder waar we lunchen. Daar is ook in de rots deze kapel. Na de lunch wandelen we een “orchideeën” vallei in. We zien daar onder meer Hondskruid, Vogelnestje en Drietandorchis. We wandelen verder en zien zoals gebruikelijk ook hier veel insecten en vlinders zoals deze Knoopkruid vlinder. Als we bovenaan komen ziet Liesbeth ineens een Bosuil uit een boom kukelen. We horen lange tijd moeder uil haar jong roepen. Will heeft het jong uiteindelijk teruggevonden! Moeder uil waarschijnlijk ook! We gaan richting het hotel maar hebben onderweg nog 2 stops. Een vallei bij de Krousovitis rivier, waar we al wandelend een Waterspreeuw zien. Ook zien we het nest van een Middelste Bont Specht.

De volgende stop brengt ons bij Sidirokastro. We vinden hier geen Rotsklever, maar wel een Syrische Bonte Specht. We arriveren in het hotel waar we onze laatste avond verblijven en wederom heerlijk eten.

Dinsdag 30 mei

Helaas zit het erop, we gaan naar huis. Maar, we stoppen nog wel hier en daar. We vertrekken om 8.00 uur richting Thessaloniki. We zijn nog maar net onderweg als we een Eleonora’s Valk zien. We gaan eerst naar een lagune bij kalachorie. Vlak voor de lagune zien we Kluten en Steltkluten lopen, maar ook zitten er twee rustende Grielen. Bij de lagune kunnen we de lijst nog aanvullen met mooie soorten. Kleine Strandloper, Zwartkopmeeuw, Vorkstaartplevier. Dunbekmeeuwen, Zilverplevier enz. maar ook zit er een zeldzame Sporenkievit. En, waar de lagune om bekend is, de sierlijke Flamingo’s.

Na de lunch maken we nog een korte stop, richting het vliegveld omdat we nog steeds de Rotsklever niet gevonden hebben. Gaat het hier nog lukken? Nee, een Arendbuizerd, ook mooi! Maar, dan eindelijk lukt het toch: de Rotsklever en nog een Blauwe Rotslijster. Het begint ineens keihard te regenen, dus gauw de bus in. Vlakbij het vliegveld stoppen we om de bagage te organiseren en kunnen we nog genieten van de Siesels bij die plek. Wat zijn ze schattig! Niet lang daarna rijden we richting vliegveld waar we hartelijk afscheid nemen van Giorgos

De thuisreis voorloopt voorspoedig en aangekomen op Schiphol nemen we, nadat we alle bagage hebben, afscheid van elkaar. Tot slot. Dank ik iedereen hartelijke voor het vertrouwen in Inezia Tours, maar vooral ook voor jullie ingebrachte kennis, enthousiasme en gezelligheid aan deze mooie reis. Wie weet waar we elkaar nog eens tegenkomen!

Dag prachtig Macedonië, tot volgend jaar!


0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.